Baltkrievijas Nacionālajai Zinātņu akadēmijai (BNZA) 85 gadi

13-03-2014

Baltkrievijas Nacionālās Zinātņu akadēmijas modelis atšķiras no mūsu LZA. Nacionālās akadēmija ir naudas dalītāja, tās pārraudzībā ir visi zinātņu institūti. BNZA prezidents jeb Baltkrievijas sistēmā – prezidija priekšsēdētājs, akadēmiķis Vladimirs Gusakovs (savu kandidāta disertāciju ir aizstāvējis Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā) ir Ministru kabineta loceklis. Viņa ietekme kabinetā ir nozīmīga. Šo ietekmi ļoti labi varēja redzēt svinīgajā konferencē, kad praktiski visi ministri vai to vietnieki piedalījās svinīgajā sēdē un katrs apbalvoja sava zinātņu virziena izcilākos zinātniekus. Mūsu Zinātņu akadēmijas kopsapulcē labākajā gadījumā piedalās izglītības un zinātnes ministrs. Jāatzīmē, ka BNZA ir arī neformāls liels atbalsts – premjers Mihails Mjasņikovičs, kurš pats ir nācis no Zinātņu akadēmijas un bijis tās Prezidija priekšsēdētājs. Otrs vēl lielāks atbalsts ir tas, ka Nacionālās Zinātņu akadēmijas patrons ir Valsts Prezidents. Akadēmija ir padota tieši viņiem tāpat kā, piemēram, Disertāciju Kvalitātes uzraudzības dienests, mūsu gadījumā VZKK.

Premjera pozitīvā attieksme pret BNZA izpaužas arī tajā momentā, ka viņš uzaicināja visus jubilejas konferences ārzemju dalībniekus pie sevis uz diskusiju: kā strādā citu valstu zinātņu akadēmijas, kādi ir to uzdevumi, kā veidojas akadēmiju dialogs ar sabiedrību.

Kā noskaidrojās diskusijā, Baltkrievijas Ministru kabinets ir lūdzis Nacionālo Zinātņu akadēmiju uzņemties vadīt Nacionālā attīstības plāna izstrādi līdz 2020. gadam un nosaukt 11 prioritāros zinātnes attīstības pamatvirzienus. Šajā sakarā mūsu un Lietuvas pieredze NAP un prioritāro zinātņu virzienu atlasē Baltkrievijai ir nozīmīga.

Kāda ir mūs valsts zinātnieku sadarbība ar Baltkrieviju? Mums ir Latvijas – Baltkrievijas sadarbības programma zinātnē un tehnikā 2014. – 2015. gadam. Pagājušā gada projektu konkursā iesniegti 98 projekti. Tas ir milzīgs konkurss, jo atbalstīti līdzekļu trūkuma dēļ bija tikai 4 projekti. No Latvijas puses šo konkursu kūrē IZM un LZA.

No Baltkrievijas zinātnieku puses ir liela interese sadarboties ar mūsu zinātniekiem, tajā skaitā noslēgt sadarbības līgumus. Liela interese par Baltkrievijas pētījumiem ir ķīniešiem, jo tā bija vislielākā delegācija. Arī pats premjers M. Mjasņikovičs ar ministriem un Nacionālās Zinātņu akadēmijas vadību jubilejas konferences priekšvakarā bija atgriezušies no Ķīnas.

Baltkrievu zinātnieki konferences starpbrīdī stāstīja, ka uz sabiedrības vienas daļas aicinājumiem, ka Nacionālai Zinātņu akadēmijai nepieciešamas reformas, Prezidents norādīja – nevis reforma, bet izaugsme!

Var saprast, ka Baltkrievijas Nacionālajai Zinātņu akadēmijai ir pietiekošs finanšu atbalsts. Jo viedoklis ir tāds – finanses būs – galvenais ir idejas un izstrādnes. Tieši atbalstoša attieksme ir tas, ko gaidām no savas valdības.

Interesanti, ka arī Austrijā Zinātņu akadēmijas patrons ir Valsts Prezidents. Protams, Austrijā prezidentam ir tikai morāls spēks, bet iespēja runāt ar Finanšu ministru, premjeru viņam ir. Austrijā, kā liecina diskusija pie Baltkrievijas premjera, Zinātņu Akadēmija tiek finansēta kā valsts, pie tam triju gadu periodā, kas sniedz manevra iespējas. Zinātnes institūtus, kas atrodas Austrijas valsts reģionos, atbalsta arī reģionu pašvaldības, apmēram 30% nāk no ES grantiem. Austrijā kā prioritārie zinātņu virzieni izvēlēti biomedicīna, matemātika, kvantu fizika, kosmosa pētījumi, humanitārās un sociālās zinātnes.

Katrā ziņā šādas starptautiskas konferences stiprina sadarbību starp zinātņu akadēmijām, ļauj ieraudzīt jaunas iespējas un kopējus sadarbības projektus.

Akadēmiķe Baiba Rivža

Powered by Elxis - Open Source CMS