Diplomu pasniegšana 2013.gada Latvijas zinātnes nozīmīgāko sasniegumu autoriem

23-01-2014
zv/zv460-1.jpg

Diplomu pasniegšana
2013.gada Latvijas zinātnes nozīmīgāko sasniegumu autoriem Latvijas Zinātņu akadēmijas svinīgā sēdē
2014. gada 8. janvārī


Akadēmiķi Jekaterinu Ērenpreisu sveic LZA prezidents Ojārs Spārītis, izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis un LZA ģenerālsekretāra vietnieks akadēmiķis Raimonds Valters
A.Edžiņas foto

Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidenta Ojāra Spārīša uzruna

Godātais ministra kungs, akadēmiķi un akadēmiskā saime, visi, kuri esat pulcējušies 2013. gada Latvijas zinātnes nozīmīgāko sasniegumu pelnītai un cienīgai atzīmēšanai!

Atļaujiet nolasīt Jums LR Ministru prezidenta Valda Dombrovska apsveikumu, kurš, valdības veidošanas pasākumu aizkavēts, lūdz atvainot viņa neierašanos. Premjera labas gribas vizīte mūsmājās, arī apsveikuma vārdi, sasaucas ar 2013. gada nogalē Kultūras pilī “Ziemeļblāzma”, gada ievērojamāko sportistu sveikšanas reizē sacīto: “es arī esmu zinātnieks”. Man tas atgādināja cita ievērojama politiķa, ASV prezidenta Džona Kenedija 1963. gada 26. jūnijā pie Berlīnes mūra sacīto: “ich bin ein Berliner”, vārdus, kas nozīmēja solidaritāti ar aukstā kara sašķeltās Berlīnes abām pusēm. Ja teiktais “Ziemeļblāzmā”, sveiciena vārdi šīsdienas gaviļniekiem ir patiesi, tad lai šī solidaritāte apliecina jūsu vēlmi celt Latvijas zinātnes prestižu. Un to, ka ikvienai karjerai – politiķa vai zinātnieka – ir pamats, un tā ir skola, uz nozares zinātnisko sasniegumu pamata būvēta iemaņu un zināšanu sistēma, kurai līdzi seko gan visas nozares prestižs, ētisko vērtību sistēma, un kuru par lietojamu monētu padara katra zinātnieka radošais ģēnijs.

Mēs šodien liekam svaru kausos un salīdzinām pēc īpatnējā svara divus lielumus: no vienas puses – valsts attieksmi pret Latvijas zinātni un zinātniekiem, kas ir mērāma, pirmkārt, ar valsts ekonomisko un politisko mehānismu darbinātāju attieksmi pret valsts interesēs pasludināto nepieciešamību sildīt valsts ekonomiku, saimnieciski izrauties, bet, ja kājas stieg purvā vai neatrodas uz stabila pamata – kāds, pēc jūsu domām, tur palēciens iespējams? No otras puses – liekot svaru kausos Latvijas augstskolu, zinātnisko institūtu un pētniecības centru darba grupu un individuālo pētnieku 2013. gada ievērojamākos sasniegumus, kuru kapacitāte ir mērāma starptautiskās mērvienībās un kuru svars par labu atrasts ne tikai mūsu zemes, bet arī starptautisku žūriju, patentbiroju un ekspertu vērtējumos, vienpadsmit nominācijas ar paliekošu vērtību kā izcili teorētiski un praktiski Latvijas zinātnieku sasniegumi ir atraduši savu vietu pasaules bibliometriskajos rādītājos un pēc tiem pasaulē atpazīst un vērtē Latviju kā zemi, kur tiek veikti pirmrindas pētījumi kvantu skaitļošanas teorijā, šūnu bioloģijā un onkoloģisko problēmu pētniecībā, nanoelektronikā, etnoloģijā un kultūras vēsturē, lingvistikā, farmakoloģijā, cietvielu fizikā, pārtikas tehnoloģijā un daudzās citās nozarēs. Un tas tiek veikts Eiropas Savienības dalībvalstī ar viszemāko zinātnes finansējumu. Vai jūs nekad nav satraukusi problēma, ka Latvija no augsta zinātniskā intelekta valsts straujā tempā kļūst par servisa reģionu unitārajā konglomerātā? Mēs negaidām no politiķiem bezpersonisku Jaungada runu, bet gribam vaicāt – kādu jūs redzat reālo Latvijas ekonomikas, izglītības, zinātnes attīstības modeli? Vai jums pietiek zināšanu, iztēles un drosmes šajā zinātnieku auditorijā atklāti modelēt Latvijas zinātnes un zinātnieku izredzes globālajā tirgū?

