Organiskās sintēzes institūta attīstības problēmas un risinājumi

Profesors Ivars Kalviņš

 Referāts Latvijas Zinātņu akadēmijas Senāta sēdē 2004.g. 17.februārī

 Pēdējā desmitgadē Latvijas Organiskās sintēzes institūts ir kļuvis par starptautiski atzītu centru organiskajā un medicīniskajā ķīmijā, galvenokārt jaunu zāļu vielu izgudrošanā un izstrādē. Par to liecina OSI pēdējos piecos gados iegūtie 44 patenti uz jaunām zāļu vielām un pielietošanu, kā arī 348 raksti starptautiski atzītos zinātniskos žurnālos. OSI 5 gadu laikā ir spējis piesaistītā kontraktfinansējuma apjomu palielināt 2,9 reizes (no 486 tūkst. latu 1999. gadā līdz 1405 tūkst latu 2003. gadā), kā arī kapitāli atjaunot 40% no savām laboratoriju telpām un apgādāt to ar modernu aparatūru (HPLC un GC analītiskajiem kompleksiem, rentgenstaru difraktometru un virkne iekārtu, kas nepieciešamas zāļu vielu kvalitātes analīzei).

Neskatoties uz minimālo LZP atbalstu, OSI turpina izdot arī vienu no trim žurnāliem pasaulē heterociklisko savienojumu ķīmijā, (Химия гетероциклических соединений), ko tulko angliski un pārpublicē ASV.  

Tā kā kopējais zinātnes finansējums Latvijā ļoti tālu atpaliek no tā, kas nepieciešams, lai izstrādātu jaunas zāles pasaules tirgiem, OSI šajā jomā kooperējas ar rietumu farmaceitiskajām firmām no ASV, Japānas, Anglijas, Vācijas, Zviedrijas, Dānijas un Somijas, kā arī ar ‘Grindeks” un “Olainfarm” no Latvijas.

No pēdējo gadu kopējām izstrādnēm viens CNS preparāts ir piereģistrēts lietošanai ASV un ES, 1 pretvēža līdzeklis iziet klīniskos pētījumus Anglijā, jauns CNS pataloģiju ārstēšanas preparāts tiek klīniski pārbaudīts ASV un ES, bet vēl 3 citi ir dažādās priekšklīnisko pētījumu fāzēs. OSI jaunākās izstrādnes pēdējo 5 gadu laikā  licencētas arī Latvijas farmaceitiskajiem uzņēmumiem.

Taču ilgtspējīgai OSI attīstībai papildus nepieciešami kvalificēti kadri, tālāka infrastruktūras modernizēšana un papildus laboratoriju telpas, kā arī nozares R&D potenciāla konsolidācija. Šim nolūkam ir izstrādāts priekšlikums Latvijas Republikas Ministru kabinetam uz OSI un LU BMC bāzes izveidot Ķīmijas un gēntehnoloģiju kompetences centru, konsolidējot abu institūtu zinātnisko potenciālu, un pastiprinot tā sadarbību ar Latvijas farmaceitisko rūpniecību, RTU, LU un R.St.U.

Turpmākajos 10 gados OSI nepieciešams sagatavot vismaz 60 zinātņu doktoru ķīmijā un farmācijā, kā arī papildināt OSI potenciālu ar  vismaz 100 maģistriem ķīmijā.  OSI izstrādā projektus, lai piesaistītu ES līdzekļus  modernākās zinātniskās aparatūras  iegādei (KMR spektrometram ar darba frekvenci vismaz 600MHz, kā arī LC-MS-MS un GC-MS-MS kompleksiem), kas tam atļautu plaši iesaistīties arī  ES 6.  ietvarprogrammas pētījumos. Šobrīd tas nav iespējams, jo OSI un Latvijā nav pieejama   tieši darbam  ar  bioloģiskajiem objektiem nepieciešamā specializētā aparatūra, kuras iegāde prasa ļoti lielus līdzekļus, bet  bez kuriem dabas objektu pētniecība mūsdienu līmenī nav iespējama.

Lai efektīvi palīdzētu Latvijas farmaceitiskajai rūpniecībai, tiek strādāts pie farmaceitiskā biznesa atbalsta centra izveides uz OSI un RTU bāzes (BAAC “Ezermala” ar c-GMP klases pilotražotni), kā arī Reģionālā biznesa apmācības un atbalsta centra  (RBAAC OSI) izveidošanas, kurš izmantotu OSI  pieredzi un zinātnisko potenciālu ES prasību adaptācijai Latvijas uzņēmumos.

Šajos centros tālākapmācīs RTU un LU studentus un biznesa struktūru kadru GMP un Kvalitātes nodrošināšanas un vadības jautājumos, kā arī izstrādās jaunu produktu ražošanas tehnoloģijas un analīžu metodes pēc Latvijas un ES uzņēmumu pasūtījuma. Īstenojot augšminētos pasākumus, paredzēts 10 gadu laikā palielināt OSI veikto pētniecisko darbu apjomu līdz vismaz 6 miljoniem latu gadā.