Latvijas Zinātņu akadēmijas jauktais koris „Gaismaspils" svin 70 gadu jubileju

29-10-2018

2018. gada 27. oktobrī Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) jauktais koris „Gaismaspils" ar gandrīz divas stundas ilgu koncertu Latvijas Universitātes Lielajā aulā atzīmēja savas pastāvēšanas 70 gadu jubileju. No LZA puses svētkos piedalījās ārlietu sekretārs akadēmiķis Tālavs Jundzis un LZA Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļas vadītāja akadēmiķe Raita Karnīte. Apsveikuma uzrunu Tālavs Jundzis sāka ar atziņu, kas izsauca zāles ovācijas -  ka visās Eiropas valstīs ir zinātņu akadēmijas, reti kurā Eiropas valstī pie zinātņu akadēmijām darbojas savs koris, bet Eiropā nav zināma tāda zinātņu akadēmija, pie kuras koris darbojas jau 70 gadus.

Koncerta laikā fotogrāfiju kaleidoskopā bija iespēja redzēt kora izaugsmi - no neliela skaita dziedātāju, līdz vidēji lielam korim, lielam korim, un atkal vidēji lielam, vai drīzāk pavisam nelielam korim mūsdienās. Stāsts ne visai priecīgs, un, vismaz daļēji, saistīts ar LZA iespējām atbalstīt savu kori. Un tomēr, koris dzied, un - kā atzīmēja apsveicēji - skan brīnišķīgi. Koncerts bija emocionāli bagāts, sākot ar pirmo dziesmu - Jāzepa Vītola „Gaismaspils" (Ausekļa vārdi) un beidzot ar latviešu tautasdziesmu Andreja Jurjāna apdarē „Pūt, vējiņi". Šīs dziesmas, tāpat kā Lūcijas Garūtas dziesmu-lūgšanu „Mūsu Tēvs debesīs" (Andreja Eglīša vārdi) klātesošie noklausījās, stāvot kājās, Turklāt, dziedot „Gaismaspili", korim pievienojās bijušie dziedātāji un diriģenti, kas atradās zālē. Kori diriģēja vairāki diriģenti: visvairāk tā mākslinieciskais vadītājs Andžejs Rancēvičs, bet arī Aivis Daiņa, Andris Pujāts, Aivars Gailis. Koncerta pirmajā daļā Oļģerta Grāvīša dziesmā „Māksliniekam" vijoles solo izpildīja Ingars Rancēvičs. 

Koncerta otrajā daļā kori papildināja Latvijas Universitātes ērģeļu skanējums (ērģelniece Ilze Reine, ērģeļu solo „Svētki baznīcā" izpildīja autors Andžejs Rancēvičs). Satriecoši izskanēja Andžeja Ranceviča kompozīcija „Sanctus", ko „Gaismaspils" izpildīja kopā ar kamerkori „Vidus". Un kur tad vēl Baibas Tērmanes spožās solo partijas un Kristapa Niedres dziedājums Zigmāra Liepiņa dziesmā „Svētī debesis šo zemi".  Jāpiemin arī koncertmeistaru Ilzes Dzērves, Ritvara Kneša un Aiva Daiņas sniegums.

Koncerta otrajā daļā, pēc apsveikumu saņemšanas, uz priekšnesumu tika aicināti visi bijušie dziedātāji un diriģenti. Pa vienai dziesmai diriģēja Tālivaldis Gulbis, Aivars Gailis, Baiba Milzarāja, un Olafs Tomenass, bet „Pūt, vējiņi" pa pantam tika gan Andžejam Rancevičam, gan katram bijušajam diriģentam. 

Klausoties koncertu, pārņēma dažādas izjūtas - visvairāk jautājums, vai mēs Zinātņu akadēmijā, noklausoties kora izpildījumā pāris dziesmas akadēmijas saietos un kopā ar kori svinot svētkus, esam pietiekoši novērtējuši, kāda dāvana mums ir dota. Un arī - vai esam sapratuši savu atbildību pret šo kori, kura vārdu bez skaidrošanas pazīst dažādu paaudžu kora mūzikas mīļotāji. Vai spēsim to saglabāt un nostiprināt, vai spēsim pārliecināt naudas devējus un paši sevi, ka koris ir pelnījis pilnvērtīgāku atbalstu nekā tas saņem pašlaik. Bet visvairāk pārņem pateicība par to, ka neskatoties uz ne sevišķi dāsno kora „akciju turētāju" - Latvijas Zinātņu akadēmiju, kas kora pastāvēšanu, visticamāk, nedara vieglu un nespēj korim nodrošināt plašākas muzikālās iespējas, koris joprojām nes tās vārdu, iespējams, pat upurējot savējo. „Gaismaspils" ir skanējis 70 gadus, un tam līdzi jau 70 gadus ir skanējis arī Latvijas Zinātņu akadēmijas vārds. Par to korim, tā diriģentiem, dziedātājiem, koncertmeistariem liels paldies. Pagaidām maksa par nesavtīgo sadarbību ar Latvijas Zinātņu akadēmiju ir tās pārstāvju izteiktā atzinība un lepnums par kori. Un apziņa, ka tai pieder liela vērtība emocionālajā mākslas pasaulē.      

LZA Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļas vadītāja akadēmiķe Raita Karnīte


Latvijas Zinātņu akadēmijas jauktā kora "Gaismaspils" 70 gadu jubilejas koncerts 2018. gada 27. oktobrī Latvijas Universitātes Lielajā aulā. 1.daļa.

Latvijas Zinātņu akadēmijas jauktā kora "Gaismaspils" 70 gadu jubilejas koncerts 2018. gada 27. oktobrī Latvijas Universitātes Lielajā aulā. 2.daļa.

Pēdējā atjaunošana 7-11-2018
Powered by Elxis - Open Source CMS