Latvijas Zinātņu akadēmijas Lielās medaļas šogad saņem Regīna Žuka un Viktors Ivbulis

26-11-2014

Rīt, 27. novembrī, Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Rudens pilnsapulces laikā Lielās medaļas - akadēmijas augstākais apbalvojums, ko piešķir Latvijas un ārvalstu zinātniekiem par izciliem sasniegumiem - tiks pasniegtas LZA ārzemju loceklei Dr.habil.chem. Regīnai Žukai un akadēmiķim Dr.habil.philol. Viktoram Ivbulim.

Regīna Žuka (dz.1936) saņem LZA augstāko apbalvojumu par būtisku ieguldījumu pretvēža preparāta ftorafura (starptautiskais nosaukums - tegafur) radīšanā. Savas karjeras sākumā Regīna Žuka bija Latvijas Organiskās sintēzes institūta (OSI) toreizējā direktora Solomona Hillera (1915-1975) aspirante un strādāja institūtā līdz pat 1999. gadam. Pielietojot praksē tam laikam progresīvo antimetabolītu koncepciju un kombinējot to ar aktīvās vielas priekšteča pieeju, autoru kolektīvam akadēmiķa Solomona Hillera un prof. Marģera Līdakas vadībā 1964. gadā izdevās iegūt ftorafuru. 1966. gadā jau tika izstrādāta šī preparāta  iegūšanas tehnoloģija, un 1969. gadā preparāts pirmo reizi tika atļauts lietošanai toreizējās PSRS klīnikās. 1972. gadā sākās ftorafura eksports uz Japānu, bet nākošo septiņu gadu laikā tas bija reģistrēts jau 15 pasaules valstīs. Zīmīgi, ka Regīna Žuka pirmo reizi jauno vielu sintezēja savā dzimšanas dienā.

Viktors Ivbulis (dz.1933) saņem LZA Lielo medaļu par izciliem sasniegumiem indoloģijā - Āzijas un Indijas vēstures un kultūras popularizēšanu Latvijā un Eiropā, kā arī Āzijas studiju un pētniecības virziena izveidošanu Latvijā. Akadēmiķa Viktora Ivbuļa veikumu indoloģijā apliecina viņa pēdējo gadu publikācijas, kas ir ilgstošas un rūpīgas pirmavotu izpētes rezultāts, strādājot gan Indijas, gan Latvijas un citu Eiropas valstu bibliotēkās un datu krātuvēs. Viktora Ivbuļa uzmanības lokā ir bijusi arī literatūras teorija, vairāki darbi veltīti Rabindranata Tagores daiļradei. Par grāmatu "Tagore: East and West Cultural Unity" Viktors Ivbulis 2002. gadā saņēma Indijas Rietumbengāles štata valdības prēmiju. Kopumā Viktors Ivbulis ir astoņu monogrāfiju autors par Indijas un literatūrzinātnes tēmu un piecu grāmatu sastādītājs. 

 LZA Rudens pilnsapulce sanāks 27. novembrī plkst. 14 LZA Konferenču zālē, Akadēmijas laukumā 1. Darba kārtība šeit.


Ilze Stengrevica
sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Zinātņu akadēmija
Akadēmijas laukums 1
tālrunis: 67223567
fakss: 6782115
e-pasts:

Powered by Elxis - Open Source CMS