SĒJĒJS 2018 LAUREĀTI LZA UN LLMZA ZINĀTNIEKI

5-10-2018

28. septembrī, VEF kultūras pilī, Rīgā Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un valsts augstākās amatpersonas sveica Zemkopības ministrijas konkursa "Sējējs 2018" laureātus un vecināšanas balvu saņēmējus - lauksaimniekus, tostarp arī jaunos zemniekus, pārtikas ražotājus un mazpulkus. Par laureāti nominācijas "Zinātne praksei un inovācijas" grupā "Zinātne inovācijai" atzīta LLU zinātnieku grupa Dr.biol. Inas Alsiņas vadībā par izstrādāto darbu "Ilgtspējīgu tehnoloģiju izstrāde pākšaugu audzēšanai un to izmantošana proteīna nodrošināšanai Eiropā pārtikas un lopbarības ražošanai". Pētījumā, kurš tapis laikā no 2014. līdz 2017. gadam Eiropas kopienas 7. Ietvara programmas projektā EUROLEGUME, zinātnieki uzlaboja pākšaugu ilgtspējīgu ražošanu un to daudzfunkcionālu izmantošanu mainīga klimata apstākļos, veidojot jaunas šķirnes un jaunus pārtikas un lopbarības produktus. Tā īstenošanā iesaistījās LLU Lauksaimniecības, Pārtikas tehnoloģijas, Veterinārmedicīnas, Ekonomikas un sabiedrības attīstības un Informācijas tehnoloģiju fakultāšu, Dārzkopības institūta Pūres Dārzkopības pētījumu centra, Agroresursu un ekonomikas institūta Priekuļu pētniecības centra pētnieki un SIA "Bioefekts" pārstāvji. Nominācijas "Zinātne praksei un inovācijas" grupā "Zinātne praksei" par laureātiem atzīti LLU Zemkopības institūta zinātnieku grupa Dr.agr. Birutas Jansones vadībā par darbu "Daudzgadīgo zālāju šķirņu pavairošana un izplatība Kanādā, Eiropā un Latvijā".

Veicināšanas balvas šajā nominācijā ieguva LLU jaunie lauksaimniecības doktori Jānis Gailis un Oskars Balodis, un Zemkopības institūta zinātnieku grupa vadošā pētnieka Pētera Bērziņa vadībā.

Savukārt balva "Par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā" šogad piešķirta divām pretendentēm - lauksaimniecības zinātņu doktorei, SIA "Latgales Lauksaimniecības zinātnes centrs" vadītājai Venerandai Stramkalei un valsts emeritētai zinātniecei, LLU Dārzkopības institūta vadošajai pētniecei Mārai Skrīvelei, kura nostrādājusi augļkopības zinātnē vairāk nekā 50 gadus. Konkursa "Sējējs" apbalvojumu pasniegšana kļuvusi par vienu no nozīmīgākajiem lauksaimnieku pasākumiem, un to Zemkopības ministrija organizē jau 25 gadus.

Sagatavoja Ligita Āzena, LZA LMZN zinātniskā sekretāre

Powered by Elxis - Open Source CMS