“Laika krustceles”– Gunāra Kroļļa darbi Latvijas Zinātņu akadēmijā

4-12-2014

No 27. novembra Latvijas Zinātņu akadēmijā atvērta grafiķa, profesora emeritus Gunāra Kroļļa izstāde “Laika krustceles”, kurā aplūkojami darbi no pēdējā laika nozīmīgākajiem cikliem oforta tehnikā – “Livonija krustcelēs” un “Rīga gadsimtos”.

Cikls “Livonija krustcelēs” tapis no 1995. līdz 1998. gadam pēc “Livonijas Indriķa hronikas” motīviem, rūpīgi iepazīstoties ar vēsturisko materiālu, modelējot kompozīcijas un īstenojot tās oforta tehnikā. Ciklā ietilpst 29 lielformāta krāsaini estampi, kas 2001. gadā publicēti izdevumā “Indriķa hronika” (izdevniecība “Annele”), to ilustrējot.

Ofortu cikls “Rīga gadsimtos” veidots 1999. gadā, un ir veltījums Rīgai. Katra no deviņām cikla kompozīcijām atspoguļo nozīmīgākos vēsturiskos notikumus Latvijā, sākot ar 12. gadsimtu. Šis cikls uzskatāms par mākslinieka sirds darbu – personiska attieksme un dziļa interese par vēsturi sajūtama katrā grafikas lapā. Klasiskā stilā risinātajās kompozīcijās, imitējot seno gravīru mākslinieciskās izteiksmes principus, iezīmētas raksturīgākās gadsimtu līnijas gan personāžos, gan aksesuāros un vidē.


Mākslinieks Gunārs Krollis ar dzīvesbiedri Izabellu
un mazmeitiņu Madaru

Mākslinieku sveic LZA prezidents Ojārs Spārītis
 

Uzziņa par autoru:

Gunārs Krollis ir dzimis Rīgā, 1932. gada 23. jūnijā. Grafiķis, profesors emeritus. Beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu (1954–1960), Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolu (1948–1953). Oforta ģildes viceprezidents, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors un Grafikas katedras Oforta darbnīcas pasniedzējs, vadītājs (1974–2006). Kopš 1956. gada sarīkojis vairāk nekā 40 personālizstādes Latvijā un ārzemēs, piedalījies vairāk nekā 450 izstādēs. Ilustrāciju jomā strādā kopš 1958. gada, un veidojis grāmatu dizainu un ilustrācijas vairāk nekā 200 grāmatām. Daudzu profesionālu apbalvojumu laureāts, piemēram, Kolekcionāru balva 2011 Latvijas bankas Gada Monētas konkursā (2012), Pastariņa prēmija par gada labākās grāmatas ilustrācijām (2007), Rīgas pilsētas Galvenā prēmija Grafikā (2000) u.c. Gunāra Kroļļa darbi atrodas vairākās kolekcijās Latvijā, tajā skaitā Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, kā arī ārzemēs – Valsts Tretjakova mākslas galerijā Maskavā, Puškina mākslas muzejā Maskavā, Krievijas Mākslinieku savienības kolekcijā Maskavā un citur.

Ilze Stengrevica,
sabiedrisko attiecību speciāliste

Pēdējā atjaunošana 4-12-2014
Powered by Elxis - Open Source CMS