O.Spārītis: Saulvedis Cimermanis ir izaudzinājis veselu sekotāju skolu etnogrāfijā un kultūrvēsturē

7-01-2015

Savu 85. gadskārtu etnogrāfs un kultūrvēsturnieks, LZA akadēmiķis Saulvedis Cimermanis pagājušā gada vasarā sagaidīja un pavadīja "kā parasti" - bez ovācijām un kņadas, bet pie rakstāmgalda, rediģējot nodaļas Latvijas tradicionālās dzīves vides, celtniecības un sadzīves kultūras materiālu izdevumam, caurlūkojot Alūksnes vai Mālpils novadu kultūrvēsturei veltītos rakstus kārtējiem "Letonikas bibliotēkas" sējumiem, vai arī sastādot tematiskos plānus LZA Vēstu "A" sērijas laidieniem. Tāds viņš ir - šis zinošais un strādīgais akadēmiķis, kurš var būt lepns ar to, ka ir izaudzinājis Latvijas etnogrāfijas un kultūras vēstures pētniecībai veselu savu sekotāju skolu. 

Ar Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas direktores Ventas Koceres kundzes laipnu pasākuma vadību konferenču zālē vakar, 6. janvārī tika atvērts kārtējais grāmatu sērijas "Latvijas zinātnieki" biobibliogrāfiskais izdevums, veltīts Saulveža Cimermaņa raženā mūža darbam, laikabiedru izteikumiem un vērtējumiem, rosinājumiem un atmiņām par kopīgās Latvijas kultūrvēstures izziņas takās piedzīvoto.

Bibliogrāfijas speciālistes Dagnijas Ivbules sastādīto un izdevniecības "Zinātne" izdoto biobibliogrāfisko krājumu pelnīti papildina apceres, Saulveža Cimermaņa nozīmīgāko publikāciju attēli, citus pētniekus rosinoši raksti un Latvijas vēstures oriģinālo avotu pētniecībā gūtas atziņas.  

Bija pagājusi tikai stunda pēc LZA Senāta sēdes, kurā akadēmiķis Jānis Stradiņš 2015. gadu nodēvēja par 200 gadu slieksni pārkāpušās Latvijas akadēmiskās zinātnes "Gaismas gadu", kad šī gada starojums jau sāka pieņemties spēkā un piepildīt notikumu kalendāru ar akadēmiski kvalitatīvu un cienījamu saturu. 

LZA prezidents Ojārs Spārītis

Fotogrāfijās (autors Roberts Svižeņecs):


LU Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta Kocere
un akadēmiķis Saulvedis Cimermanis


 Akadēmiķi Tālavs Jundzis un Raita Karnīte, LZA
 prezidents Ojārs Spārītis


Pirmajā rindā no kreisās: akadēmiķis Saulvedis
Cimermanis, LZA izdevuma "Vēstis" galvenais
redaktors Arno Jundze un akadēmiķis Jānis Bērziņš


Izdevums „Etnogrāfs un kultūrvēsturnieks Saulvedis
Cimermanis. Biobibliogrāfija"

Pēdējā atjaunošana 8-01-2015
Powered by Elxis - Open Source CMS