Jaunumi

Vizīte Dānijas Karaliskajā Zinātņu akadēmijā

5-09-2017

LZA prezidents Ojārs Spārītis

Vizīte Dānijas Karaliskajā Zinātņu akadēmijā

          Vēsture liecina, ka 17. un 18. gadsimtā zinātniskās biedrības un akadēmijas ir dibinājuši apgaismoti monarhi, vai tās ir tikušas uzturētas ar ievērojamu karalisko ģimeņu un aristokrātu atbalstu. Arī Dānijas Karaliskā Zinātņu un Mākslas akadēmija (Royal Danish Academy of Sciences and Letters) par savu dibināšanu 1742. gada 13. novembrī var pateikties karalim Kristianam IV (Christian IV), kā arī premjerministram grāfam Johanam Ludvigam Holšteinam no Ledreborgas (Holstein of Ledreborg) un karaliskajam vēsturniekam Hansam Gramam (Gram).

Lasīt tālāk...

LZA viesojas ASV Nacionālā Zinātnes fonda un ASV vēstniecību Dānijā un Latvijā pārstāvji

31-08-2017

Vakar, 30. augustā Latvijas Zinātņu akadēmijā notika tikšanās ar ASV Nacionālā zinātnes fonda (National Science Foundation) direktori PhD Sonju Ortegu (Sonia Ortega), ASV vēstniecības Dānijā atbildīgo par Vidi, zinātni, tehnoloģijām un veselības jautājumiem Ziemeļvalstīs, Baltijas valstīs un Rietumeiropā K.G.Mūru (K.G.Moore) un ASV vēstniecības Latvijā speciālistēm Džīnu Svītoni (Jean Sweeton) un Aļinu Jefremovu. 

S.Ortega iepazīstināja ar ASV Nacionālā zinātnes fonda darbību un tā prioritātēm Eiropā esošo Eiropas Savienības programmu ietvaros un nākotnē. ASV Nacionālais zinātnes fonds saņem finansējumu no valdības un finansē galvenokārt fundamentālos pētījumus vairākās zinātņu jomās (vairāk www.nsf.gov ).

Lasīt tālāk...

LZA koris "Gaismaspils" aicina jaunus dziedātājus!

30-08-2017

Dziesmu vairogs atsita bultas,
Dziesmu skaņa pārņēma troksni,
Dziesmu vara aizdzina karu,
Tautu izglāba dziesmu gars!

(Auseklis)

Lasīt tālāk...

GUNĀRS BIRKERTS - in memoriam

25-08-2017

Ir noslēdzies izcila un pasaulē plaši atzīta arhitekta piepildīts un veiksmīgs šīs pasaules gājums. Latvijas kultūrā tik nozīmīgās Birkertu dzimtas pārstāvis - latviešu arhitekts Gunārs Birkerts bija viens no lielajiem Latvijas kultūras vēstnešiem pasaulē. Latvijā dzimušais un Vācijā arhitekta izglītību ieguvušais Gunārs Birkerts bija starp redzamākajiem ASV pēckara perioda arhitektiem - modernisma tradīciju kopējiem un attīstītājiem.

Lasīt tālāk...

Intervija ar LZA prezidentu Ojāru Spārīti LV portālā

21-08-2017

Guntars Laganovskis: Viens no sabiedrības virzītājspēkiem un kopējā labuma radītājiem ir zinātne. Nupat, viesojoties Latvijā, viens no pazīstamākajiem latviešu zinātniekiem pasaulē Eiropas Bioinformātikas institūtā Kembridžā strādājošais Alvis Brāzma izteicās, ka viņam radies iespaids: zinātnieki Latvijā samierinājušies ar zinātnes marginalizēšanu. Kā vērtējams zinātnes, akadēmisko aprindu potenciāls savas nozares un visas sabiedrības interešu aizstāvības kontekstā?

Lasīt tālāk...
Powered by Elxis - Open Source CMS