Parakstīts nodomu protokols par sadarbību zinātnē ar Zemkopības ministriju un Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmiju

8-02-2017

Šodien, 8. februārī, Zemkopības ministrijā notika nodomu protokola parakstīšana par sadarbību zinātnē starp Zemkopības ministriju, Latvijas Zinātņu akadēmiju (LZA) un Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmiju (LLMZA). Protokolu parakstīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, LZA prezidents Ojārs Spārītis un LLMZA prezidente Baiba Rivža.

Nodomu protokols ietver trīspusēju vienošanos par informācijas apmaiņu un sadarbību, izstrādājot ieteikumus uzlabojumiem zinātnē un augstākajā izglītībā, jo īpaši zinātnes iestāžu starptautiskās konkurētspējas veicināšanai un ciešākai sasaistei ar industriju, kopīgu konferenču, izstāžu, konkursu un citu pasākumu rīkošanu, kā arī atbalstu jauno zinātnieku sagatavošanai ZM kompetences jomās, sniedzot iespēju doktorantiem ziņot par savu pētījumu rezultātiem LZA skatēs un LLMZA sēdēs.

Protokols arī paredz dažādus kopīgus pasākumus Latvijas zinātnes sasniegumu popularizēšanai - jauno zinātnieku semināru un konkursu rīkošanu, atbalstu ražas svētku "Vecauce-2017" norisei, līdzdarbību konkursa "Sējējs" zinātnes nominācijas vērtēšanā, mūsu zinātnieku pārstāvniecību Eiropas Lauksaimniecības, pārtikas un dabaszinātņu akadēmiju apvienības pasākumos, piedalīšanos Ziemeļvalstu lauksaimniecības zinātnieku asociācijas un Eiropas Lauksaimniecības pētījumu iniciatīvas (EURAGRI) pasākumos u.c.

Informācija:

Zemkopības ministrija turpinās veiksmīgo sadarbību ar zinātnes institūcijām
(Zemkopības ministrija, 08.02.2017.)


 

Zemkopības ministrija, Latvijas Zinātņu akadēmija un Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmija - veiksmīgs valsts pārvaldes un zinātnisko institūciju sadarbības piemērs

2017. gada 8. februārī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis un Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas prezidente Baiba Rivža parakstīja vienpadsmito gadskārtējo sadarbības līgumu starp Zemkopības ministriju (ZM), Latvijas Zinātņu akadēmiju (LZA) un Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmiju (LLMZA), lai veicinātu lauksaimniecības un meža zinātnes ciešāku sadarbību ar citām LZA pārstāvētām nozarēm, iesaistot LZA Lauksaimniecības un meža zinātņu nodaļu (LMZN). Zemkopības ministrija ir pieņēmusi lēmumu turpināt finansiāli atbalstīt LLMZA aktivitātes 2017. gadā. LLMZA apvieno zinātniekus no  lauksaimniecības, veterinārmedicīnas, pārtikas, agrārās ekonomikas, inženierzinātņu un meža zinātņu nozarēm.

2016. gadā, iepriekšējā sadarbības līguma ietvaros, tika veikta virkne pasākumu lauksaimniecības un meža zinātnes attīstībai un popularizēšanai. Gada laikā ir notikušas astoņas Latvijas Zinātņu akadēmijas Lauksaimniecības un meža zinātņu nodaļas un Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas prezidija kopsēdes, kurās diskutēts par nozares attīstības jautājumiem, uzklausīti jaunie zinātnieki, doktoranti, apspriestas viņu pētniecības tēmas un doti ieteikumi turpmākiem pētījumiem. Liela uzmanība sēdēs veltīta lauskaimnecības zinātnieku pētījumiem. Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātes zinātnieki, t.sk. Dr.sc.ing. Ilga Gedrovica uzstājusies ar referātu par graudaugu pārslu zīmola „Milzu!" izstrādes procesu, kas ir veiksmīgs piemērs zinātnieku uz uzņēmēju sadarbībai. Pētījums atzīmēts arī 2015. gada nozīmīgāko zinātnes sasniegumu vidū. Ar referātu uzstājusies arī 2015. gada ievērojamāko zinātnes sasniegumu konkursa laureāte Dr.habil.chem. Gaļina Teliševa. Zinātniece iepazīstināja klātesošos ar Latvijas Koksnes ķīmijas institūtā izstrādāto inovatīvo procesu, kas ietver sevī augu biomasas granulu pirmsapstrādi mikroviļņu laukā, un turpmāku to virsmas modificēšanu ar dabiskās izcelsmes atstrādātām eļļām vai ar atstrādātiem naftas produktiem, tādejādi būtiski palielinot granulētās augu biomasas kurināmā vērtību un uzlabojot arī citus patēriņa raksturlielumus.

