Jaunumi

Zinātnieki satraukti par iespējamu valsts budžeta finansējuma pārrāvumu

21-09-2017

Rīga, 20.sept., LETA. Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) ir satraukta par iespējamu valsts budžeta finansējuma pārrāvumu Latvijas pētniecības organizācijām 2018.gadā.

Pēdējā atjaunošana 22-09-2017
Lasīt tālāk...

Apvienotās Karalistes vēstnieks viesojas Latvijas Zinātņu akadēmijā

20-09-2017

19. septembrī Latvijas Zinātņu akadēmijā viesojās Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes vēstnieks Latvijā Kīts Šanons (Keith Shannon). Tikšanās laikā ar LZA prezidentu Ojāru Spārīti un LZA ģenerālsekretāru Andreju Siliņu vēstnieks iepazīstināja ar Apvienotās Karalistes valdības izstrādāto pozīciju turpmākai sadarbībai ar Eiropas Savienības valstīm zinātnes un inovāciju jomā sakarā ar izstāšanos sarunu no Eiropas Savienības jeb Brexit procesu. Apvienotā Karaliste, līdz šim būdama pirmā piecinieka sadarbības partneris katrai no 27 ES dalībvalstīm, ir viena no nozīmīgākajām spēlētājām zinātnes un inovāciju jomā visā pasaulē. Izstājoties no Eiropas Savienības, Apvienotā Karaliste turpinās šo ceļu, kas, iespējams, vairākās zinātnes nozarēs var tikt attīstīts vēl sekmīgāk, padziļinot valstu divpusējo sadarbību.

Lasīt tālāk...

LZA Senāts sāk īsteno locekļu kandidātu zinātnisko ziņojumu noklausīšanos

19-09-2017

Šodien, 19. septembrī Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Senāts noklausījās zinātniskos ziņojumus, ar ko iepazīstināja pirmie pieci kandidāti uz vakantajām LZA īsteno locekļu vietām. Referentu vidū bija Dr.phys. Jānis Alnis, LZA korespondētājloceklis Juris Borzovs, LZA korespondētājlocekle Māra Pilmane, LZA korespondētājloceklis Antans Sauhats un LZA korespondētājloceklis Igors Šuvajevs. Kā ziņots, šogad tika saņemts lielākais pieteikumu skaits uz vakantajām īsteno locekļu vietām pēdējos gados.

Pēdējā atjaunošana 22-09-2017
Lasīt tālāk...

Apzinās Latvijas zinātniekus pasaulē

19-09-2017

Sadarbībā ar Ārlietu ministriju Latvijas Universitātes Diasporas un migrācijas pētījumu centrs (LU DMPC) ir uzsācis vērienīgu pētījumu, lai apzinātu un aptaujātu ārvalstīs dzīvojošos Latvijas un latviešu izcelsmes zinātniekus. Pētījumā plānots noskaidrot diasporas zinātnieku viedokli par iespējamu sadarbību ar zinātniekiem Latvijā un interesi aktīvāk iesaistīties un sniegt savu ieguldījumu Latvijas zinātnē. Tāpat tiks pētīta pašreizējā situācija zinātnieku tīklošanās jomā Latvijā un apzinātas arī sadarbības formas un veidi, kuras pēc pašu zinātnieku domām būtu efektīvākās, lai veicinātu zināšanu pārnesi un zinātnieku remigrāciju.

Lasīt tālāk...

In Memoriam. Andris Strakovs

19-09-2017

Š.g. 17. septembrī mūžībā aizgājis Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis, ilggadējs Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) prorektors zinātniskajā darbā (1974-1985), RTU Goda darbinieks, RTU emeritētais profesors Dr.habil.chem. Andris Strakovs (27.06.1934-17.09.2017).

Profesors paliks kolēģu un bijušo studentu atmiņā kā lielisks orators un izcils lektors - viņš lasīja lekcijas un vadīja laboratorijas darbus smalkās organiskās sintēzes ķīmijā un tehnoloģijā, ārstniecības vielu ķīmijā un tehnoloģijā. Studenti arī tagad mācās no mācību grāmatas "Ārstniecības vielu ķīmija un tehnoloģija" (2007, A. Strakovs, J. Dzenītis, N. Jevharitska).

Lasīt tālāk...
Powered by Elxis - Open Source CMS