Akadēmiķe Baiba Rivža ziņo LZA HSZN sēdē par VPP EKOSOC-LV 1. posmā paveikto un 2. posma izaicinājumiem

9-11-2015

2015. gada 29. oktobrī norisinājās Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļas (HSZN) sēde, kuras darba kārtībā bija paredzēts Dr. habil. oec. Baibas Rivžas ziņojums par VPP EKOSOC LV 1. posmā paveikto un 2. posma izaicinājumiem.

LZA īstenā locekle Baiba Rivža klātesošajiem sniedza detalizētu ieskatu valsts pētījumu programmas „Tautsaimniecības transformācija, gudra izaugsme, pārvaldība un tiesiskais ietvars valsts un sabiedrības ilgtspējīgai attīstībai - jaunas pieejas ilgtspējīgas zināšanu sabiedrības veidošanai (EKOSOC-LV)" 1. posmā paveiktajā un iepazīstināja ar programmas 2. posma uzdevumiem. Iesākumā akadēmiķe B. Rivža klātesošos iepazīstināja ar VPP EKOSOC-LV  praktisko mērķi - viedās specializācijas nostādnēm atbilstošas tautsaimniecības transformācijas un attīstības modeļa izstrādi. Programma izveidota, lai daudzpusīgos zinātniskos pētījumos radītu zināšanu bāzi par valsts un sabiedrības ilgtspējīgas attīstības procesiem un veidotu ilgtspējīgas attīstības stratēģijas un rīcībpolitiku teorētisko pamatojumu. Programmā kopumā ir 10 apakšprojekti, kuros iesaistīti 199 dalībnieki no dažādām augstskolām un universitātēm, institūcijām un uzņēmumiem. Akadēmiķe uzsvēra, ka līdz šim nozīmīgs ieguldījums veikts teorētiskā pamatojuma, kā arī Eiropas un Latvijas likumdošanas izpētē, izveidota sākotnējā bibliogrāfija, izmantotās literatūras un avotu saraksts, apkopota svarīgākā zinātniskā literatūra, izveidots pētījumu metodoloģiskais ietvars, izveidota starpdisciplināru kvalificētu pētnieku komanda, aizstāvēti vairāki maģistra un doktora darbi, veikta pirmā kvantitatīvās un kvalitatīvās informācijas apkopošana (aprēķini, intervijas un ekspertu viedokļi par pētījumu problemātiku), programmas projektu rezultātu izplatīšanai un popularizēšanai ir izveidotas atsevišķas projektu mājas lapas Latvijas Zinātņu akadēmijas, Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas, kā arī universitāšu un augstskolu interneta vietnēs.

B. Rivža klātesošos iepazīstināja arī ar katrā apakšprojektā paveiktajiem rezultātiem un plānotiem uzdevumiem nākotnei, uzsverot ikviena apakšprojekta pētāmās problemātikas nozīmīgumu zinātnes attīstībā.

Akadēmiķe B. Rivža bija uzrunājusi sēdē piedalīties apakšprojekta 5.2.1. „Izpētīt Latvijas uzņēmumu konkurētspēju ārējos tirgos un sniegt priekšlikumus tās stiprināšanai" vadītāju, Dr.habil.oec., Remigiju Poču (Rīgas Tehniskā universitāte).

LZA korespondētājloceklis R. Počs klātesošos iepazīstināja ar projekta mērķi- izstrādāt teorētisko pamatojumu un praktiskos risinājumus Latvijas uzņēmumu/ nozaru konkurētspējas ārējos tirgos stiprināšanai un palielināšanai. R. Počs iepazīstināja arī ar projekta 1. posma rezultātiem, uzsverot, ka ir uzsākts darbs pie teorētiskā pamatojuma izstrādes, veikta dažādu literatūras avotu analīze un izveidots sākotnējais bibliogrāfiskais saraksts dažādu konkurētspējas aspektu analīzei, veikti aprēķini, intervijas un ekspertīzes dažādu konkurētspējas ietekmējošo faktoru novērtēšanai. R. Počs piezīmēja, ka teorētiskā pamatojuma papildināšanu, precizēšanu un attiecīgu aprēķinu veikšanu plānots turpināt arī nākamajos projekta posmos, tādējādi nodrošinot izvirzītā mērķa sasniegšanu. 5.2.1. projekta ietvaros 1. posmā aizstāvēti 2 maģistra darbi, rezultāti aprobēti vairākās starptautiskās konferencēs Latvijā un ārvalstīs, publicēšanai iesniegti vairāki zinātniski raksti, kā arī izveidots pieteikums Eiropas komisijas Apvārsnis 2020 programmai. R. Počs uzsvēra, ka nemitīgi tiek informēta sabiedrība par projekta uzdevumu izpildes un mērķu sasniegšanu, kā arī projekta popularizēšanu starptautiskās konferencēs un interneta vietnēs.

Akadēmiķe B. Rivža bija uzaicinājusi sēdē piedalīties arī apakšprojekta 5.2.4. „Sabiedrības atjaunošana, samazinot depopulācijas riskus, veicinot tautas ataudzi un saiknes ar diasporu sekmīgai Latvijas tautsaimniecības transformācijai" vadītāju, Dr.habil.oec., Juri Krūmiņu (Latvijas Universitāte).

LZA īstenais loceklis J. Krūmiņš klātesošos iepazīstināja ar projekta mērķi- izveidot starpdisciplināru, citu valstu pozitīvā pieredzē balstītu un Latvijas reģionālajiem apstākļiem piemērotu, detalizētu iedzīvotāju ataudzes, sabiedrības atjaunotnes un diasporas iesaistes pētniecisko ietvaru sabiedrības attīstības likumsakarību skaidrošanai un darbaspēka piedāvājuma risinājumiem ilgtermiņā. Projekts veido pamatu ilgtspējīgas attīstības rīcības politikai Latvijā kā Eiropas Savienības dalībvalstī. J. Krūmiņš uzsvēra, ka projektā iesaistītie pētnieki cenšas risināt teorijas un praktiskas dabas jautājumus. 5.2.4. projekta pētījumā ieinteresētās institūcijas un sadarbības partneri ir Latvijas Centrālā statistikas pārvalde, Labklājības ministrija, Ekonomikas ministrija, Veselības ministrija, Demogrāfijas lietu padome, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, Ārlietu ministrija un Slimību profilakses un kontroles centra Veselības statistikas nodaļa.

Pēc VPP EKOSOC-LV programmas pārstāvju stāstījumiem rosinājās plašas diskusijas par programmas risināšanas aktuālajiem pētniecības jautājumiem un to tendencēm.

Informāciju sagatavoja LZA HSZN zinātniskās sekretāres p.i. un VPP EKOSOC-LV programmas vadītājas asistente Līva Griņeviča

Powered by Elxis - Open Source CMS