LLMZA izbraukuma seminārs “ICE – Support system for potential innovators in microbusiness of rural women”

4-12-2014

5. novembrī Zemkopības ministrijā notika Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas izbraukuma seminārs “ICE – Support system for potential innovators in microbusiness of rural women”, kurā piedalījās Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU), Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA), Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas (LLMZA), Latvijas Lauku sieviešu asociācijas (LSA) u.c. pārstāves.

Seminārs tika rīkots Zviedru Institūta tematiskās partnerības “ICE – Inovācija. Radošums. Līdztiesība” ietvaros, bet tematika ir saistīta arī ar Valsts pētījumu programmu “Tautsaimniecības transformācija, gudra izaugsme, pārvaldība un tiesiskais ietvars valsts un sabiedrības ilgtspējīgai attīstībai – jaunas pieejas ilgtspējīgas zināšanu sabiedrības veidošanai (EKOSOC–LV)”, kuras vadītāja ir LZA akadēmiķe, LLMZA prezidente, ICE projekta vadītāja Baiba Rivža.

Semināra ietvaros klātesošie tika iepazīstināti ar ICE projekta un EKOSOC – LV būtību, abu projektu ietvaros pētāmo jautājumu problemātiku, plānotajiem pētījumiem. LLU pētniece, LLSA Padomes locekle, ICE projekta eksperte, EKOSOC–LV 5.2.3. projekta “Latvijas lauku un reģionālās attīstības procesi un iespējas zināšanu ekonomikas kontekstā” pētniece Maiga Krūzmētra sniedza ziņojumu par Latvijā funkcionējošo lauku sieviešu mikrouzņēmējdarbības atbalsta sistēmu, tās struktūru veidojošajiem elementiem. LLSA Mikrokredīta Fonda priekšsēdētāja Raimonda Ribikauska informēja par lauku sieviešu uzņēmēju grupu mikrokredīta kustības rezultātiem, minēja piemērus inovatīvām darbībām, kas radušās mikrokredīta kustības ietvaros, kā arī iepazīstināja ar Austrijas pieredzi uzņēmējdarbības veicināšanā lauku teritorijās. LLSA vadītāja Rasma Freimane informēja par LLSA līdz šim veiktajām un nākotnē veicamajām darbībām lauku sieviešu inovatīvas rīcības aktivizēšanai, kas sevī ietver gan sieviešu iesaistīšanu dažādos projektos, gan “vasaras skolu” organizēšanu, gan citas aktivitātes, kas paredzētas Apvienības statūtos. Ar iedvesmojošiem piemēriem, kā pašvaldība var atbalstīt savus vietējos mājražotājus un amatniekus, klātesošos iepazīstināja Gulbenes novada pašvaldības aģentūras “Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs” vadītāja  Iveta Kovtuņenko, pastāstot par novadā rīkoto Zaļo tirdziņu, kurš tiek organizēts jau kopš 2012. gada katra mēneša trešajā sestdienā un kurā piedalās gan vietējie mājražotāji un amatnieki, gan pārstāvji no citiem Latvijas novadiem; par zīmolu “Ražots Gulbenes novadā”; kā arī par citiem pašvaldības sniegtajiem atbalsta veidiem. LLSA Amatniecības un mākslas nodaļas vadītāja Iveta Meiere informēja par inovatīvām iespējām, kā veicināt lauku sieviešu – uzņēmēju ražotās produkcijas mārketingu. Tika minētas pašreizējās iespējas: piedalīšanās vietējos tirdziņos, Latvijā rīkotās starptautiskās izstādēs, iespēja izmantot LLSA Tīkla info. Kā inovatīvus risinājumus sieviešu – uzņēmēju ražotās produkcijas noietam I.Meiere piedāvāja iespēju veidot virtuālus amatniecības izstrādājumu veikaliņus, kā arī iespēju izveidot bukletu, kurā būtu apkopota informācija par Latvijas amatnieku darinājumiem un šo bukletu izplatīt potenciālajiem izstrādājumu pircējiem ASV.

Plašāka informācija par konferenci pieejama LLMZA mājaslapā.

Powered by Elxis - Open Source CMS