Uzsākta valsts nozīmes mākslas pieminekļu - Madonnas un Pletenberga ciļņu - saglabāšana

10-03-2015

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) uzsāk vērienīgu darbu, lai nodrošinātu Rīgas pils konventa vārtu portāla ciļņu saglabāšanu nākamajām paaudzēm. Rīgas pils vēlās gotikas laikmeta ciļņi "Madonna ar bērnu" un "Mestrs Volters fon Pletenbergs", kas ir valsts nozīmes mākslas pieminekļi un vecākie viduslaiku tēlniecības pieminekļi Latvijā, tiks noņemti un konservēti eksponēšanai, savukārt to vietā tiks izveidotas ciļņu kopijas.

Rīgas pils ciļņi "Madonna ar bērnu" (1515) un "Mestrs Volters fon Pletenbergs" (1515) ir daudz pētīti un analizēti. Gotiskie Madonnas un Pletenberga ciļņi virs galvenā vārtu portāla tādā novietojumā, kā mēs to redzam, atrodas no 19. gadsimta sākuma (1814-1825), kad tika nojaukta Voltera fon Pletenberga (1497-1515) laikā uzceltā, uz kolonām balstītā galveno konventa vārtu piebūve. Tie tiek uzskatīti par lielu vērtību Baltijas mākslā un vēsturē. Abi ciļņi šobrīd ir ļoti sliktā stāvoklī - konstatēti vizuāli akmens sabrukšanas procesi, kuru rezultātā notiek atsevišķu detaļu nodrupšana.

Rīgas pils ciļņu saglabāšanas un replicēšanas projekts ietverts Rīgas pils restaurācijas I kārtā, kas noslēgsies 2015.gada novembrī.

Plašāk šeit .

Powered by Elxis - Open Source CMS