Jaunieši iepazīst zinātni topošo zinātnieku forumā

26-10-2015

Latvijas Jauno zinātnieku apvienība (LJZA) par vienu no saviem mērķiem ir uzstādījusi zinātnes komunikāciju, tādēļ šā gada 22. oktobrī Latvijas Universitātes (LU) Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā jaunieši tikās ar zinātniekiem un nozaru pārstāvjiem, kuru ikdienas darbs saistīts ar zinātni. LU rektora Indriķa Muižnieka un Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) prezidenta Ojāra Spārīša atklātajā pasākumā piedalījās gandrīz trīs simti jauniešu klātienē un vairāki simti tiešsaistē.

Zinātnieku paneli vadīja komunikācijas doktors, LJZA konsultatīvās padomes biedrs Mārtiņš Kaprāns. Šā gada L'OREAL stipendijas sievietēm zinātnē laureāte, bioloģijas doktore Anda Hūna klātesošos aizveda ceļojumā šūnu pasaulē, stāstot par briesmām, kas ar to saistītas. Doktors Ronalds Zemribo, LZA balvas par 2011.gada nozīmīgāko atklājumu Latvijas zinātnē saņēmējs, sniedza atbildi uz jautājumu: vai organiskā sintēze ir zinātne vai māksla? Pēc šīm nopietnajām tēmām ar robotu prieku aizrāva Guntis Kuļikovskis, Rīgas Tehniskās universitātes Robotikas kluba dibinātājs un Mega Sumo robotu radītājs. Šie roboti 2014. gadā uzvarēja robotu finālsacensībās Japānā. Arī roboti piedalījās forumā un saņēma neviltotu jauniešu interesi. Ceturtais paneļa dalībnieks bija mākslas vēsturnieks, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Ojārs Spārītis, kas stāstīja jauniešiem par mākslas vēsturi. Fotogrāfijās izskatot konkrētus piemērus, tapa skaidrs, cik zinātnes nozares ir savstarpēji papildinošas un kā atklājumi vienā nozarē paver jaunas iespējas citā, tā piemēram, atklājumi par cilvēka fizioloģiju sekmē precīzāku cilvēka ķermeņa atainojumu mākslā. Foruma dalībnieki uzdeva jautājumus gan no zāles, gan izmantojot mikroblogošanas vietni Twitter, tādā veidā nodrošinot tiešu atgriezenisko saiti.

Pēc zinātnieku paneļa sanākušajiem jauniešiem tika dota iespēja dalīties darba grupās, lai pamatīgāk iepazītu to zinātnes nozari, kas viņus ir ieinteresējusi. Latvijas Mobilā telefona prezidents, doktors Juris Binde stāstīja par informācijas un komunikācijas tehnoloģiju iespējām zinātnisko pētījumu un inovāciju jomā. Vidzemes Augstskolas Zināšanu un tehnoloģiju centra direktors, doktors Kaspars Osis veda ceļojumā no izgudrojuma līdz produktam. Vidzemes Augstskolas rektors, doktors Gatis Krūmiņš risināja jautājumu, vai pētot vēsturi var modelēt nākotni, apspēlējot dažādus scenārijus: kā būtu, ja nebūtu sabrukusi PSRS? Rīgas Ekonomikas augstskolas asociētais profesors, doktors Roberts Ķīlis stāstīja, ko un kāpēc pēta antropoloģija un kam tas vajadzīgs. LU Fizikas un matemātikas fakultātes asociētais profesors, doktors Vjačeslavs Kaščejevs atbildēja uz jautājumiem par kvantu fiziku, aizraujot un iedvesmojot jauniešus.

Pasākuma laikā jauniešiem bija iespēja arī piedalīties nelielos konkursos un iegūt balvas, tomēr vērtīgākā balva tika visiem - iedvesma, daudz vielas pārdomām pirms rudens brīvlaika un atziņa, ka zinātnei ir nākotne.

Pasākums notika Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstītā projekta "Zinātnes popularizēšana jauniešiem 2015" ietvaros.

Informācija:

Ieva Krūmiņa
SIA RHRT vadītāja

Tālrunis: 371 2 9175735 
E-pasts:

Web:
www.rhrt.lv

Pēdējā atjaunošana 26-10-2015
Powered by Elxis - Open Source CMS