Jaunumi

Izsludināts ikgadējais konkurss par gada zinātniskajiem sasniegumiem Latvijā

31-10-2017

Ar Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) 2017. gada 23. oktobra Prezidija lēmumu tiek izsludināts ikgadējais konkurss "Desmit gada zinātniskie sasniegumi Latvijā".

Pēdējā atjaunošana 31-10-2017
Lasīt tālāk...

Ojāra Spārīša uzruna Letonikas VII kongresu atklājot

29-10-2017

26. oktobrī Daugavpils Universitātē Daugavpilī notika Letonikas VII kongresa atklāšanas plenārsēde, kas bija veltīta Latgales kongresa 100. gadadienas atcerei. Kongresa atklāšanas uzrunā Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents un valsts pētījumu programmas „Letonika - Latvijas vēsture, valodas, kultūra, vērtības" vadītājs Dr.habil.art. Ojārs Spārītis uzsvēra, ka "Letonikas programma un Jūs visi esat komandzinātnes dalībnieki, kuri savā atvēzienā iesaistot sadarbības tīklā augstskolas un institūtus, radāt jaunas zinātnes paradigmas, un šoreiz jau pavisam drosmīgi pārkāpjot nozaru ietvarus un organizējot eksperimentus, izdarāt vērojumus un secinājumus starpnozaru telpā. Mūsu ikdienai tik raksturīgajā uzspiesto diskusiju situācijā mums - valsts pētījumu programmas dalībniekiem - nudien ir skaidrs, ko nācijas intelektam un zinātnes kvalitātei spēj sniegt šāds mērķtiecīgi plānots, strukturēts un inovatīvas atziņas garantējošs pētījums, kura fundamentālā nozīme vēl jo vairāk kļūst redzama tieši Latvijas Valsts dibināšanas simtgades priekšvakarā, jo tajā tiek runāts par tām nacionālajām un valstiskajām vērtībām, kurām ir pasaules skaņa!"

Lasīt tālāk...

Eiropas Zinātņu un mākslu akadēmijas balvas saņem Inese Vaidere, Inta Mieriņa un Kristaps Jaudzems. Fotogalerija

25-10-2017

Vakar, 24. oktobrī, Eiropas Savienības Mājā, atklājot Eiropas Zinātņu un mākslu akadēmijas (EZMA, European Academy of Sciences and Arts) balvu pasniegšanas ceremoniju, Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) prezidents Ojārs Spārītis uzsvēra nozīmi, kāda ir atzinībai un atbalstam, ko saņem Latvijas zinātnieki no ārvalstu institūcijām - tas dod drošuma sajūtu, garīgu komfortu un mums tik ļoti nepieciešamo pašapziņu. Latvijas zinātniskā jauda ir liela un ar to var lepoties!

Pēdējā atjaunošana 25-10-2017
Lasīt tālāk...

Latvijas Zinātņu akadēmijas sadarbība ar Latvijas Studentu apvienību

23-10-2017

Latvijas Zinātņu akadēmija piedalījās Latvijas Studentu apvienības Zinātnes fonda komisijā Starptautisko zinātnisko konferenču un semināru konkursa pretendentu pieteikumu izvērtēšanā. Šajā gadā tika saņemti un izvērtēti 66 pieteikumi, no kuriem atbalstu saņēma 11 pretendenti.

Lasīt tālāk...

Reformācija - materiālās kultūras, mākslas, arhitektūras, mūzikas, arheoloģijas un vēstures aspektos

19-10-2017

Ar priekšlasījumu „Grēksūdze jeb bikts luterāņu liturģiskajā praksē un tās mākslinieciskais ietērps" 18. oktobrī Turaidas muzejrezervāta rīkotajā starptautiskajā konferencē „Reformācijai - 500: jauno laiku vēsmas Latvijā un Eiropā" uzstājās Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Dr.habil.art. Ojārs Spārītis, atklājot jaunas atziņas par baznīcas interjera priekšmetu funkcionalitāti un laika gaitā mainīgajiem priekšstatiem par to pielietojumu. Baznīcu biktskrēsli vēl pagājušā gadsimtā tikuši uzskatīti par tā sauktajiem kungu soliem jeb kungu ložām, tomēr tie kalpojuši citam un noteiktam mērķim - grēksūdzes veikšanai, par ko liecina arī dekorējumā izmantotā simbolika un novietojums baznīcas telpā.

Lasīt tālāk...
Powered by Elxis - Open Source CMS