LZA IZSTĀŽU ZĀLĒ KOKTĒLNIEKA ANTONA RANCĀNA UN MĀKSLINIECES GUNDEGAS RĀNCĀNES DARBU IZSTĀDE

22-02-2018

Otrdien, 20. februārī, klātesot kuplam mākslinieku daiļrades cienītāju pulkam, LZA prezidents Ojārs Spārītis atklāja Rancānu dzimtas pārstāvju mākslas darbu izstādi. Līdzās ieskatam abu mākslinieku daiļradē prezidents uzslavēja viņu nesavtīgo darbu Lūcijas Rancānes Makašānu Amatu vidusskolas darbības nodrošināšanā.


Antons un Gundega Rancāni Foto: A. Edžiņa

Koktēlniekam un māksliniecei savu atzinību izteica un sveica ar izstādes atklāšanu LZA Senāta priekšsēdētājs Jānis Stradiņš, LZA Huanitāro un sociālo zinātņu nodaļas priekšsēdētaja Raita Karnīte, arī Neatkarīgās Rīta Avīzes Latvijai viedokļrakstu autors Viktors Avotiņš u.c.

Savā atbildes runā Antons Rancāns atklāja, ka savā dzīvē viņš bieži bijis opozīcijā esošajam politiskajām varām. Arī koktēlniecībai viņš pievērsies, jo padomju okupācijas režīms liedzis vīzu, kas izvēlētajā jūrnieka profesijā bija nepieciešama. Mākslinieka attieksme pret varu spilgti atspoguļojas viņa darbos.

Gundega Rancāne izteica pateicību LZA prezidentam O. Spārītim par "šo burvīgo mirkli februāra vidū ar cerību uz pavasari" un to, ka viņš, lai kādā amatā nestrādātu, lai kādu iestādi nevadītu, nekad neaizmirst mākslu. Māksliniece atzina, ka piedāvātā gleznu kolekcija "iet cauri visam gadam, cauri visiem gadalaikiem", un Latgales ainava (Makašāni un tuvākā apkārtne) ir viens no būtiskākajiem iedvesmas avotiem viņas darbos. Caur ainavas tēlojumu ir iespējams pateikt daudz vairāk nekā tikai acīmredzamo, tas atspoguļo mākslinieka ilgas, skumjas, sapņus... - apcerīgi piebilda izstādes autore.

LZA 2. stāva izstāžu zālē izstāde būs apskatāma līdz 30. martam.

I.Boldāne-Zeļenkova


G. Rancāne. "Atkusnis" Publicitātes foto


A. Rancāns. "Koalīcija" Foto: A. Edžiņa

Pēdējā atjaunošana 22-02-2018
Powered by Elxis - Open Source CMS