LZA nodaļās

24-10-2008

17.oktobrī notika LZA ĶBMZN sēde, kurā tās dalībnieki noklausījās un apsprieda LZA īsteno locekļu un korespondētājlocekļu kandidātu zinātniskos ziņojumus.

  • LZA īstenā loc. kandidāte , LZA kor.loc. LU profesore Dr.habil.biol. Ruta Muceniece savā ziņojumā “Melanokortīnu receptori: no klonēšanas līdz selektīviem ligandiem” deva ieskatu par melanokortīnu receptoru pētījumu gaitu pasaulē un savu ieguldījumu minētajā jomā.

  • LZA īstenā loc. kandidāts, LZA kor.loc. LU profesors Dr.habil.biol. Nikolajs Sjakste referātā “Pie DNS cieši saistīto proteīnu izpētes perspektīvas” stāstīja tikai par vienu no saviem pētījumu virzieniem. Referents uzsvēra, ka DNS–proteīnu mijiedarbība ir galvenais genoma aktivitātes regulācijas mehānisms. Īpaša nozīme ir DNS mijiedarbībai ar kodola skeletu – kodola matriksu. Vairākus audzējiem specifiskus kodola matriksa proteīnus izmanto urīnpūšļa, krūts, resnās zarnas vēža un dažu citu jaunveidojumu diagnosticēšanai. Pēc autora domām, būtu lietderīgi meklēt audzēju marķierus starp ar DNS cieši saistītajiem proteīniem (TBP). Šo proteīnu izpēte ir galvenā tēma autora ECO–NET un OSMOZES programmu sadarbības projektos ar Lietuvas un Francijas zinātniskajām institūcijām.

  • Pārskatus par saviem zinātniskajiem pētījumiem sniedza arī LZA korespondētājlocekļu kandidāti LU profesors Dr.geol. Ervīns Lukševičs – “Četrkāju mugurkaulnieku izcelšanās un evolūcijas sākumposms” un LU profesors Dr.geol. Valdis Segliņš – “ Lietišķā ģeoloģija Latvijas zemes dzīļu un iežu noderīgo īpašību zinātniskos pētījumos”.

Aizklāti balsojot, nodaļas locekļi nolēma atbalstīt LZA īsteno locekļu kandidātus Rutu Mucenieci un Nikolaju Sjaksti ievēlēšanai par LZA īstenajiem locekļiem, kā arī izteikt nodaļas atbalstu Ervīnam Lukševičam un Valdim Segliņam ievēlēšanai par LZA korespondētājlocekļiem.

B.Ādamsone

Pēdējā atjaunošana 25-10-2008
Powered by Elxis - Open Source CMS