Parakstīts Latvijas Zinātņu akadēmijas un biedrības BIRTI sadarbības līgums

15-02-2017

Š.g. 14. februārī tika noslēgts Latvijas Zinātņu akadēmijas un biedrības "Baltic Institute of Research, Technology and Innovation" jeb BIRTI līgums, ko parakstīja LZA prezidents Ojārs Spārītis un BIRTI Padomes priekšsēdētājs Andrejs Ērglis.

Līguma preambulā uzsvērts: "Latvijas tautsaimniecības attīstība jau ilgstoši stagnē un Eiropas Komisijas ikgadējos gada izaugsmes pētījumos saņem viduvēju un zemu novērtējumu. Valdības darba prioritātes: tautsaimniecības stiprināšana, valsts drošība un nacionālā identitāte, demogrāfiskās situācijas uzlabošana, ģimenes dzīves kvalitāte un sociālais nodrošinājums, reformas izglītībā un zinātnē un reformas veselības aprūpē -  labas ieceres valdības rīcības plānā. Izņemot fiskālo disciplīnu, lepoties ar paveikto var tikai daļēji. Progress reformu īstenošanā ir lēns, iztrūkst kvalitatīva diskusija ar sabiedrību, valdības izvirzītais mērķis par 5% ekonomikas izaugsmi ik gadu var izrādīties nesasniedzams.

Jau vairākus gadus Latvijas Zinātņu akadēmija un biedrība „Baltic Institute of Research, Technology and Innovation" strādā KOPĀ, lai pilnveidotu ar augstāko izglītību, zinātni, tehnoloģiju un inovāciju ekosistēmas attīstību saistītos valsts politikas plānošanas dokumentus, jo zinātnieku mērķis ir tāds pats kā visas sabiedrības mērķis - sekmēt ekonomikas un tautas labklājības izaugsmi.

Mēs apzināmies, ka valsts politikas, inovāciju sistēmas un tās pārvaldības pārveide prasīs būtiskas izmaiņas ne tikai vairākos Latvijas Republikas likumos, bet arī valsts pārvaldē. Mēs ierosinām apvienot spēkus un rīkoties, panākot nepieciešamās izmaiņas valstī un - pats galvenais - tautsaimniecības un tautas labklājības izaugsmi. Ir pienācis laiks politiķiem ieklausīties ekspertu viedoklī, ir pienācis laiks rīkoties citādi."

Līgums

Informācija:
Gunta Rača
Valdes priekšsēdētāja
Telefons: +371 29 22 55 16
Baltic Institute of Research, Technology and Innovation
www.birti.eu

Pēdējā atjaunošana 16-02-2017
Powered by Elxis - Open Source CMS