Citiem vārdiem – vai jums ir optimistiskā prognoze, kurai jūs ticat un kuru ar pārliecību varat paust šai reālistiski domājošai un ļoti kritiska, racionāla prāta rūdītajai auditorijai, kurai zinātniskais darbs ir viņu dzīves misija, piepildījums un arī pēdējais bastions, kuru aizstāvēt.

Mums, zinātniekiem, ir ko dot šai valstij. Jautājums – vai valstij ir vajadzīgs šis devums, un kā valsts menedžments pratīs piedāvājumu pārvērst peļņu nesošā produktā.


Latvijas Republikas Ministru prezidenta
Valda Dombrovska apsveikums

Godātie LZA locekļi, Latvijas zinātnieki, cienījamie klātesošie!

Vispirms vēlos jums pateikties par jūsu darbu, kas arī šogad nesis virkni nozīmīgu panākumu gan teorētiskajās zinātnēs, gan praktiskajos pētījumos, tostarp arī atzinību starptautiskajā līmenī!

Esmu gandarīts, ka starp nozīmīgākajiem pērnā gada sasniegumiem zinātnē minēts arī 2013. gada Ministru kabineta balvas laureātes akadēmiķes Jekaterinas Ērenpreisas veikums ļaundabīgo audzēju pētniecībā un ar Ministru kabineta Atzinības rakstu apbalvotā asociētā profesora Vjačeslava Kaščejeva pētījumi nanoelektronikas jomā.

Šie un arī citi nozīmīgākie pētījumi ir apliecinājums Latvijas zinātnes konkurētspējai un Latvijas zinātnieku talantam. To, protams, nepieciešams atbalstīt arī no valsts puses.

Turpmākajos gados zinātnieki var rēķināties ar krietni plašākām iespējām nekā līdz šim. Jaunajā ES fondu plānošanas periodā no 2014. līdz 2020. gadam zinātnei, pētniecībai un inovācijām paredzēts krietni lielāks finansējuma apjoms kā līdz šim, fokusējoties uz praktiski orientētiem pētījumiem, kas sniedz ekonomisko atdevi.

To uzskatu par iespēju Latvijas ekonomikai panākt jaunu attīstības uzrāvienu, aizvien audzējot preču un pakalpojumu ar augstu pievienoto vērtību īpatsvaru Latvijas ražošanas sektorā un eksporta bilancē, vairojot darba efektivitāti un veidojot arī jaunas darba vietas.

Arī 2012. gadā sagatavotajā Latvijas konkurētspējas pētījumā uzsvērts, ka zinātnes sinerģija ar uzņēmējdarbību ir būtiskākais faktors, lai Latvijā straujāk attīstītos inovācijas, radot jaunus produktus ar augstu pievienoto vērtību, modernas tehnoloģijas un jaunas, labi apmaksātas darba vietas. Tam jābūt mūsu kopējam mērķim.

Visbeidzot, vēlreiz vēlos paust savus cieņas apliecinājumus jums un pateicību par jūsu darbu!

Ar cieņu,

LR Ministru prezidents
Valdis Dombrovskis

Pēdējā atjaunošana 23-01-2014
Powered by Elxis - Open Source CMS