Tik tālu, bet tomēr tik tuvu: Latvija un Polija.Vairāk nekā100 gadu kopīga vēsture

27-02-2019

Cetutrdien, 7. martā, plkst.16.00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tiks atklāta starptautiskā arheoloģiskā izstāde „Tik tālu, bet tomēr tik tuvu: Latvija un Polija. Vairāk nekā 100 gadu kopīga vēsture” (M stāva galerija).

Viļakas apkārtne ir cieši saistīta ar poļu muižniekiem un poļu atstāto kultūrvēsturisko mantojumu. Poļi ir devuši milzīgu ieguldījumu ne tikai poļu kultūras attīstībā, bet arī Viļakas apkārtnes senatnes izpētē, kad šo zemi apdzīvoja senie latgaļi.

Arheoloģisko izrakumu laikā, ko veica poļu zinātnieks Zigmunts Glogers, Viļakā (Marienhauzenā) tika atrastas vairākas senlietas, kuras pēc tam tika aizvestas uz Poliju. Tas ir bagātīgs arheoloģiskais materiāls par Viļakas apkārtnes dzīvi un kultūru.

Izstādē būs skatāmi arheoloģiskie priekšmeti no Valsts Arheoloģijas muzeja Varšavā un Latvijas Nacionālā Vēstures muzeja, kas nāk no Viļakas kapsētas, Daņilovkas, Loginu, Dzilnaskalna un citu vietu senkapiem. Izstādi papildina arī vēsturiskie dokumenti un fotogrāfijas no Viļakas novada
muzeja krājuma. Izstādes idejas autors ir Latvijas vēstnieks Polijā Edgars Bondars.

Izstāde būs pieejama apmeklētājiem līdz 2019. gada 20. aprīlim.

Izstāde tapusi sadarbībā ar Polijas vēstniecību Latvijā, Latvijas vēstniecību Polijā, Valsts Arheoloģijas muzeju Varšavā, Latvijas Nacionālo vēstures muzeju, Viļakas novada muzeju, Viļakas un Šķilbēnu katoļu draudzēm un Latvijas Nacionālo bibliotēku.

Powered by Elxis - Open Source CMS