LZA zinātniskās nodaļas iepazīstina ar 2016. gada zinātnes sasniegumiem

23-01-2017

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) zinātniskās nodaļas jauno gadu uzsāk iepazīstinot ar LZA 2016. gada nogalē nominētajiem sasniegumiem zinātnē un to autoriem.

Trešdien, 25. janvārī Fizikas un tehnisko zinātņu nodaļā viesojas Dr.phys. Ilgmārs Eglītis (Latvijas Universitātes (LU) Astronomijas institūts) un LZA korespondētājloceklis Guntis Bārzdiņš (LU Matemātikas un informātikas institūts). I.Eglīša pētījums par mazajām planētām jeb asteroīdiem ierindots 2016. gada labāko pētījumu teorētiskajā zinātnē vidū. G.Bārzdiņa vadībā izveidota precīza, ātra un praktiski izmantojama datorizētas semantiskās analīzes tehnoloģija, kas atzīta par vienu no pērnā gada labākajiem sasniegumiem lietišķajā zinātnē.

Ceturtdien, 26. janvārī Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļa iepazīstina ar Dr.habil.art. Eduarda Kļaviņa vadībā tapušo izdevumu „Latvijas mākslas vēsture V: Klasiskā modernisma un tradicionālisma periods. 1915-1940", kas ieguvis atzinību kā viens no izcilākajiem teorētiskajiem pētījumiem pagājušajā gadā.

Pirmdien, 30. janvārī Lauksaimniecības un meža zinātņu nodaļas un Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas prezidija kopsēdes laikā notiks tikšanās ar visiem trim LZA nominēto 2016. gada zinātnes sasniegumu autoriem -Dr.biol. Edīti Kaufmani (Dārzkopības institūts), Dr.sc.ing. Jāni Rižikovu (Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts) un Dr.sc.ing. Evitu Straumīti (Latvijas Lauksaimniecības Universitāte, Pārtikas tehnoloģijas fakultāte). Klausītāji tiks iepazīstināti ar monogrāfiju „Augļkopība", pētījumu par bērza mizas pārstrādi produktos ar augstu pievienoto vērtību, kā arī inovatīvajiem risinājumiem kailgraudu auzu un miežu un tritikāles izmantošanā cilvēku veselības nodrošināšanai.

Ceturtdien,  2. februārī Ķīmijas, bioloģijas un medicīnas zinātņu nodaļas sēdē pētījumus prezentēs LZA akadēmiķe Maija Dambrova (Latvijas Organiskās sintēzes institūts), LZA akadēmiķis Kaspars Tārs (Latvijas Biomedicīnas un studiju pētījumu centrs) un LZA korespondētājloceklis Aigars Jirgensons (Latvijas Organiskās sintēzes institūts). Visi trīs pētījumi saistīti ar to turpmākiem pielietojumiem medicīnas ķīmijā un paver plašas iespējas jaunu kardioprotektoru, pretmalārijas līdzekļu un pretvīrusu zāļu radīšanā.

Lai apmeklētu LZA zinātnisko nodaļu sēdes, jāpiesakās  pie attiecīgās nodaļas zinātniskās sekretāres. Par šīm sēdēm un citām zinātnisko nodaļu aktivitātēm informācija atrodama LZA mājaslapā apakšsadaļā „Nodaļas".

Kā esam ziņojuši, svinīgā visu 2016. gada sasniegumu zinātnē godināšanas ceremonija norisināsies otrdien, 14. februārī plkst. 16 Rīgas Motormuzejā.

Ilze Stengrevica
sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Zinātņu akadēmija
Akadēmijas laukums 1
e-pasts:
tālrunis: 67223567
fakss: 67821153
www.lza.lv
twitter.com/LZA_LV

Powered by Elxis - Open Source CMS