LLU pārstāvji piedalījās starptautiskā konferencē par Viedās Specializācijas Stratēģiju

18-02-2015

Sagatavots, izmantojot LLU portālā pieejamo informāciju (http://www.llu.lv/aktualitates?op=raksts&id=11920

Šī gada 12. - 13. februārī Rīgā norisinājās starptautiska konference "Viedās specializācijas stratēģijas: jauna pieeja izglītības, pētniecības un rūpniecības partnerībām reģionos" (Smart Specialization Strategy:  New Approaches for Partnerships among  Education, Research and Industry in Regions), kurā aptuveni 180 interesenti no vairāk kā 17 valstīm diskutēja par jaunām pieejām inovāciju praktiskā izmantošanā.

Konferences mērķis bija izvērtēt Viedās specializācijas stratēģijas (RIS3) līdzšinējo ieviešanas procesu, nosakot jomas, kurām jāpaaugstina efektivitāte un kurās nepieciešama plašāka un dziļāka politikas veidotāju sadarbība Eiropas līmenī. Konferencē pārrunātie jautājumi: kā mazāk attīstītajiem reģioniem panākt inovāciju līderus, kā mobilizēt mazo valstu potenciālu, kā padarīt efektīvāku sadarbību starp uzņēmējiem, pētniecību un augstāko izglītību, kā novērst darbaspēka aizplūšanu un prasmju trūkumu utt.

No LLU konferencē piedalījās: rektore, prof. I.Pilvere, zinātņu prorektore, asoc.prof. E.Jermolajeva, prof. B.Rivža, prof. E.Stalidzāns, asoc.prof. S.Muižniece-Brasava. Viena no konferences paralēlajām sesijām bija veltīta Bioekonomikai ("Bioeconomy and a Partnership between Agruculture, Forestry and Industry"), kur savā pieredzē dalījās zinātnieki un eksperti no Eiropas Komisijas Pētniecības un Inovāciju Ģenerāldirektorāta, Somijas, Itālijas, Lietuvas, Latvijas u.c. valstīm. LZA akadēmiķe, profesore Baiba Rivža prezentēja Latvijā nodibinātās Bioekonomikas pētniecības stratēģiskās apvienības sagatavoto materiālu "Knowledge based bioeconomy as a cornerstone of Smat Specialization Strategy", un vērsa klātesošo uzmanību uz bioekonomikas lielo potenciālu un attīstības iespējām gan pasaulē, gan Latvijā. B.Rivža klātesošos iepazīstināja arī ar valsts pētījumu programmām, kas saistītas ar Bioekonomikas jomu, t.sk., valsts pētījumu programmu „Tautsaimniecības transformācija, gudra izaugsme, pārvaldība un tiesiskais ietvars valsts un sabiedrības ilgtspējīgai attīstībai - jaunas pieejas ilgtspējīgas zināšanu sabiedrības veidošanai - EKOSOC-LV" (programmas vadītāja - akadēmiķe B.Rivža).

Viedās Specializācijas Stratēģija ir stratēģiska pieeja ekonomiskajai attīstībai, izmantojot mērķētu atbalstu Pētniecībai un Inovācijām (P&I). Viedās Specializācijas Stratēģija ir pamats, uz kura tiks virzītas Eiropas Strukturālo Fondu investīcijas pētniecības un inovāciju jomā.

Viedās specializācijas stratēģijas dažādos ES reģionos tiek attīstītas kopš 2009. gada, un tās kalpo par noteicošo faktoru valsts vai reģiona konkurētspējai. Stratēģija paredz noteikt specializācijas virzienus, kam ir lielākais potenciāls tautsaimniecības konkurētspējas celšanai, un koncentrēt resursus šo virzienu attīstīšanai. RIS3 izstrādē, tāpat kā šajā konferencē, pie viena sarunu galda tiekas gan politikas veidotāji, gan zinātnieki, uzņēmēji un nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Latvijā ir noteiktas piecas Viedās Specializācijas jomas:

  • Zināšanu ietilpīga bioekonomika
  • Biomedicīna, medicīnas tehnoloģijas, biofarmācija un biotehnoloģijas
  • Viedie materiāli, tehnoloģijas un inženiersistēmas
  • Viedā enerģētika
  • Informācijas un komunikāciju tehnoloģijas

Konferences ietvaros notika arī Latvijas zinātnisko institūciju tikšanās ar Norvēģijas vēstnieku Latvijā Steinar Egil Hagen un Norvēģijas Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāru Bjørn Haugstad, lai prezentētu Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) un Norvēģijas finanšu instrumenta atbalstītos 11 pētnieciskos projektus (konkursā tika iesniegti 73 projekti). No LLU tajā piedalījās zinātņu prorektore Elita Jermolajeva, iepazīstinot ar vienu no atbalstītajiem - Pārtikas tehnoloģijas fakultātes izstrādāto projektu "Innovative approach to hull-less spring cereals and triticale use from human health perspective" (partneri: Norvēģijas Lauksaimniecības un vides pētījumu institūts, Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūts un Rīgas Stradiņa universitāte). Tikšanās laikā Latvijas zinātnieki pateicās Norvēģijas pārstāvjiem par kopīgiem projektiem un finansiālo atbalstu zinātniskajiem pētījumiem, savukārt Norvēģijas puse izrādīja patiesu ieinteresētību par turpmāko sadarbību.

Konferenci organizēja Izglītības un zinātnes ministrija, Valsts Izglītības attīstības aģentūra un Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē ar Eiropas Komisijas, EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenta, kā arī Norvēģijas vēstniecības atbalstu.

Detalizēta informācija par konferenci atrodama (http://www.ris3riga2015.lv/).

Pēdējā atjaunošana 19-02-2015
Powered by Elxis - Open Source CMS