Jaunākais numurs

Zinātnes Vēstnesis

13 (597) ISSN 1407-6748 2020. gada 6. jūlijs


Latvijas Zinātnes padomes, Latvijas Zinātņu akadēmijas un Latvijas Zinātnieku savienības laikraksts


"Zinātnes Vēstneša" lasītāju ievērībai!

Nākamie "Zinātnes Vēstneša" numuri iznāks 08.09.20.; 22.09.20.; 06.10.20.; 20.10.20.; 03.11.20.; 17.11.20.; 01.12.20.; 22.12.12.


Numura saturs

Sveicam jubilejā!

FUNDAMENTĀLO UN LIETIŠĶO PĒTĪJUMU PROJEKTU 2020. GADA KONKURSA REZULTĀTI!

LATVIJAS ZINĀTŅU AKADĒMIJAS SENĀTA SĒDES (30.06.20) PIEŅEMTIE LĒMUMI

“L`ORÉAL BALTIC” “SIEVIETĒM ZINĀTNĒ” PROGRAMMAS PATRONESES VAIRAS VĪĶES–FREIBERGAS APSVEIKUMS BALVAS LAUREĀTĒM

“SIEVIETĒM ZINĀTNĒ” BALVU SAŅEM SEPTIŅAS TALANTĪGAS BALTIJAS ZINĀTNIECES

PAR PIRMO LZA AKADĒMIĶES BAIBAS RIVŽAS STIPENDIJAS LAUREĀTI KĻŪST ESAF ABSOLVENTE IEVA PRIEDE

LATVIJAS ZINĀTNIEKI – MOLEKULĀRĀS BIOLOĢIJAS JOMĀ

UZ PĒDĒJO SĒDI SANĀK LATVIJAS ZINĀTNES PADOME

LATVIJAS PIEVIENOŠANĀS EKA APLIECINA ZINĀTNIEKU UN UZŅĒMĒJU GATAVĪBU VALSTS IZAUGSMEI

PĒTĪTAS IESPĒJAS, KĀ IZMANTOT BAKTĒRIJU ŠŪNU ELEMENTUS

“APVĀRSNIS EIROPA” VĒŽA MISIJAS ZIŅOJUMS AR REKOMENDĀCIJĀM CĪŅĀ AR VĒZI

IZSLUDINĀTA PIETEIKŠANĀS ES KULTŪRAS MANTOJUMA BALVAI EUROPA NOSTRA

IZSLUDINĀTS EUROSTARS–2 PROGRAMMAS PROJEKTU ČETRPADSMITAIS KONKURSS

IZGUDROTĀJ, RĀDI SAVU BRĪNUMU!

RSU – 25 PASAULES LABĀKO UNIVERSITĀŠU VIDŪ U–MULTIRANK ZINĀTNISKO PUBLIKĀCIJU PIEEJAMĪBAS RANGĀ

KONKURSS

Aizstāvēšana


Sveicam jubilārus!

5-04-2019

6. aprīlī - LZA goda locekli Jāni OSI!
10. aprīlī - LZA goda locekli Arnoldu Laimoni KLOTIŅU!
30. aprīlī - LZA īsteno locekli Juriju MERKURJEVU!

Ad multos annos!

Latvijas Zinātņu akadēmija


LZA PAVASARA PILNSAPULCE AIZVADĪTA

5-04-2019

Šī gada 8. aprīlī LZA Portretu zālē svētku gaisotnē notika Latvijas Zinātņu akadēmijas Pavasara pilnsapulce. Pilnsapulci atklāja LZA prezidenta Ojāra Spārīša uzruna (tās teksts publicēts zemāk), kuras laikā ar klusuma brīdi arī tika godināti mūžībā aizgājušie akadēmijas locekļi. Pilnsapulcē tika nolasīts Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa apsveikums. Tajā, novērtējot zinātnes lomu valsts ilgtermiņa attīstībā, Ministru prezidents aicināja zinātniekus aktīvi iesaistīties Nacionālā attīstības plāna 2020.-2027. gadam sagatavošanā. "Veidojot sekmīgu sadarbību, kopīgiem spēkiem veicināsim tautsaimniecības transformāciju, balstītu uz inovatīvu augstas pievienotās vērtības preču un pakalpojumu eksportu. Strādājot plecu pie pleca, mēs sasniegsim mērķi un panāksim, ka Latvija būs pārtikusi valsts, kur cilvēki dzīvos vēl lielākā drošībā un pārliecībā par savu nākotni." teikts apsveikumā.

