EKOSOC-LV 5.2.3. projekta dalībnieki piedalījušies Eiropas Savienības konferencē par Kohēzijas politikas teorētiskajiem un praktiskajiem jautājumiem

19-02-2015

Sagatavots, izmantojot LLU portālā publicēto informāciju (http://www.llu.lv/aktualitates?op=raksts&id=11919)

No 4. līdz 6. februārim Latvijas prezidentūras ietvaros Rīgā norisinājās starptautiska konference "Jaunās kohēzijas politikas izaicinājumi 2014.-2020. gadam: akadēmiska un politiska debate" ("Challenges for the New Cohesion Policy 2014-2020: An Academic and Policy Debate"). Konferencē ar ziņojumu piedalījās arī LZA akadēmiķe Baiba Rivža un LLU zinātņu prorektore Elita Jermolajeva.

Konferences galvenā tēma - kā Kohēzijas politika veicina Eiropas izaugsmi un nodarbinātību bija tieši saistīta arī ar Latvijas prezidentūras prioritāti - Konkurētspējīga Eiropa. Konferenci organizēja Eiropas Komisijas Reģionālās politikas ģenerāldirektorāts, starptautiskā Reģionālo pētījumu asociācija (Regional Studies Association/ RSA), Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē un Latvijas Universitāte.

Kohēzijas politika ir finansiāli ietilpīgākā ES politika un veidota ar mērķi sniegt atbalstu ES reģionu attīstības izlīdzināšanai. Jaunās Kohēzijas politikas 2014.-2020. uzdevums ir veicināt stratēģijas "Eiropa 2020" mērķu īstenošanu un novirzīt finansējumu stratēģijai atbilstošajām prioritātēm - inovācijām, atbalstam uzņēmējdarbībai, nodarbinātībai un modernai valsts pārvaldei.

Konferencē piedalījās aptuveni 200 dalībnieki, ar saviem ziņojumiem uzstājās ar Kohēzijas politikas jomu saistītie profesionāļi un akadēmiķi no visas Eiropas Savienības (ES), tai skaitā vairāki pārstāvji no Latvijas valsts pārvaldes, izglītības un pētniecības iestādēm. Plenārsēdē uzstājās viens no vadošajiem ES Kohēzijas politikas ekspertiem profesors John Bachtler, Eiropas Politikas pētniecības centra (European Policies Research Centre) direktors no Lielbritānijas.

Valsts pētījumu programmas EKOSOC - LV un 5.2.3. projekta "Latvijas lauku un reģionālās attīstības procesi un iespējas zināšanu ekonomikas kontekstā" vadītāja LZA akadēmiķe Baiba Rivža uzstājās ar ziņojumu "The Helix Model as a Tool for Improved Performance and Achievements of the Cohesion Policy Results" (ziņojuma autores - LZA akadēmiķe, profesore, Dr.habil.oec. Baiba Rivža un LLU zinātņu prorektore, asoc.prof., Dr.oec. Elita Jermolajeva). Ziņojuma ietvaros klātesošie tika iepazīstināti ar Helix modeļa pielietošanas iespējām akadēmisko zināšanu pārnesei ražošanā, kā arī EKOSOC - LV 5.2.3. projekta būtību, kura viens no pamatmērķiem ir Latvijas lauku un reģionu viedas attīstības stratēģijas izveide integrāla skatījuma ieguvei.

 
 

Pēdējā atjaunošana 19-02-2015
Powered by Elxis - Open Source CMS