Kultūrvides izmantošanas teritoriju līdzsvarotā attīstībā izpēte Abavas ielejas apkārtnē

4-08-2015

28.un 29. jūlijā notika Valsts pētījuma programmas projekta 5.2.8. „Kultūrvides attīstības, vides daudzveidības saglabāšana un urbanizācijas procesi Latvijas līdzsvarotas attīstības kontekstā" ietvaros kārtējais lauka darbu izbraukums uz Kandavas novadu un Sabiles pilsētu. Pētnieku grupa no Vidzemes Augstskolas Sociālo, ekonomisko un humanitāro pētījumu institūta (HESPI) un Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes, Sociālo un humanitāro zinātņu institūta (SOHU) tikās ar pašvaldības vadītājiem un darbiniekiem, rosīgiem vietējiem uzņēmējiem, zemnieku saimniecību īpašniekiem un dažādu pakalpojumu sniedzējiem, lai izzinātu kā šajā Latvijas pusē teritoriju attīstībā tiek izmantota kultūras un dabas vide.

Īpaši jāizceļ Sabiles pašvaldības pārvaldes vadītāja stāstījums par Talsu novada mērķtiecīgu darbību iedzīvotāju piesaistē, veidojot pievilcīgu dzīves vidi ne tikai vietējiem iedzīvotājiem, bet arī iebraucējiem no Rīgas un citām vietām, kuri iegādājas brīvdienu mājas vai perspektīvā pārceltos uz pastāvīgu dzīvi Sabilē. Šī brīža aktualitāte ir jauna bērnudārza celtniecība, lai veidotu pievilcīgu vidi ģimenēm ar bērniem. Tik pārdomāta pieeja iedzīvotāju piesaistei no pašvaldības puses, netika pausta iepriekš apmeklētos novados.

Pētniekiem bija iespēja iepazīties ar vietējo vīndaru saimniekošanas pieredzi, apmeklēt Abavas sidra ražotni, kas atdzīvinājusi Sabilē industriālo mantojumu - vecās sērkociņu fabrikas ēku. Neizpalika arī produkcijas degustācija.  Ar savu pieredzi un problēmām dalījās arī lauku tūrisma mītnes saimniece, uzņēmēja Signe Ezeriņa no „Indāniem" un Mirta Jansone no ģimenes uzņēmuma „Jūras laivas".

Pārsteigums bija Abavas pagasta saimniecības „Vijolītes" apmeklējums, kuras īpašnieks Artūrs Riņķis izveidojis mākslas dārzu „Nekurienes vidū" ar tumsā skatāmiem kinētiskās mākslas objektiem. Mākslinieka stāstījums par savu radošo ideju īstenošanu un skatītāju uzņemšanu bija lielisks labās prakses piemērs, kā sadarbojoties ar dabu, iespējams radīt lielisku piedāvājumu un gūt estētisku baudījumu. Kā papildus ieguvums bija atjaunotās Rūmenes muižas apskate.

Viens no tuvākajiem projekta darba rezultātu aprobācijas pasākumiem būs ziņojums piektajā Eiropas ģeogrāfijas kongresā EUGEO 2015, kas norisināsies no 30.augusta līdz 2.septembrim Budapeštā.

Sagatavoja Ž.Krūzmētra

 

Pēdējā atjaunošana 4-08-2015
Powered by Elxis - Open Source CMS