2016. gada 15. aprīlī norisinājās pirmā uzņēmēju - zinātnieku kontaktbirža „Zinātnieks satiek uzņēmēju!", kuru rīkoja Latvijas Zinātņu akadēmija sadarbībā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru. Prezentācijās un sarunās lauksaimniecības zinātnieki iepazīstināja uzņēmējus ar savos institūtos izstrādātajām tehnoloģijām, kultūraugu šķirnēm, pārtikas produktu izstrādes procesiem un jau tirgū esošiem produktiem. Prezentācijas uzklausīja uzņēmēji, kuri potenciāli varētu šos produktus vai tehnoloģijas turpmāk ieviest ražošanā.

Uzklausīts Dr.sc.ing. Sandras Muižnieces-Brasavas referāts „Latvijas Lauksaimniecības universitātes zinātnieku un uzņēmēju sadarbības veicināšanas pienesums Latvijas tautsaimniecībā pārtikas jomā". Sēdēs ar referātiem uzstājušās jaunās zinātnieces Dr.agr. Līga Vilka, stāstot par pētījumu „Lielogu dzērveņu ogu puves un to ierosinātāji Latvijā", un Mg. Lāsma Aļeksējeva ar referātu „Inovāciju attīstības potenciāls bioloģiskajā lauksaimniecībā Latvijā".

2016. gada 10. jūnijā notikusi LLMZA kopsapulce, kurā LLMZA prezidente Baiba Rivža iepazīstināja dalībniekus ar darbu pētniecībā un zinātnes popularizēšanā, stāstīja par paveiktiem darbiem, panākumiem un jauniem izaicinājumiem.

LLU profesore Ingrīda Jakušonoka iepazīstināja klātesošos LLMZA locekļus un sapulces dalībniekus ar revīzijas komisijas ziņojumu. Kopsapulcē tika uzklausīti vērtīgi zinātniskie priekšlasījumi par lauksaimniecību, bioekonomiku, mežsaimniecību un pārtikas ražošanas tehnoloģijām. Par bioekonomikas attīstības iespējām Latvijā stāstīja LLU rektore, Dr.oec. Irina Pilvere.  LVMI „Silava" direktora vietnieks, Dr.silv. Jurģis Jansons stāstīja par zināšanās balstītas meža nozares attīstību un Latvijas mežzinātnieku darbu mežsaimniecības ilgtspējīgai attīstībai. Savukārt par bezglutēna miltu un to izstrādājumu izpēti stāstīja LLU jaunā inženierzinātņu doktore un LLMZA, LLU un AS „Attīstības finanšu institūcijas Altum" konkursa laureāte Laila Vilmane.

LLMZA kopsapulces klātesošos sveica LZA ģenerālsekretārs, akadēmiķis Andrejs Siliņš un LLMZA ārzemju loceklis, Šauļu Universitātes profesors Jonas Jasaitis. Kopsapulcē tika ievēlēti jaunie LLMZA īstenie, goda un ārzemju locekļi.

Darba gada laikā notikusi virkne pasākumu saistībā ar lauksaimniecības zinātnes popularizāciju, t.sk. 2016. gada 19. janvārī LLU Jelgavā notika seminārs „Inovācija: teorija un prakse" Profesora Ervida Grinovska piemiņai. 2016. gada 10. martā LLU APP Dārzkopības institūtā notika Latvijas Lauksaimniecības zinātnisko institūtu direktoru padomes sanāksme, kurā no LZA piedalījās prezidents, akadēmiķis Ojārs Spārītis un Lauksaimniecības un meža zinātņu nodaļas vadītāja, akadēmiķe Baiba Rivža.

