2003. gada 2. maijs

Filozofe Maija Kūle saņem Eiropas Zinātņu un mākslu akadēmijas balvu

Rīga, 2.maijs, LETA. Šodien akadēmiķei profesorei filozofei Maijai Kūlei tika pasniegta Eiropas Zinātņu un mākslu akadēmijas (EZMA) un Latvijas Zinātņu akadēmijas Latvijas balva par monogrāfiju "Phenomenology and Culture".

Tika piešķirtas arī divas veicināšanas balvas - filoloģijas zinātņu doktorei Daigai Baltaiskalnai par darbu kopu sociolingvistikā un valsts valodas politikas jomā, kā arī vēstures zinātņu doktoram Ērikam Jēkabsonam - par darbu kopu par pirmās Latvijas Republikas attiecībām ar Poliju, Lietuvu, Baltkrieviju un citām valstīm 20.gadsimta 20.-30.gados.

Visi laureāti saņem diplomus un arī naudas prēmijas.
Pēc prēmiju pasniegšanas.
No kreisās: LU Rektors I.Lācis, D.Baltaiskalna, 
LZA prezidents J.Stradiņš, M.Kūle, 
EZMA prezidents F.Ungers, Ē.Jēkabsons
Foto: Alma Edžiņa

Kā aģentūru LETA informēja Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA), pēc svinīgās balvu pasniegšanas ceremonijas Latvijas Universitātē notiek konference "Drošība un drošticamība". Tajā referēs profesori no Jēnas - Bernds Olavs Kupers, Grācas - Karls Matiass Vošics, Tartu - Karls Rebane, Rīgas - Elmārs Blūms un Tālavs Jundzis.

EZMA (Academia Scientiarum et Artium Europaea) dibināta 1990.gadā Zalcburgā, tās dibinātāji bija kardināls teoloģijas doktors Francs Kēnigs, profesors Nikolajs Lobkovičs un profesors Fēlikss Ungers, izcils ķirurgs. Ungeram ir dzimtas saites ar Baltiju.

1998.gadā profesors Ungers, viesojoties Rīgā, piedāvāja iedibināt EZMA Latvijas balvu, kuru piešķirtu reizi trijos gados, sākot ar 2001.gadu. No iniciatora vārda balva ieguva savu neoficiālo nosaukumu - "Fēliksa balva". Bez EZMA Latvijas balvas var piešķirt arī divas veicināšanas balvas.

EZMA locekļi no Latvijas puses ir 10 akadēmiķi - Blūms, Rihards Kondratovičs, Kūle, Tālis Millers, Jānis Lielpēters, Stradiņš, Uldis Viesturs, Jānis Volkolākovs, Andris Caune un Ivars Knēts.

2001.gada 14.septembrī notika pirmā balvu pasniegšanas ceremonija. Par izcilu devumu Latvijas identitātes stiprināšanā, tolerantas un intelektuālas sabiedrības veidošanā, par Latvijas progresa veicināšanu ceļā uz Eiropas kultūras kopību Fēliksa balvu pasniedza Latvijas Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai.

Veicināšanas balvas tika pasniegtas Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta arheoloģijas nodaļas vadītājai vēstures zinātņu doktorei Ievai Osei par pētījumiem viduslaiku vēsturē, Latvijas un Rīgas arheoloģijā un Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta vadošajam pētniekam filozofijas doktoram Igoram Šuvajevam par traktātiem filozofijā un psiholoģijā.