Nobela prēmija 2011

20-10-2011


Klāt oktobris un kārtējo reizi tiek nosaukti Nobela prēmijas laureāti.

Medicīnā un fizioloģijā izveidojās vēl nebijusi situācija: viens no trim Nobela prēmijas laureātiem, kuriem tā tika piešķirta par imūnsistēmas pētījumiem, kanādietis Ralfs Šteinmans, 30. septembrī bija miris ar vēzi, bet saskaņā ar prēmijas nolikumu prēmija pēc nāves netiek piešķirta. Amerikāņu zinātnieks Brūss Bjutlers, Luksemburgā dzimušais Žils Hofmans un Ralfs Šteinmans, kā teikts Nobela prēmiju komitejas paziņojumā, “veikuši īstu revolūciju imūnsistēmas pētīšanā, atklājot galvenos tās aktivizēšanas principus.

Pateicoties viņu darbiem, mēs uz imunitāti varam paraudzīties no cita skatpunkta, mums paveras jaunas tādu slimību kā plaušu karsonis, vēzis un citu kaišu ārstēšanas iespējas.” Ž. Hofmans un B. Bjutlers pētījuši iedzimto imūnsistēmu. Pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados veikto pētījumu laikā viņiem izdevās atklāt tā saucamos Toll receptorus, kas nodrošina nekavējošu organisma reakciju uz infekcijas ielaušanos un palīdz iznīcināt svešos mikroorganismus – baktērijas. Savukārt R. Šteinmans pētījis adaptīvo imūnsistēmu – tā tiek aktivizēta vēlāk, līdz galam pieveic infekciju un nodrošina organismam ilgstošu aizsardzību pret slimību. 1973. gadā R. Šteinmans atklājis šūnu, kas kalpo kā tilts starp abām sistēmām un izlemj, vai infekcijas briesmas ir tik lielas, lai cilvēka organismam būtu nepieciešams aktivizēt adaptīvo imūnsistēmu.

Fizikā par Nobela prēmijas laureātiem kļuva amerikāņu zinātnieki Sols Perlmuters un Ādams Rīss, kā arī austrālietis Braiens Šmits. Viņiem, pētot supernovas, izdevies nonākt pie sensacionāla atklājuma – Visuma izplešanās nepārtraukti paātrinās, nevis palēninās, kā tika uzskatīts līdz pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem. Tas ir viens no mūsdienu kosmoloģijas pašiem intriģējošākajiem jautājumiem, atzinis 2003. gada Nobela prēmijas laureāts fizikā krievu zinātnieks Vitālijs Ginzburgs. Turklāt laureāti strādājuši savstarpēji konkurējošos projektos: S. Perlmuters 1988. gadā sācis vadīt Supernova Cosmology Projekt Kalifornijas universitātē Berklijā, bet Austrālijas Nacionālās universitātes zinātnieks B. Šmits un viņa kolēģis Ā. Rīss no Džona Hopkinsa universitātes Baltimorā iesaistījušies projektā High–z Supernova Search Team . Abas zinātnieku grupas neatkarīgi nonākušas pie secinājuma, ka supernovas, kas atrodas tālāk no Zemes, kustas ātrāk nekā tās, kas ir tuvāk tai, un tas nozīmē, ka Visums izplešas arvien straujāk. Šo fenomenu var mēģināt izskaidrot ar kāda pagaidām nezināma spēka, tumšās enerģijas, iedarbību.

Ķīmijā par Nobela prēmijas laureātu kļuvis Izraēlas zinātnieks Daniels Šehtmans, Izraēlas Tehnoloģiju institūta Haifā līdzstrādnieks, “ par kvazikristālu atklāšanu”. Šehtmana pētījums par atomu mozaīkām, “’kvazikristāliem”, radījuši “būtiskas izmaiņas tajā, kā ķīmiķi izprot cietas vielas”, teikts Nobela prēmijas komitejas paziņojumā. Kvazikristāli tiek radīti laboratorijas apstākļos, taču tos var atrast arī dažos minerālos dabā. Kvazikristālu raksti ir izteikti sakārtoti un simetriski, taču tie neatkārtojas. To cieši pieguļošā struktūra palīdz materiālu padarīt izturīgāku un piemērotu lietošanai ekstremālos apstākļos – lielā karstumā un pie lielām mehāniskām slodzēm.

Nobela prēmija ekonomikā, kuru piešķir kopš 1969. gada, piešķirta ASV ekonomistiem – Ņujorkas Universitātes profesoram Tomasam Sārdžentam un Prinstonas Universitātes profesoram Kristoferam Simam par pētījumiem makroekonomikā, kas plaši pielietoti dažādu pasaules valstu ekonomikas politikā. Piemēram, kā iekšzemes kopproduktu un inflāciju ietekmē procentu likmju palielināšana vai nodokļu samazināšana.

Literatūrā Nobela prēmiju izpelnījies zviedru dzejnieks Tomass Transtremers, kura dzejas krājumu Jura Kronberga un Gundara Godiņa tulkojumā nule laidis klajā apgāds Mansards.

Nobela Miera prēmija piešķirta trim dāmām – sieviešu tiesību aizstāvēm: Arābu pavasara aktīvistei no Jemenas Tavakulai Karmanai, Libērijas prezidentei Elenai Džonsonei–Sirlīfai un Libērijas miera aktīvistei Leimahai Gbovijai.

No laikrakstu materiāliem

Pēdējā atjaunošana 20-10-2011
Powered by Elxis - Open Source CMS