Laikā no 2016. gada aprīļa līdz jūnijam norisinājušās Lauku izmēģinājumu un laboratoriju-eksperimentu skates. Skatēs piedalījās un apskates iestādes vērtēja LLMZA biedri. 2016. gada skašu uzvarētāji ir LLU TF-Ulbrokas zinātnes centrs un LLU Dārzkopības institūts.

2016. gada 28. oktobrī agroresursu un ekonomikas institūta Stendes pētniecības centrā norisinājies agronoma Jāņa Lielmaņa atceres pasākums.

LZA LMZN un LLMZA locekļi piedalījušies konferencē „Meža nozare bioekonomikai: iespējas un izaicinājumi klimata pārmaiņu gadsimtā", kas ir nozīmīga meža nozares izaicinājumu un iespēju aktualizēšanai, kā arī 3. agronomijas un fizioloģijas sekcijas sanāksmē, kurā diskutēts par kartupeļu audzēšanas pieredzi, aktualitātēm un iespējām Latvijā. Gada laikā ir organizētas konferences un semināri, to skaitā jāpiemin 2016. gada 25.-26.februārī notikušo  LLU Lauksaimniecības fakultātes, Latvijas Agronomu biedrības, Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas organizēto zinātniski praktisko konferenci „Līdzsvarota lauksaimniecība" un 21.-22. aprīlī Latvijas Lauksaimniecības universitātē Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē notikušo starptautisko zinātnisko konferenci „Economic Science For Rural Development".

Starptautiskās sadarbības ietvaros LLMZA 2016. gadā ir noslēgts darbs pie starptautiskiem projektiem ICE un ERA-NET SUMFOREST.

2016. gada beigās pabeigts Zviedru institūta tematiskās partnerības „ICE - Inovācija. Kreativitāte. Līdztiesība" projekts. Tā darbība ilga no 2014. līdz 2016. gadam. Šajā laikā notikuši pētījumi, kurus realizēja projekta partneri no piecām valstīm - Zviedrijas, Polijas, Lietuvas, Latvijas un Baltkrievijas. Latviju projektā pārstāvēja LLMZA un tās prezidente, akadēmiķe Baiba Rivža.

LLMZA darbojās kā projekta ERA-NET SUMFOREST (Tackling the Challenges in the Implementation of Sustainable and Multifunctional Forestry through enhanced Research Coordination for Policy Decisions) dalībniece no 2014. līdz 2016. gadam. Projekts veltīts ilgtspējīgas mežu apsaimniekošanas, daudzfunkcionālas mežsaimniecības un Eiropas mežu politikas tematikai.

LZA LMZN un LLMZA ir Eiropas Lauksaimniecības, pārtikas un dabas zinātņu akadēmiju asociācijas (UEAA) locekle. 2016. gada starptautisko aktivitāšu ietvaros Baiba Rivža pedalījusies UEAA zinātniskajā kolokvijā un uzstājusies ar referātu „Outcome and Benefits of Scientific Research on Development in Latvia" Parīzē.

Zemkopības ministrijas, Latvijas Zinātņu akadēmijas un Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas sadarbība ir viens no veiksmīgiem valsts pārvaldes un zinātnieku sadarbības piemēriem, kas devis pienesumu lauksaimniecības un meža zinātnes kapacitātes celšanā.


Sagatavoja Dr.oec. Viktorija Zaļūksne,
LZA LMZN un LLMZA zinātniskā sekretāre

Foto (Kaspars Funts, Zemkopības ministrija)



1. un 2. Zemkopības ministrs J.Dūklavs, LLMZA prezidente B.Rivža, LZA prezidents O.Spārītis

Pēdējā atjaunošana 9-02-2017
Powered by Elxis - Open Source CMS