Valsts pētījuma programmas EKOSOC-LV 5.2.3. projekta dalībnieku Vasaras skola Skaistkalnē

17-07-2015

Projektā „Latvijas lauku un reģionālās attīstības procesi un iespējas zināšanu ekonomikas kontekstā" darbu veic četru augstskolu - Daugavpils universitātes, Ventspils augstskolas, Valmieras augstskolas un Latvijas Lauksaimniecības universitātes - pārstāvji, tādēļ zinātnieku satikšanās un tiešu diskusiju izvēršana ir nozīmīgs darba posms. Tomēr ne mazāk nozīmīgas ir tikšanās ar lauku iedzīvotājiem un viņus pārstāvošajiem pašvaldību darbiniekiem viedokļu salīdzināšanai. Zinātnieki situāciju redz plašāk, kontekstā ar daudzām citām parādībām, savukārt praktiķi redz dziļāk ciešā saistībā ar konkrēto dzīves telpu, par kuru ir runa.

Par satikšanās vietu projekta dalībnieki izvēlējas Skaistkalni Vecumnieku novadā, kur Skaistkalnes vidusskolā bija labvēlīgi darba apstākļi un pazīstama skolas direktore Svetlana Vāverniece.  Tomēr galvenais tikšanās vietas izvēles cēlonis bija pats novads kā tāds. Zinātnieku grupa, analizējot ekonomiskās attīstības tempus pēdējo piecu gadu laikā Latvijas novados, nāca pie secinājuma, ka katrā no reģioniem izdalās novadi, kuri pat sarežģītajos krīzes apstākļos ir spējuši nodrošināt ekonomiskās aktivitātes kāpumu. Zemgales reģionā viens no šādiem novadiem, kur laika posmā kopš 2009. gada ir bijis salīdzinoši straujš ekonomiski aktīvo struktūrvienību pieaugums, ir Vecumnieku novads. Tādēļ zinātnieki vēlējās tuvāk iepazīties ar novadu:  satikties ar novada vadību - deputātiem un pašvaldības darbiniekiem, kā arī novada teritorijā strādājošiem uzņēmējiem un sabiedriskā darba aktīvistiem, dzirdēt viņu viedokļus par attīstības procesu veicinošiem un kavējošiem faktoriem vietējo cilvēku skatījumā.

 

Dalībnieki Skaistkalnes vidusskolā

Pateicība jāizsaka Vecumnieku Domes priekšsēdētājam Rihardam Melngailim, vietniekam Jānim Kovalim,  izpilddirektoram Guntim Kalniņam un Skaistkalnes pašvaldības vadītājai Inetai Skusto, kuri atrada laiku un vēlmi dalīties domās par aktuāliem attīstības jautājumiem novadā un vispār laukos kā Latvijas valstij nozīmīgā dzīves telpā.

Redzētais vienmēr ir kaut kas vērtīgāks par dzirdēto, tādēļ zinātnieki tika iepazīstināti ar vairākiem sekmīgi strādājošiem uzņēmumiem novadā. Pirmais mūsu apmeklējums veda uz „Ausekļu dzirnavām". Tur mūs laipni sagaidīja saimnieks un reizē Vecumnieku novada Domes deputāts Mārtiņš Mediņš, kurš iepazīstināja ar  sava uzņēmuma bagātībām un darbības virzieniem - tūrismu saistītu ar kultūras mantojuma lietišķu bagātību apgūšanu.

 

Dalībnieku izbraukums Ausekļa dzirnavās.

Saimnieka savāktais gadu simtos lauksaimniecībā izmantoto darba rīku kopums ir pasakains un ļoti lietderīgs jaunu cilvēku izglītošanai par mūsu tautas vēsturi. Ne katrs jauns cilvēks zina, kas ir ēze, līnijdroška vai arī piesta un  stādīties priekšā, ar ko atšķiras graudu malšana vējdzirnavās no tā paša procesa  ūdensdzirnavās.

Ne mazāk interesanta bija iepazīšanās ar laivu ražotni „Campo", kas prezentē industriālu inovatīvu  uzņēmējdarbības iespēju lauku teritorijā, kas ražo preces ne tikai vietējam tirgum, bet arī eksportam uz ārzemēm. Tas kārtējo reizi pierāda, ka arī lauku teritorijās sekmīgi var attīstīties uzņēmējdarbība, ja ir atrasta ideja konkurētspējīgai precei. Apsveicami, ka Mārtiņa Pētersona ģimenes uzņēmumā šāda ideja ir atrasta.

Apkopojot mūsu iespaidus par Vecumnieku novadā pavadītajām dienām, noteikti būtu jāmin arī sabiedriskās dzīves aktivitāšu redzējums. Vecumnieku mūzikas skolas aktīvā darbība apliecina mūzikas mīlestību novadā, Laimas Indriķes prasmes novada dabas un kultūrvēsturiskās bagātības  piedāvāt tūristiem, Skaistkalnes vidusskolas direktores Svetlanas Vāvernieces gatavība visu enerģiju ieguldīt izglītības iestādes  veclaicīgās ēkas uzturēšanā mūsdienu prasībām atbilstošā kvalitātē un daudzi citi sastaptie  novada cilvēki.

Paliekot cerībā uz tālāku sadarbību, jo Vecumnieku novads ir viens no padziļinātas izpētes objektiem mūsu valsts pētījuma programmā.

Zinātnieku grupas vārdā
LLU grupas pētniece Maiga Krūzmētra

Pēdējā atjaunošana 17-07-2015
Powered by Elxis - Open Source CMS