Pētnieki izzina Mazsalacas dabas un kultūras daudzveidību

20-04-2015

Šā gada 15. un 16. aprīlī pētnieku grupa, kas piedalās Valsts pētījumu programmā EKOSOC-LV, devās ekspedīcijā uz Mazsalacas novadu, lai iepazītos ar tās kultūras mantojuma un vides resursu nozīmi šīs vietas attīstībā.

Ekspedīcija notika EKOSOC-LV 5.2.8. projekta „Kultūrvides attīstības, vides daudzveidības saglabāšanas un urbanizācijas procesi Latvijas līdzsvarotas attīstības kontekstā" izstrādes laikā, un tajā piedalījās pētnieki no Vidzemes Augstskolas, Sociālo, ekonomisko un humanitāro pētījumu institūta un Latvijas Lauksaimniecības universitātes.

Mazsalaca - „Mazs novads ar lielu atbalsi" - ir viena no četrām teritorijām, kuras šogad EKOSOC-LV 5.2.8. projekta īstenotāji plāno apmeklēt. Pārējās ir Abava, Ķemeri un Krāslava. Mazsalaca pētniekus ir piesaistījusi ar to, ka tā atrodas Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā, Salacas dabas parkā, tās teritorijā ir populārais Skaņā kalna dabas parks, kā arī tai ir ievērojams kultūrvēsturiskais mantojums.

Ziņas par Mazsalacas kultūras, vides un ekonomisko resursu izmantojumu potenciālu pētnieki ievāca intervijās ar Mazsalacas novada pašvaldības priekšsēdētāju Hariju Rokpelni, Nekustamā īpašuma apsaimniekošanas nodaļas vadītāju Valdi Kampusu, sabiedrisko attiecību speciālisti Ilzi Mitāni, Tūrisma informācijas centra vadītāju Rimantu Lūsi, muzeja vadītāju Viju Rozenbergu, kā arī Sēļu pagasta pārvaldes vadītāju Viktoru Kalniņu un pagasta kultūras pasākumu organizatori Ināru Blūmu. Sēļu pagasta Tautas nams ir atjaunots par līdzekļiem, ko administratīvi teritoriālās reformas laikā valsts piešķīra pagastiem, kas apvienojās labprātīgi, un šinī vietā noris aktīva kultūras dzīve.

Sarunā ar uzņēmēju un aktīvu vietējo iedzīvotāju Kasparu Vāli, kurš ir ienācējs Mazsalacā, izvērtās diskusija vai mazpilsētām ir kādas attīstības iespējas no valsts politikas, kā arī izskanēja priekšlikumi kā situāciju transformēt. Pētnieki apskatīja saimniecību „Jaunbomji" un tikās ar Ilzi Laizāni, ar kuru pētnieki arī diskutēja par vietas attīstību. Saimniecība audzē puķu un tomātu dēstus, upenes un dažādas šķirnes putnus. Savukārt „Jaunbomju" saimniecības ēkā ir izvietota ģimenes senlietu kolekcija, un saimniecība piedāvā arī naktsmītnes. Savukārt kolekcionāra Daiņa Goldes mājās pētnieki apskatīja plašo pastkaršu un atklātnīšu kolekciju par Mazsalacu.

Sarunas ar šiem Mazsalacas pārstāvjiem parādīja: lai gan no dažādu Latvijā notiekošu sociāli ekonomisko aspektu - tai skaitā vispārējās ekonomiskās situācijas, Krievijas noteikto sankciju, iedzīvotāju skaita samazināšanās - ietekmes nav iespējams izbēgt, tomēr pašvaldības, uzņēmējdarbības un kultūras jomas darbinieki apzinās Mazsalacas rīcībā esošos resursus un tos izmanto, vietējo iedzīvotāju dzīves kvalitātes nodrošināšanai un arī piesaistot tūristus.

Sagatavoja Jānis Buholcs un Agita Līviņa

 

 

A.Līviņas foto

Pēdējā atjaunošana 20-04-2015
Powered by Elxis - Open Source CMS