Dr.habil.art. Ojāra Spārīša grāmatas "Esejas par Latvijas sakrālo kultūru" atvēršanas svētki

4-12-2015

Vakar, 3.decembrī Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā norisinājās Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidenta Dr.habil.art. Ojāra Spārīša grāmatas "Esejas par Latvijas sakrālo kultūru" atvēršanas svētki.

Grāmatas priekšvārdā O.Spārītis raksta: ".. mūsu materiālajā mantojumā ir kāds ar īpašu garīgumu apdvests kultūras slānis, kurš mainās lēni un maz vai tikpat kā nemaz, un tā ir tūkstošgadīgā sakrālā kultūra. Tās radītāji, tieši tāpat kā mēs, redzēja pārmaiņu neizbēgamo dialektiku, vēroja cilvēka nemitīgās pūles apsteigt vai ierobežot laiku, pētīja un analizēja indivīda raksturu dažādās robežsituācijās un ar visiem spēkiem centās saglabāt sabiedrības garīgo vienotību, ētisko kodolu un fizisko veselību, lai tauta, nācija vai pat daudzu tautu kopums spētu iespējami sekmīgāk pretoties destrukcijai, kas iznīcina indivīdu kā garīgi un fiziski harmonisku veselumu, tā pazudina arī tautas, graujot ilgstošas pastāvēšanas mehānismu, kas izpaužas priesterībā kā īpašā sabiedrības garīgā veseluma sargātāju kategorijā un sakrālajā kultūrā kā noteiktam civilizācijas līmenim atbilstošā materiālo un simbolisko vērtību kopumā. Tās autoritāte netiek apšaubīta, bet gan sargāta un aizstāvēta visiem līdzekļiem kā garantija cilvēces jēgpilnai pastāvēšanai".

Grāmatā līdztekus rakstam par Latvijas sakrālās kultūras gaitu pasaules arhitektūras un mākslas attīstības kontekstā, pētījumam par nīderlandiešu un vācu 16.-17. gs. grafiskajiem paraugiem Latvijas luteriskajā sakrālajā mākslā un vairākām esejām, kas veltītas Latvijas baznīcām un tajās rodamajām mākslas un kultūras vērtībām, īpaši izceļams ir pētījums "Reformācijas un konfesionalizācijas laika liecības Livonijas mākslas artefaktos", kas uzskatāms arī par unikālu pienesumu gaidāmajai reformācijas kustības 500gadei, ko 2017. gadā plaši atzīmēs visā Eiropā un it īpaši Vācijā - reformācijas garīgā tēva Mārtiņa Lutera dzimtenē.

Grāmatu izdevis apgāds ‘Jumava".

Fotogalerija (Jānis Brencis)


Ojārs Spārītis, apgāda "Jumava" valdes loceklis 
Juris Visockis

Juris Visockis

Mecenāte Ināra Tetereva

Ojārs Spārītis, akadēmiķi Baiba Rivža un 
Raimonds Valters

Ojārs Spārītis, akadēmiķi Valdis Kampars un 
Jānis Stradiņš
 

Ilze Stengrevica
sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Zinātņu akadēmija
Akadēmijas laukums 1
e-pasts:
tālrunis: 67223567
fakss: 67821153
www.lza.lv
twitter.com/LZA_LV

Pēdējā atjaunošana 4-12-2015
Powered by Elxis - Open Source CMS