Kad sākas novecošanās un kādas ir veiksmīgākās sociālās inovācijas?

4-12-2014

Sabiedrības novecošanās jautājumiem tiek pievērsta aizvien lielāka uzmanība, izstrādājot valstu sociālekonomiskās attīstības politiku. Šā gada 25. septembrī Rīgā norisinājās starptautisks forums “European Forum on Social Innovations for Healthy and Active Life Expectancy”. Forums tika organizēts Eiropas Savienības 7. Ietvarprogrammas projekta “Social Innovations Promoting Active and Healthy Ageing” (INNOVAGE) ietvaros.

Forumā tika diskutēts par veiksmīgāko sociālo inovāciju noteikšanu un ieviešanu, reaģējot uz sabiedrības novecošanās izaicinājumiem Eiropas Savienībā (ES). Pasākumā piedalījās nozares eksperti no vairāk nekā 20 pasaules valstīm, pārstāvot ministrijas, valsts aģentūras, nevalstisko organizāciju sektoru un zinātniskās institūcijas. Pasākums tika atklāts ar Labklājības ministrijas Valsts sekretāres Ievas Jaunzemes un Latvijā pazīstamās Eiropas līmeņa ekspertes novecošanās un sociālās iekļaušanas jomā profesores Vappu Taipales (Vappu Taipale, Somija) uzrunu foruma dalībniekiem, akcentējot, cik nozīmīgi ir veidot izpratni par aktīvas novecošanās jautājumiem un sociālo inovāciju lomu. Foruma pirmajā daļā Šefīldas universitātes profesors un projekta INNOVAGE vadītājs Alans Valkers (Alan Walker, Apvienotā Karaliste) prezentēja projekta mērķus un sasniegumus. Profesors Valkers ir atbalstījis Latvijas Zinātnes padomes ilggadēju dalību 7. Ietvaprogramas projektos novecošanās jomā. Apsveicam profesoru ar šogad piešķirto Britu impērijas Komandiera ordeni (CBE) par izcilu ieguldījumu sociālo zinātņu attīstībā!

Pasākuma turpinājumā tika diskutēts, sarunas veicot darba grupās, par sociālo inovāciju aktualitātēm ES, izdalot konkrētus jautājumu blokus:

1) mājokļi veciem cilvēkiem;

2) informācijas un komunikācijas tehnoloģiju atbalstītas dzīves telpa, autonomā funkcionēšana;

3) vecu cilvēku mobilitāte, aptaukošanās un diabēta profilakse;

4) ilgtermiņa aprūpe.

Noslēguma daļā pasākuma dalībnieki kopējā sanāksmē ziņoja par darba grupu sasniegtajiem rezultātiem.

Lai iegūtu sīkāku informāciju par darba grupu rezultātiem foruma ietvaros, apmeklējiet projekta INNOVAGE mājaslapu http://www.innovage.group.shef.ac.uk/

Projekts INNOVAGE (2012.–2015. g., Nr. 306058) ir pētniecisks projekts (finansēts no ES 7. Ietvarprogrammas veselības prioritātes). Tā ietvaros tiek pētīta sociālo inovāciju rašanās, nostiprināšanās un izplatīšanās kā veselības, sociālo un cilvēkzinātņu kopdarbības rezultāts. Īpaša vērība tiek pievērsta sociālās inovācijas procesa iespējām, kā arī robežām sabiedrības novecošanās radīto izaicinājumu līdzsvarošanā. Projekta koordinators ir Šefīldas universitāte Lielbritānijā, bet Latvijas puses partneris ir Latvijas Zinātnes padome.

Projekta vadītāja – profesore Iveta Ozolanta, LZA goda doktore
Sagatavoja – Justīne Vīķe, Rīgas Stradiņa universitātes doktorante

Powered by Elxis - Open Source CMS