Nosaukti "Eižena Āriņa balvas datorikā 2017" laureāti

1-06-2017

25. maijā Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā svinīgā un atraktīvā ceremonijā, klātesot vides un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam, veselības ministrei Andai Čakšai un Valsts Izglītības satura centra vadītājam Guntaram Catlakam, tika nosaukti laureāti vienam no augstākajiem Latvijas informācijas tehnoloģijas (IT) nozares apbalvojumiem - "Eižena Āriņa balvai datorikā 2017". Par nozīmīgu teorētisku ieguldījumu Latvijas datorzinātnes attīstībā balvu saņēma Rīgas Tehniskās universitātes profesors, Modelēšanas un imitācijas katedras vadītājs, profesors Dr.habil.sc.ing. Jurijs Merkurjevs, bet par praktisku ieguldījumu datorikā tika apbalvots LZA kor. loc., Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta (LU MII) vadošais pētnieks, profesors Dr.dat. Guntis Bārzdiņš.

Profesora Eižena Āriņa balvu datorikā pasniedz uzņēmums Exigen Services Latvia, Latvijas Zinātņu akadēmija un Rīgas Tehniskās universitātes Attīstības fonds. Balva tiek pasniegta par praktisku ieguldījumu datorikā, izstrādājot un ieviešot novatoriskus un sabiedrībai aktuālus IT risinājumus, vai par nozīmīgu teorētisku ieguldījumu Latvijas datorzinātnes attīstībā.

Profesors Jurijs Merkurjevs ir zinātniskās skolas sarežģītu sistēmu modelēšanā un simulēšanā Latvijā dibinātājs un vadītājs. Viņa vadībā ir izstrādāti jauni efektīvi risinājumi modelēšanas un simulēšanas metodoloģijā. Tāpat viņa vadībā starptautiskā projekta "INFROM" ietvaros izstrādātā platforma vides un tehnoloģisko sistēmu monitoringam ir aprobēta Latvijas pašvaldībās, veicot Daugavas plūdu, Lubānas ezera, Madonas pilsētas un novada mežu monitoringu. Šī platforma nodrošina iespējas plūdu īstermiņa prognozēšanai. Šādi vairāk nekā 340 zinātnisku publikāciju autors aktīvi pārstāv Latviju starptautiskajā arēnā.

Profesora Gunta Bārzdiņa vadībā LU MII Mākslīgā intelekta laboratorijā jau 10 gadus tiek veikti fundamentāli un praktiski pētījumi dabiskās valodas automātiskā semantiskajā analīzē un citos mākslīgā intelekta attīstības virzienos. Viens no jaunākajiem sasniegumiem ir inovatīvas mašīnmācīšanās metodes izstrāde un tās sekmīga pielietošana. Metode prestižajās starptautiskajās sacensībās "SemEval-2016" tika atzīta par tā brīža pasaulē precīzāko rīku nozīmes reprezentācijas izguvei no angļu valodas teksta. Gunta Bārzdiņa vadībā izstrādātā semantiskās analīzes tehnoloģija ir pielāgota arī latviešu valodai un ir ieviesta mediju monitoringā SIA "LETA" un tiek izmantoti arī Eiropas vadošajos medijos "BBC" un "Deutsche Welle".

"Visi laureāti ieguldījuši milzīgu darbu IT nozares attīstībā un sekmējuši Latvijas sabiedrības izpratni par informācijas tehnoloģijām. Ļoti bieži ikdienā plaši izmantoto risinājumu izstrādātāji paliek aizkadrā, tāpēc ar Eižena Āriņa balvu datorikā varam izcelt nozares "spožos" prātus un pastāstīt par viņiem plašākai sabiedrībai. Latvijā ir daudz ļoti talantīgu speciālistu - mums ir, ar ko lepoties," savā apsveikuma runā uzsvēra Exigen Services Latvia valdes priekšsēdētājs Māris Dreimanis.

Papildu informācija: http://arinabalva.lv/


G. Bārzdiņš un J. Merkurjevs

Foto K. F. Dobrovoļskis

Pēdējā atjaunošana 2-06-2017
Powered by Elxis - Open Source CMS