Zinātnieki Straujumu lūdz izveidot Latvijas pētniecības un inovācijas stratēģisko padomi

3-04-2014

Rīga, 19.marts, LETA. Inovatīvo uzņēmēju un zinātnieku biedrība BIRTI tikšanās laikā ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu lūgusi izveidot Latvijas pētniecības un inovācijas stratēģisko padomi, aģentūru LETA informēja biedrības pārstāve Aija Upleja.

Zinātnieki vēlas, lai šāda padome būtu spējīga izveidot stratēģiju, kas noteiktu, kā ieguldīt Eiropas Savienības (ES) fondu finansējumu Latvijas inovācijas un pētniecības attīstībā, un šie ieguldījumi būtu efektīvāki nekā iepriekšējā plānošanas periodā.

Pēdējos divus gadus ir notikusi cīņa ar ierēdņiem un atbildīgajām ministrijām par šādas stratēģijas nepieciešamību, klāstīja Upleja. Straujuma šādu iniciatīvu esot atbalstījusi.

“Latvijas vājā vieta inovācijas jomā ir infrastruktūras trūkums, ko būtu iespējams mainīt ar ES finansējumu 2014.– 2020.gadam, izveidojot inovācijas infrastruktūras pārneses centrus. Šim mērķim nauda nav paredzēta vispār,tas aizstāts ar “konsultāciju un mārketinga pakalpojumiem”,” pauž BIRTI padomes priekšsēdētājs Latvijas Universitātes zinātņu prorektors Indriķis Muižnieks. Viņš kritizē ministriju neefektīvo darbību, kā rezultātā ir zaudēti vairāki gadi nozīmīgu projektu sagatavošanai.

Latvijai kā mazai ekonomikai nav lielu inovatīvo uzņēmumu, kas spētu veidot un uzturēt paši savus pētniecības centrus, tāpēc nepieciešama inovācijas atbalsta infrastruktūra, uzskata zinātnieki. Pēc biedrības domām, ir jāveido atvērtas pieejas infrastruktūras objekti, kuri ir pieejami uzņēmējiem un zinātniekiem.

Šāda inovācijas infrastruktūra ir nepieciešama kā uzņēmējiem un zinātniekiem, tā arī studentiem un jebkurai fiziskai personai, kas vēlas radīt uz jaunām zināšanām balstītus inovatīvus produktus vai pakalpojumus, tehnoloģijas, pārbaudīt to mērogošanas iespējas, izveidot eksperimentālos paraugus, uzsākt to eksperimentālo ražošanu un izplatīšanu tirgū, pauž BIRTI.

Powered by Elxis - Open Source CMS