No 16.aprīļa līdz 17.aprīlim DU notika 57. starptautiskā zinātniskā konference

21-04-2015

Pārpublicēts no DU portāla (http://du.lv/lv/du_zinas_pazinjojumi_apsveikumi/articles/4390)

Lai veicinātu zinātnes un ilgtspējīgu augstākās izglītības attīstību, Daugavpils Universitāte katru gadu aktīvi piedalās un organizē starptautiskās konferences. Š.g. 16. - 17. aprīlī  jau 57. reizi Daugavpils Universitātē pulcējās zinātnieki, pētnieki un studenti no astoņu valstu augstskolām un zinātniski pētnieciskajiem centriem, lai dalītos savā pieredzē, prezentētu pētījumus un diskutētu par jaunākajām tendencēm dažādās zinātņu nozarēs.

Daugavpils Universitātes 57. starptautiskās zinātniskās konferences atklāšanā viesus uzrunāja Daugavpils Universitātes zinātņu prorektore, asociētā profesore, Dr. biol. Inese Kokina  un Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja 1.vietnieks Jānis Dukšinskis.

Daugavpils Universitātes zinātņu prorektore, asociētā profesore, Dr. biol. Inese Kokina  pasniedza Daugavpils Universitātes Goda doktora diplomus Lietuvas Sociālo pētījumu institūta vadošajam pētniekam, profesoram, Dr. hab.soc. Arvīdam Matuļonim par izciliem zinātniskajiem sasniegumiem socioloģijas jomā un ieguldījumu Daugavpils Universitātes starptautiskās atpazīstamības veicināšanā un Viļņas Tehniskās Universitātes profesorei, Dr.hab. oec. Manuelai Tvaronavičienei par izciliem zinātniskajiem sasniegumiem ekonomikas jomā un ieguldījumu Daugavpils Universitātes starptautiskās atpazīstamības veicināšanā.

Plenārsēdē ar ziņojumiem uzstājās DU Gada balvas zinātnē 2014 ieguvēja, Humanitārās fakultātes Angļu filoloģijas katedras asociētā profesore, Dr.philol. Sandra Meškova; Latvijas Kultūras akadēmijas profesore, Dr. art. Rūta Muktupāvela; Latvijas Universitātes profesors, Dr.geol. Valdis Segliņš, kā arī Eiropas zinātnes pasākumu asociācijas (European Science Events Association) direktors Jans Rīze (Jan Riise).

Daugavpils Universitātes 57. starptautiskās zinātniskās konferences ietvaros notika Daugavpils Universitātes Valsts pētījumu programmas EKOSOC-LV projekta Nr 5.2.9. „Sociālās apziņas izmaiņu ietekme uz ekosistēmas pakalpojumu ilgtspējīgu nodrošinājumu" un 5.2.3. "Latvijas lauku un reģionālās attīstības procesi un iespējas zināšanu ekonomikas kontekstā" darba grupas "Tautsaimniecības transformācija, gudra izaugsme, pārvaldība un tiesiskais ietvars valsts un sabiedrības ilgtspējīgai attīstībai" sēde, kuras laikā tika diskutēts par reģionālās izaugsmes rādītājiem, cilvēkkapitālu ietekmējošiem faktoriem lauku telpā, Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas inovatīvās attīstības salīdzinājumu, kā arī metodoloģiskiem apsvērumiem iedzīvotāju aptauju organizēšanā.

Daugavpils Universitātes 57.starptautiskās zinātniskās konferences ietvaros 17.aprīlī notika 3. Starpaugstskolu pedagoģijas un izglītības zinātnes lasījumi „Izglītība ilgtspējīgai attīstībai". Lasījumu plenārsēdē ar ziņojumiem piedalījās Daugavpils pilsētas izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas pārstāvis, kā arī DU UNESCO katedras vadītāja, profesore Ilga Salīte. Pēc plenārsēdes darbs turpinājās 7 sekcijās, kurās tika diskutēts par pētniecības prasmēm, izglītības vidi, iekļaujošo praksi, karjeras atbalstu, izglītības praksi, personības potenciālu, radošo pieeju ilgtspējīgas izglītības kontekstā.

Daugavpils Universitātē docētāju un studējošo zinātniskās konferences notiek kopš 1958. gada. Tajās piedalās gan studējošie, gan arī ievērojami zinātnieki no dažādām pasaules valstīm. Daugavpils Universitātes 57. starptautiskās zinātniskās konferences pētījumu tematika bija ļoti plaša - eksaktās, humanitārās, izglītības, mākslas un sociālo zinātņu jomas.

Konferences darba grupas: Vēstures dažādās dimensijas: kultūra, izglītība, prese, politiskās un militārās norises, dzīve pilsētā; Finanšu un saimnieciskās darbības analīzes jautājumi; Matemātika; Fizika; Datorzinātnes tehnoloģijas un programmēšana; Ķīmija un bioanalītika; Aktuālas psiholoģijas problēmas; Māksla Latvijā: tradicionālais un laikmetīgais; Mūzikas zinātne: pētījumi un pieredze; Filoloģija: pētījumi, aktualitātes un diskurss; Literatūrzinātne un komparatīvistika; Dabas aizsardzība un vides plānošana; Iekšējie ūdeņi, to resursi un vides kvalitāte; Ģenētika un biotehnoloģijas; Veselības zinātnes; Sports un izglītība; Botānika un zooloģija;  Kvartārvides pētījumi; Civiltiesības; Krimināltiesības un policijas tiesības.

Kopumā šī gada konferencē piedalījās vairāk nekā 320 dalībnieki no 8 valstīm: Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Spānijas, Zviedrijas, Polijas, Baltkrievijas un Krievijas.

FOTOGALERIJA

Papildus informācija:
Zinātņu daļa
Daugavpils Universitāte
Vienības iela 13
Daugavpils, LV 5401
Tālr.: (+371) 65425652
e-pasts:
www.dukonference.lv

 

Pēdējā atjaunošana 21-04-2015
Powered by Elxis - Open Source CMS