Baltijas intelektuālās sadarbības konferencē iztirzās jautājumus par skolotāju izglītības nākotni Baltijas jūras valstu reģionā

29-03-2017

Ceturtdien, 30. martā Helsinkos darbu sāks 15. Baltijas intelektuālās sadarbības konference „Skolotāju izglītības nākotne Baltijas jūras reģionā: virzība uz zinātnē balstītu pedagoģisko izglītību". Konferencē piedalīsies LZA prezidents Ojārs Spārītis, kā arī akadēmiķes Dace Markus un Ina Druviete.

Akadēmiķe un Liepājas Universitātes rektore Dace Markus konferences 1. sekcijā „Pētniecība skolotāju izglītībā" referēs par izmaiņām topošo pirmsskolas skolotāju apmācībā balstoties uz starptautiskā bērnu valodas pētījuma LAMBA rezultātiem: „Latvijā ir vienota izglītības sistēma, kurā līdzīgi standarti ir ieviesti visos priekšmetos sākot no 1. līdz 12. klasei. Tomēr bērni pirmsskolas vecumā, kuru dzimtā valoda nav latviešu, ne vienmēr apgūst labas latviešu valodas prasmes, lai tālāk turpinātu mācības skolā ar valsts valodas apmācību. Pētījumā mērķis ir attīstīt iekļaujošu sabiedrību, kurā tiek veicināts minoritāšu bilingvālisms un kvalitatīva latviešu kā valsts valodas apguve jau pirmsskolas iestādēs. Logopēdi vērš uzmanību arī uz pieaugošo bērnu skaitu, kam konstatēti runas attīstības traucējumi. Tai pašā laikā speciālistiem nav pieejami normatīvi noteikti valodas novērtējuma instrumenti. Šobrīd varam jau runāt par notikušajām izmaiņām topošo pirmsskolas pedagogu apmācībā, jo pirmsskolas skolotāju studiju programmās tiek izmantoti pētījuma NFI/R/2014/053 "Latviešu valodas monolingvāla un bilingvāla apguve: rīki, teorijas un lietojums" jeb LAMBA rezultāti. Mēs redzam, kā pētnieciskais darbs palīdz uzlabot studiju saturu pedagoģiskajās augstskolās, kur sagatavo topošos pirmsskolas skolotājus."  

Akadēmiķe un Latvijas Universitātes prorektore prof. Ina Druviete konferences 3. sekcijā „Skolotāju izglītības politika", savukārt, sniegs ziņojumu par humanitārajiem aspektiem skolotāju izglītībā. „Ziņojumā uzsvērts, ka izglītības zinātnes attīstība ir cieši saistīta ar politiskajiem un kultūrvēsturiskajiem procesiem gan globālā, gan nacionālā mērogā, un tie atspoguļojas arī skolu praksē. Tādēļ nākamajam skolotājam līdztekus attiecīgās zinātnes nozares resp. mācību priekšmeta un mācību metodikas un didaktikas pamatprincipu vispusīgai apguvei jāgūst arī padziļinātas zināšanas par cilvēces attīstības likumsakarībām. Tāpēc skolotāju sagatavošanā universitātēs pastiprināta uzmanība jāveltī kultūras, valodu, filozofijas pamatu apguvei, stiprinot vispārcilvēcisko vērtību izpratni un veicinot to nodošanu skolēniem mācību procesā. Konferencē tiks sniegta informācija par Latvijas Universitātes izstrādāto skolotāju izglītības stratēģiju laikposmā līdz 2020. gadam".

Konferences mājaslapa .

Papildu informācija LZA mājaslapā .


Ilze Stengrevica
sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Zinātņu akadēmija
Akadēmijas laukums 1
e-pasts:
tālrunis: 67223567
fakss: 67821153
www.lza.lv
twitter.com/LZA_LV
https://www.facebook.com/latvijaszinatnuakademija

Powered by Elxis - Open Source CMS