Daugavpils Universitātes rektora vārdā nosaukta jauna vaboļu suga

21-05-2010

zv/zv403-8.JPG 2010. gada 12. maijā Spānijā iznākušajā zinātniskajā žurnālā “ARQUIVOS ENTOMOLÓXICOS” Nr.3: 103–106 lpp. (www.aegaweb.com/arquivos_entomoloxicos) publicēts raksts, kurā tiek aprakstīta zinātnei jauna, līdz šim neatklāta skrejvaboļu suga Platyderus barsevskisi, kas nosaukta Latvijas entomologa, Daugavpils Universitātes rektora, profesora Arvīda Barševska vārdā. 

Jaunatklātā suga ievākta šī gada 5. aprīlī pašos Spānijas dienvidos, Malagas provincē, Torcal de Antequera nacionālā parka kalnos 1200 m augstumā. Jaunā suga ir 8 – 9 mm gara, rūsganbrūna skrejvabole, kura pasaulē, iespējams, būs sastopama tikai nosauktā nacionālā parka teritorijā. Tā ir specifiska ģints Platyderus izplatības īpatnība – apdzīvot ļoti nelielas, bet specifiskas augstkalnu teritorijas ar savdabīgiem ekoloģiskajiem apstākļiem. Kopumā šajā ģintī pašlaik pasaulē zināmas apmēram 100 sugas, no kurām 49 sugas ir sastopamas Ibērijas pussalā. Tikai dažas šīs ģints sugas ir plašāk izplatītas lielākos Eiropas un Āzijas reģionos.

Aprakstītās sugas eksemplāri pašlaik glabājas Spānijas Nacionālajā dabaszinātņu muzejā Madridē.

Zooloģijā jaunatklātas sugas bieži tiek nosauktas pazīstamu zinātnieku vārdā. Profesors Arvīds Barševskis Daugavpils Universitātē ir izveidojis vienu no spēcīgākajām Austrumeiropā zinātniskajām skolām vaboļu taksonomijā. Ik gadus Daugavpils entomologi paši atklāj un apraksta vairākas zinātnei jaunas sugas no dažādām pasaules valstīm. Svarīgi, ka gan laboratorijas pētījumos, gan ekspedīcijās tiek iesaistīti arī Daugavpils Universitātes bioloģijas bakalaura, maģistra un doktora studiju programmu studenti. 2010. gadā par vaboļu sistemātikas jautājumiem Daugavpilī tiks aizstāvēti 4 doktora promocijas darbi. Tieši Daugavpils Universitātes entomologi sadarbībā ar vairāku valstu kolēģiem ir izstrādājuši pašlaik pasaulē lielāko un vadošo skrejvaboļu elektronisko datu bāzi “Pasaules skrejvaboles” (www.carabidae.ru).

Jaunās sugas nosaukšana Latvijas zinātnieka vārdā ir liels devums arī Latvijas un tās zinātnieku atpazīstamības veicināšanā.

Powered by Elxis - Open Source CMS