Izstāde

1-05-2008

Mākslas dienas LZA

zv/zv363-2.jpg
zv/zv363-3.jpg
zv/zv363-4.jpg

Mākslas dienās 2008 Latvijas Zinātņu akadēmijas izstāžu zālē (Akadēmijas laukumā 1, 2. stāvā ) Jāņa Strupuļa darbu izstāde „Medaļas, monētu modeļi un zīmējumi” 15.04. – 16.05. – tā rakstīts Latvijas Mākslinieku savienības izdotajā ceļvedī.

Jānis Strupulis ir mūsējais, LZA goda loceklis, daudz darījis un dara zinātnes darbinieku portretēšanā, izcilo zinātnieku piemiņas medaļu veidošanā, kuras mēs pasniedzam kā augstu atzinību – sacīja LZA prezidents Juris Ekmanis, atklājot šo īpatnējo izstādi. Jānim Strupulim pieder rekords medaļu veidošanā, iemūžinot zinātniekus, sākot no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām – atzina akadēmiķis Jānis Stradiņš.

Izstāde atklāj noslēpumu, kā top monētas – to plastiskie veidojumi palielinātā formātā atgādina nevainojamas formas, izteiksmīgas medaļas. Ne domājiet, ka es „skrubinos” ar tik mazu izmēru kā pati monēta, smaidīja mākslinieks. Ne velti saka, ka Latvijas nauda ir izcili skaista, sacīja akadēmiķis J. Stradiņš, kurš kopā ar mākslinieku darbojas Latvijas Bankas Monētu dizaina komisijā. Un ļoti daudzām no tām, sākot ar santīmu monētām un slaveno „lasi”, mākslinieks ir Jānis Strupulis. Teiksim tā – tā ir garantija izsvērtam vēsturiskajam pamatojumam un lieliskam izpildījumam. Lieliskā izpildījuma valgos, raugoties Jāņa Strupuļa zīmējumos, krita akadēmiķis Andrejs Siliņš. Viņš ierosināja atzīmēt ar medaļu faktu, ar kuru Latvija var pamatoti lepoties citu ES dalībvalstu vidū – proti – ļoti augsto sieviešu īpatsvaru zinātnē – 53%.

Pilnīgi iespējams, ka mākslinieks pārdomās ierosinājumu. Ierosmes un humora sajūtas viņam netrūkst. Liecība tam ir mazie, humorpilnie, gada simboliem veltītie darbiņi, tostarp arī daudz aprakstītā šīgada žurka.

Skatītājiem prieks par Mākslas dienu pieskārienu akadēmiskajā vidē un par izcilas meistarības demonstrāciju. Paldies LZA goda loceklim, daudzu jo daudzu starptautisko izstāžu zelta medaļu ieguvējam tēlniekam, gleznotājam un zīmētājam Jānim Strupulim.

I. T.

 

Pēdējā atjaunošana 1-05-2008
Powered by Elxis - Open Source CMS