Centrāleiropas Universitātei draud slēgšana. Zinātnieku protesta gājiens ASV

12-04-2017

Aprīļa sākumā Latvijas publiskajā telpā parādījās ziņa par masu protestiem Ungārijā. Tos izraisījusi ziņa par draudiem slēgt valstī pirms divdesmit gadiem nodibināto Centrāleiropas Universitāti (Central European University, turpmāk - CEU), kuras absolventu vidū ir daudzu Eiropas valstu, t.sk. Latvijas, pilsoņi. Centrāleiropas Universitātes slēgšanu paredz Ungārijas parlamenta apstiprinātais likumprojekts, kas aizliedz institūcijām ārpus Eiropas Savienības (ES) izsniegt Ungārijā diplomus, ja starp abu valstu valdībām nav panākta attiecīga vienošanās. Apstiprinātie noteikumi tāpat prasa, lai šādām izglītības iestādēm būtu universitātes pilsētiņa un fakultātes savā bāzes valstī, kas CEU gadījumā nozīmētu ASV. Centrāleiropas Universitātei nav struktūrvienību ASV, līdz ar to tā neatbilst Ungārijas parlamentā apstiprinātajiem noteikumiem.

Ungārijas Zinātņu akadēmijas (Magyar Tudományos Akadémia) prezidents Lāslo Lovāšs (László Lovász) savā 29. marta paziņojumā1, komentējot izveidojušos situāciju, atzīmēja, ka CEU ir nozīmīgs zinātniskās pētniecības centrs un izcila starptautiskās izglītības iestāde, un šobrīd ir ļoti būtiski saglabāt saskaņu zinātnes un izglītības kopienā, zinātnisko skolu integritāti un zinātnes dzīvi Ungārijā.

Viņš pauda cerību, ka puses spēs rast risinājumu, un apliecināja, ka Ungārijas Zinātņu akadēmija un viņš kā tās prezidents ir gatavi darboties kā vidutāji šajā procesā.

Uz šo ziņu reaģējis arī Britu akadēmijas (British Academy) viceprezidents un ārlietu sekretārs Ešs Amins (Ash Amin)2, kurš savā vēstulē Ungārijas valdības pārstāvim Zoltanam Balogam (Zoltan Balog) paudis nopietnas bažas par CEU nozīmīgā darba pārtraukšanu.  Ungārijas likumprojekts par augstāko izglītību kritizēts arī ASV un Vācijā. 

CEU administrācija, akadēmiskais personāls un studenti ir apņēmības pilni saglabāt augstskolu un ir pateicīgi par katru viņu atbalstam veikto soli. Informācija par iespējām palīdzēt saglabāt izcilo starptautisko universitāti apkopota tās mājaslapā3.

Protesti pret CEU slēgšanu nav vienīgā akcija, kurā šī gada aprīlī vienojas zinātnieki. Zemes dienā - 22. aprīlī - atbalstot ASV kolēģu iniciatīvu, daudzu valstu zinātnieki dosies gājienā (Marsh for Science)4, atgādinot ASV prezidenta administrācijai, ka zinātnei nav politiskās piederības, tā kalpo sabiedrības interesēm un vēršanās pret zinātni ir vēršanās pret sabiedrību. Reizē tas iecerēts kā protests pret D. Trampa imigrācijas politiku, kas skar arī zinātniekus, un prezidenta administrācijas liktajiem šķēršļiem klimata izmaiņu pētījumiem.

I. Boldāne-Zeļenkova

 

1 Vairāk skat.: http://mta.hu/english/statement-of-president-laszlo-lovasz-regarding-the-central-european-university-107550

2 Vairāk skat.: http://www.britac.ac.uk/news/british-academy-urges-hungarian-government-safeguard-future-central-european-university-ceu

3 Vairāk skat.: https://www.ceu.edu/taxonomy/term/38

4 Vairāk skat.: http://www.sciencemag.org/news/2017/02/april-22-empiricists-around-country-will-march-science

Powered by Elxis - Open Source CMS