Latvijas Zinātnieku savienībā

30-11-2017

Š. g. 16. novembrī notika Latvijas Zinātnieku savienības valdes sēde.

Darba kārtībā: atbalsts LIZDA iniciatīvai; informācija par Radošo personu un radošo organizāciju likumu; LJZA priekšlikums LZP grantu pieteikšanas kārtībai.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) izsūtījusi vēstules ar aicinājumu atbalstīt ierosinājumu atzīmējamo dienu skaitu kalendārā papildināt ar 5. oktobri - Skolotāju (pedagogu) dienu un 10. oktobri - Pasaules Zinātnes dienu, jo to kopš 2001. gada atzīmē UNESCO dalībvalstīs. LZS valde nolemj atbalstīt LIZDA iniciatīvu.

Rita Bebre, kura ir LZS pārstāve Radošo savienību padomē kopš tās izveidošanas, informēja klātesošos par Radošo personu un radošo organizāciju likumu, kas beidzot nonācis finiša taisnē. Kā parasts, neiztika bez sūkstīšanās par to, ka zinātnieki netiek uzskatīti par radošām personām un uz viņiem jaunais likums netiks attiecināts un vai tādā gadījumā drīzāk to nevajadzētu dēvēt par Likumu trūcīgo mākslinieku atbalstam, taču tas arī bija skaidrs, ka Kultūras ministrijas finansējumu, kas paredzēts mākslinieku, komponistu, rakstnieku u.c. māksliniecisku dvēseļu atbalstam grūtā brīdī, nedrīkst tērēt citai ministrijai (Izglītības un zinātnes ministrijai) pakļauto personu uzturēšanai. Vismaz labi, ka uz šādu īslaicīgu atbalstu var pretendēt literatūrzinātnieki, mākslas zinātnieki, muzikologi, teātra un kino kritiķi. Uz jautājumu, vai vēl pēdējā brīdī vajadzētu pieprasīt likuma nosaukuma maiņu, R. Bebre atbildēja, ka tas tikai uz nenoteiktu laiku atliktu likuma pieņemšanu. (Šobrīd Radošo personu un radošo organizāciju likums jau ir pieņemts. Red.)

LZS pārstāve Latvijas Zinātnes padomē (LZP) Ināra Bondare informēja par Latvijas Jauno zinātnieku apvienības (LJZA) priekšlikumu Latvijas Zinātnes padomes lietišķo un fundamentālo projektu jeb grantu pieteikšanu veikt divos posmos. Proti, pirmo pieteikšanas termiņu izludināt nākošā gada vidū, bet otro - uz 2019. gada 1. janvāri. Tā kā joprojām nav līdz galam izstrādāti Ministru kabineta noteikumi, tad aptuveni 6 miljoni eiro atbilstoši iepriekšējam ekspertu novērtējumam tiks sadalīti sekojošām nozaru grupām - dabaszinātnes, medicīna, enerģētika un inženierzinātnes, lauksaimniecība, humanitārās zinātnes un sociālās zinātnes. LJZA pārstāvis papildināja, ka pirmajai grupai, kas pieteikumus konkursam iesniegs līdz nākamā gada vidum, projekta izpildes temiņš būs trīs gadi, bet otrajai grupai - saīsināts, divi gadi.

Starp dažādiem jautājumiem tika pārrunāta aktualitāte pievienot Latvijas Zinātnes padomi IZM Studiju un zinātnes administrācijas centram, kas tiekot darīts par godu Valsts kancelejas rosinātajai administratīvā aparāta samazināšanai, apvienojot mazskaitlīgās institūcijas, jo LZP administrācijā strādā tikai pieci algoti darbinieki, tādēļ tā ir mazskaitlīga. Izskatās, ka Valsts kancelejai nav ne mazākā priekšstata par LZP uzbūvi un uzdevumiem.

Ja viss notiks kā plānots, nākošā LZS valdes sēde 14. decembrī tiks noturēta izbraukumā - Latvijas Lauksaimniecības universitātē.

Z.K.

Powered by Elxis - Open Source CMS