Lasīt tālāk...

"ZINĀTNES VĒSTNESIM" - 30

5-04-2019

Tā rakstīja

Nerealizētās idejas

LZA PREZIDIJĀ. Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidija sēdē 1992. gada 5. novembrī izskatīja jautājumu par LZA līdzdalību Latvijas augstākajā izglītībā. Lai veicinātu zinātnes un izglītības integrāciju, saglabātu tiesības LZA institūtos piešķirt zinātniskos grādus un radītu iespēju šo institūtu zinātniekiem piedalīties ar augstāko izglītību saistītās starptautiskās programmās, prezidijs nolēma akceptēt priekšlikumu par Rīgas akadēmiskās universitātes (RAU) veidošanu, ko asociētu LZA. Līdz 1. decembrim jāsagatavo informācija par zinātnisko institūciju promocijas un habilitācijas padomēm, to nolikumiem un paveikto darbu, jāapzina institūtos esošie doktoranti u.c. zinātnieki, kas gatavojas iegūt habilitētā doktora zinātnisko grādu, kā arī institūtu darbinieki, kuri spēj un vēlas lasīt lekciju kursus doktorantiem u.c. līmeņa studentiem, norādot šo kursu tēmas un īsu saturu. RAU nolikuma izstrādei jāizveido komisija (prof. A. Siliņa vadībā), bet praktisko jautājumu risināšanai jāpiesaista LZA Sekretariāta sastāvs. Veidojot RAU, jāatrod sadarbības formas ar augstskolām.

 "Zinātnes Vēstnesis" Nr.14 (42) 1992.
Sagatavoja publicēšanai - Zaiga Kipere

LATVIJAS ZINĀTNIEKU SAVIENĪBĀ

5-04-2019

Šī gada 21. martā notika Latvijas Zinātnieku savienības (turpmāk - LZS) Padomes sēde. Tās temats bija Latvijas zinātnes attīstība Nacionālās attīstības plāna izstrādes kontekstā sakarā ar to, ka patlaban tiek izstrādāts Latvijas Nacionālās attīstības plāns laika periodam līdz 2027. gadam. Nacionālais attīstības plāns nosaka lielākos valsts budžeta ieguldījumus Latvijas attīstībā un cilvēku dzīves kvalitātes uzlabošanā septiņu gadu periodā. Tas ietver valsts attīstības prioritātes, mērķus un investīciju virzienus, kā arī plānotās reformas un politikas izmaiņas.

Lasīt tālāk...

PREZENTĒTI INTERFRAME-LV PĒTĪJUMU PIRMIE REZULTĀTI

5-04-2019

2019. gada 22. martā Latvijas Universitātes (LU) 77. starptautiskās zinātniskās konferences ietvaros norisinājās darbs projektam "Latvijas valsts un sabiedrības izaicinājumi un to risinājumi starptautiskā kontekstā - INTERFRAME-LV" (1 no 5 projektiem Valsts pētījumu programmā "Latvijas mantojums un nākotnes izaicinājumi valsts ilgtspējai") veltītā sekcijā. Uzsākto pētījumu pirmos rezultātus prezentēja pētnieki no LU un Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU), kas projektā ir Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) sadarbības partneri, līdzās Rīgas Stradiņa universitātei (RSU) un Agroresursu un ekonomikas institūtam (AREI).

Lasīt tālāk...
<< Pirmā < Iepriekšējais. 1 2 Nākamais. > Pēdējā >>
Rezultāti 1 - 9 no 14
Powered by Elxis - Open Source CMS