Jau 10. reizi pasniegtas L`ORÉAL Latvijas stipendijas “Sievietēm zinātnē”

22-05-2014

14. maijā svinīgā ceremonijā Latvijas Universitātes (LU) Lielajā aulā trim zinātniecēm tika pasniegta 2014. gada L`ORÉAL Latvijas stipendija “Sievietēm Zinātnē” ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu. Šī stipendija tika pasniegta desmito reizi, un šajos 10 gados to saņēmušas jau 30 zinātnieces. Tādējādi atbalstīti jau 30 nozīmīgi pētījumi dzīvības zinātnēs un materiālzinātnēs.

L`ORÉAL Latvijas stipendijas laureātes veic pētījumus bioloģijā un medicīnā, inženierzinātnēs, ķīmijā, fizikā un farmakoloģijā. Šo zinātnieču pētījumi paver ceļu jaunu zāļu un ārstniecības metožu izstrādei. Viņas attīsta cilmes šūnu tehnoloģijas un cenšas izzināt cilvēka genomu, pēta hologrāfiju un luminiscenci, atklāj augu valsts noslēpumus un piedalās kodolsintēzes reaktoru un ūdeņraža dzinēju pilnveidošanā.

L`ORÉAL Latvijas stipendiātes meklē jaunus ceļus audzēju diagnostikā un nodarbojas ar novatorisku materiālu izstrādi. Šo sieviešu mērķis ir atklāt vēl neatklāto, paplašināt cilvēces zināšanas un iespējas, lai uzlabotu mūsu dzīves kvalitāti un padarītu pasauli drošāku un ērtāku. Viņas lauž sabiedrībā valdošos stereotipus un ir paraugs topošajām pētniecēm, lai šodienas talantīgās skolnieces jau rīt droši izvēlētos karjeru zinātnē.

zv/zv468-1.jpg

Latvijas stipendiju programma “Sievietēm zinātnē” uzsākta 2004. gadā. Stipendijas Goda patronese kopš tās pirmsākumiem ir akadēmiķe Vaira Vīķe–Freiberga, bet žūrijas komisijas priekšsēdētājs – akadēmiķis Jānis Stradiņš. Šogad stipendiju konkursam tika iesniegti 40 zinātnieču pieteikumi.


Stipendiātes Dace Pjanova (no kreisās), Jeļena Miķelsone un Marina Makrecka–Kūka kopā ar žūrijas locekļiem

Bioloģijas doktorei Dacei Pjanovai, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra vadošajai pētniecei, 2014. gada L`ORÉAL Latvijas stipendija “Sievietēm Zinātnē” piešķirta pētījumam par visbīstamākās ādas vēža formas – melanomas attīstībā iesaistītajiem gēniem un to izmaiņām. Izmantojot jaunu DNS koda atšifrēšanas tehnoloģiju, viņa izstrādās augstas precizitātes melanomas riska testu.

Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta pētniece dabaszinātņu maģistre Jeļena Miķelsone pētīs, kā hologrāfiskā ieraksta vajadzībām izmantojami mazmolekulārie organiskie stikli. Pētījuma rezultātiem paredzams plašs pielietojums optisko ierīču, saules bateriju izstrādē, optiskajā datu glabāšanā, telekomunikācijās, informācijas tehnoloģijās un arī mākslā – reālistisku trīsdimensiju attēlu radīšanai.

Stipendijas laureāte Rīgas Stradiņa universitātes doktorante Marina Makrecka–Kūka Latvijas Organiskās sintēzes institūta Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijā veiks pētījumu, kas ietekmēs daudzu cilvēku dzīvi – pētīs, kā iespējams novērst taukskābju kaitīgo pārpalikumu uzkrāšanos sirds šūnās un palīdzēt sirdij saglabāt veselību.

Par godu L`ORÉAL Latvijas stipendijas desmitgadei vairākās izglītības un zinātnes iestādēs skatāma fotoizstāde “Sievietēm zinātnē”. Modeļu lomā iejutušās 29 zinātnieces – stipendijas laureātes, bet portretu autores ir četras atzītas Latvijas fotogrāfes: Iveta Vaivode, Tatjana Vlasova, Linda Brīnums un Aiga Rēdmane. Līdz 16. maijam izstāde bija skatāma LU vestibilā Rīgā, Raiņa bulvārī 19, bet, sākot ar 21. maiju, – Rīgas Tehniskās universitātes zinātniskajā bibliotēkā Paula Valdena ielā 5.

Turpinot stipendiju programmas “Sievietēm zinātnē” desmitgades pasākumus, 2014. gada rudenī L`OREAL Baltic un UNESCO LNK plāno stipendiāšu viesošanos skolās Latvijas novados – zinātnieces stāstīs par aizraujošo pētniecības procesu un pārsteidzošiem atklājumiem, par to, ko šie pētījumi dod sabiedrībai, un par to, kāda ir viņu dzīve, sekojot zinātnes aicinājumam. Šīs akcijas mērķis ir lauzt sabiedrībā valdošos stereotipus par zinātniekiem un viņu darbu un iedrošināt potenciālos jaunos zinātniekus un zinātnieces izvēlēties karjeru zinātniskajā pētniecībā.

L`ORÉAL – UNESCO starptautiskā programma “Sievietēm zinātnē” (“For Women in Science”), kuras ietvaros tiek piešķirta Latvijas stipendija “Sievietēm zinātnē”, uzsākta 1998. gadā, kad multinacionālais uzņēmums L`ORÉAL, kura pētniecības centros kosmētikas līdzekļu izstrādē un fundamentālos pētījumos 30 zinātnes nozarēs nodarbināti vairāk nekā 4000 zinātnieku, un Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO) vienojās par sadarbību, lai popularizētu sieviešu sasniegumus zinātnē un mazinātu dzimumu nevienlīdzību karjeras veidošanas iespējās. Kopš programmas izveides tās ietvaros ar prēmijām, kā arī starptautiskām, reģionālām un nacionālām stipendijām atbalstītas jau vairāk nekā 2000 zinātnieces visā pasaulē.

Nacionālās stipendijas “Sievietēm zinātnē” pastāv 46 valstīs. Tās iedibina attiecīgās valsts L`ORÉAL filiāle kopīgi ar UNESCO, piesaistot zinātņu akadēmijas, lielākās universitātes vai citas zinātniskās institūcijas. Latvija ir vienīgā no Baltijas valstīm, kurā izveidota šāda stipendija.

Pēdējā atjaunošana 22-05-2014
Powered by Elxis - Open Source CMS