Eiropas spēcīgākie jaunie zinātnieki apvienojas COST projektā Eiropas zinātnes telpas uzlabošanai

21-11-2014

Ilgtermiņa perspektīvā raugoties, svarīgs priekšnoteikums katras valsts labklājībai ir zinātnieku jaunā paaudze. Eiropas pētnieku kopienas veiksme pasaules konkurencē nav iedomājama bez paaudžu nepārtrauktības un labvēlīgas vides katra pētnieka talanta uzplaukumam. Viena no jauno zinātnieku Eiropas mēroga iniciatīvām, kuras mērķis ir nodrošināt atgriezenisko saiti zinātnes politikas veidotājiem, ir COST Targeted Network projekts “Next Generation of Young Scientist: Towards a Contemporary Spirit of Research and Innovation (Sci-GENERATION)”, http://www.scigeneration.eu/.

Akadēmiskā brīvība un neatkarība ir zinātniskā brieduma neatņemama sastāvdaļa, tādēļ “jaunā zinātnieka” definīcija Sci-GENERATION iniciatīvas ietvaros uzsver tieši patstāvību un neatkarību. Latviju Sci-GENERATION projektā pārstāvu es, sadarbojoties ar Latvijas Jauno zinātnieku apvienību (LJZA) un tās valdes priekšēdētāju Egilu Stalidzānu.

Eiropas valstu vienotās pētniecības telpas saime ir daudzveidīga, tādēļ arī izaicinājumi, ar ko jāsaskaras jaunajiem zinātniekiem, ļoti bieži ir tipiski konkrētiem reģioniem.

Sci-GENERATION projekts sevišķi uzsver izcilību un oriģinalitāti, jo daudzi no projekta iniciatoriem ir Eiropas Zinātnes Padomes (European Research Council, turpmāk ERC) Uzsākšanas grantu (Starting grant) saņēmēji. Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīs ERC grantu saņēmēju skaits gan ir ļoti mazs.
Kā labi zināms, no Latvijas šādu grantu ir izcīnījis pagaidām vienīgi akadēmiķis Andris Ambainis, turklāt uzreiz pieredzējušo zinātnieku kategorijā (ERC Advanced grant).

Sci-GENERATION projekts vēlas ietekmēt lēmumu pieņemšanas procesu ne tikai visas Eiropas, bet arī nacionālo valstu līmenī, kā arī uzlabot sinerģiju starp nacionālajām un Eiropas zinātnes finansēšanas programmām, tādējādi reaģējot uz jaunās zinātnieku paaudzes dinamisko un globālo vidi. Projekts cenšas panākt, lai tagadējie jaunie (un nākotnē vadošie) zinātnieki piedalītos Eiropas zinātnes politikas veidošanā. Tiek sagaidīts, ka šāda platforma būs ļoti svarīgs faktors Eiropas zinātnes politikas veidošanā, nodrošinot saskaņotu darbību, atgriezenisko saiti no zinātniekiem un stabilu ilgtermiņa redzējumu.

Sci-GENERATION projektam ir četri darba mērķi, kas atbilst paralēlām darba grupām:

1) uzlabot izcilu jauno zinātnieku un zinātnisko grupu atpazīstamību, panākumus un iekļaušanos Eiropas kopīgajā zinātnes telpā. Šī darba grupa īpaši fokusējas uz valstīm, kur jaunās paaudzes zinātnieku iespējas darboties ir ierobežotas, vai arī kur pastāv etnisku, rases vai kultūras atšķirību radīti šķēršļi ;

2) veicināt finansēšanas shēmu nepārtrauktību, īstermiņa investīciju vietā dodot priekšroku reģionālās finansēšanas
iespējām, lai diversificētu finansējuma veidus, tādējādi veicinot Eiropas izaugsmi; atbalstīt jauno zinātnieku karjeras iespējas publiskos zinātnes centros un universitātēs, radot Eiropas mēroga darba tirgu (iekļaujot arī sociālās apdrošināšanas un pensijas fondu pārnesamību);

3) veicināt jaunu pētījumu tēmu, zinātnisko metožu un zinātnes organizācijas attīstību;

4) uzlabot sinerģiju starp organizācijām, universitātēm un citām Eiropas platformām un novērst aktivitāšu dublēšanos, tādējādi veicinot Eiropas zinātnes kopējās telpas veidošanos, kā arī mazinot administratīvos šķēršļus.

Ņemot vērā mūsu valstij sevišķi aktuālos izaicinājumus ceļā uz izcilību, iekļaušanos un konkurētspēju Eiropas līmenī, Latvijas ieguldījums projektā tiek fokusēts pirmajā darba grupā.

Projekta vadības komitejas sanāksmē Lisabonā šī gada novembra sākumā tika atbalstīts mans ierosinājums nākamo sanāksmi un darba grupu tikšanās 2015. gada pavasarī rīkot Rīgā. Esam aicinājuši projektā iesaistītos ERC grantu vadītājus vizītes laikā dalīties savā pieredzē “Izcilības meistarklasē“, kas ir paredzēta kā publisks pasākums visiem interesētajiem Baltijas reģiona zinātniekiem. Tā būtu lieliska iespēja kontaktēties ar Eiropas labākajiem jaunajiem zinātniekiem un kopā veidot Eiropas zinātnes nākotni!

Ph.D. Vjačeslavs Kaščejevs, LZA korespondētājloceklis

Powered by Elxis - Open Source CMS