Godinās Paula Valdena piemiņas medaļas šī gada laureātus

1-06-2017

15. un 16. jūnijā Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātē Paula Valdena ielā 3, 101. auditorijā notiks izcilā ķīmiķa Paula Valdena vārdā nosauktais 10. organiskās ķīmijas simpozijs. Tā ietvaros vairāki Latvijas ķīmiķi tiks apbalvoti ar P. Valdena medaļām.

Piemiņas medaļu RTU pasniedz ik pēc diviem gadiem ķīmijas un zinātnes vēstures kategorijās - P. Valdenam tuvās zinātniskajās disciplīnās. Simpozija laikā plānotas starptautiski atzītu zinātnieku lekcijas, diskusiju cikli un pētījumu prezentācijas. Simpoziju organizē Latvijas Organiskās sintēzes institūts un Rīgas Tehniskā universitāte.

Paula Valdena medaļa 2017. gadā tiks pasniegta Uldim Alksnim par darbu ciklu Latvijas ķīmijas vēstures jomā, Ērikai Bizdēnai par pētījumiem nukleozīdu un heterociklu ķīmijā, kā arī par talantīgu jauniešu piesaistīšanu ķīmijai, Mārtiņam Kalniņam par starpfāžu robežprocesu pētījumiem daudzkomponentu polimērmateriālos un Valdim Kokaram par pētījumiem fotojūtīgu organisko savienojumu ķīmijā.

Pauls Valdens (1863-1957) bija viens no ievērojamākajiem 20. gs. pirmās puses ķīmiķiem. Pateicoties savai zinātniskajai aktivitātei un ilgstošajai ietekmei zinātnē, Valdens iemantojis pasaules mēroga atpazīstamību un, iespējams, joprojām ir viens no pasaulē vislabāk pazīstamajiem latviešu izcelsmes zinātniekiem.

Paula Valdena lielākie zinātnes sasniegumi ir «Valdena apgriezenības» atklāšana. Viņš ir dinamiskās stereoķīmijas un neūdens šķīdumu elektroķīmijas pamatlicējs. Septiņas reizes izvirzīts Nobela prēmijai ķīmijā. Studējis ķīmijas tehnoloģiju Rīgas Politehniskajā institūtā (RPI, tagad - RTU) pie vienīgā Nobela prēmijas laureāta no Latvijas - ķīmiķa Vilhelma Ostvalda. Vēlāk Valdens kļuva par RPI rektoru, šajā amatā viņš tika ievēlēts divreiz. 30 gadus bijis institūta mācībspēks, un viņa lielākie sasniegumi saistās tieši ar darbu RPI.

Powered by Elxis - Open Source CMS