LR Ministru kabineta balvas pieciem LZA locekļiem!

20-10-2011


Noticis unikāls gadījums – visi pieci 2011. gada Ministru kabineta balvu ieguvēji, gan dažādu organizāciju ieteikti, ir Latvijas Zinātņu akadēmijas locekļi.

Izcilais ķīmiķis organiķis EDVARDS LIEPIŅŠ ir akadēmiķis, habilitētais ķīmijas doktors, Organiskās sintezes institūta laboratorijas vadītājs, RTU profesors, Nobela prēmijas laureāta Kurta Vītriha skolnieks, proteīna pētniecības jaunu metožu attīstītājs.

LZA goda loceklis kinorežisors JĀNIS STREIČS šogad ir neskaitāmas reizes sveikts un sumināts savā lielajā jubilejā. Viņam MK balva piešķirta par izcilu devumu Latvijas kultūrā profesionālā un mākslinieciskā līmenī. Taču, virzot viņa kandidatūru uz augsto apbalvojumu, Latvijas Zinātņu akadēmija novērtēja arī viņa devumu “Letonikas” programmu ideju ģenerēšanā un īstenošanā. Pasaules latviešu zinātnieku kongresā Jānis Streičs Rīgas Latviešu biedrībā vadīs diskusiju „Latviskā identitāte un tās izpausmes”.

LZA goda loceklis ir arī Rundāles pils muzeja direktors IMANTS LANCMANIS. Kongresa pirmajā dienā viņš Rundālē uzņems Eiropas Zinātņu un mākslas akadēmijas izbraukuma sēdi. Šajā sēdē viņš, līdz ar akadēmiķiem Mārci Auziņu un Ivaru Kalviņu, kļūs par šīs prestižās, Feliksa Ungera radītās un vadītās akadēmijas biedru.

Literatūrzinātnieks VALTERS NOLLENDORFS tālajā 1990. gadā tika ievēlēts par LZA ārzemju locekli. Nu jau ilgus gadus viņš ir saistīts ar Latvijas okupācijas muzeju, ir Okupācijas muzeja valdes priekšsēdētājs.

Selekcionāram puķkopim JĀNIM RUKŠĀNAM LZA goda doktora grādu piešķīra 2003. gadā, atzīmējot viņa nopelnus jaunu šķirņu selekcionēšanā un Latvijas vārda popularizēšanā pasaulē.

Ar LR Ministru kabineta Atzinības rakstu atzīmēts arī akadēmiķa, habilitētā arhitektūras doktora profesora JĀŅA KRASTIŅA veikums Latvijas kultūras vēstures (arhitektūras) izpētē.

Pēdējā atjaunošana 20-10-2011
Powered by Elxis - Open Source CMS