Nāk klajā LZA īstenās locekles Maijas Kūles monogrāfija „Jābūtības vārdi: Etīdes par zināšanām un vērtībām mūsdienu Latvijā"

24-02-2016

2016. gada februārī apgāds „Zinātne" laidis klajā Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) īstenās locekles, Latvijas Universitātes profesores, Dr.habil.phil. Maijas Kūles monogrāfiju „Jābūtības vārdi: Etīdes par zināšanām un vērtībām mūsdienu Latvijā" (Rīga: Apgāds „Zinātne", 2016, 428 lpp.).

Monogrāfija veltīta visiem tiem filosofijas un humanitāro zinātņu speciālistiem Latvijā, kas bez valsts adekvāta atbalsta zinātnei gadu desmitus ir strādājuši ar nesavtīgu entuziasmu un vēl nav nonākuši līdz nenovērtēto zināšanu sacelšanās brīdim, jo patriotiski mīl brīvās Latvijas vērtības.

Autore monogrāfijā uzdod vairākus jautājumus: „Vai pastāv pārliecība, ka Latvijas sarežģītais vēsturiskais ceļš 20. un iepriekšējos gadsimtos ir nostiprinājis vērtības, kas dod nācijai spēku izdzīvot un attīstīties? Vai pastāv kāda jābūtības dimensija? Vai to silda dumpīgā uguns? Vai veiksmes ir pašu radītas vai tomēr tās ir tikai gandarījums vēstures iracionālajos kūleņos, kas līdzās traģēdijām latviešiem un visai Latvijas sabiedrībai nesušas arī kādu prieka un gandarījuma mirkli? Kas mēs esam? Kurp ejam? - 21. gadsimtā tiek jautāts pat biežāk nekā agrāk. Pasaule ir savērpusies globālā tīklā, kur citu valstu politikas, korporatīvo darījumu, zinātnisko pētījumu, biznesa, kultūras pasākumu veiksmes (tikpat labi arī neveiksmes) rada atbalsis Latvijā. No globālā tīkla izkļūt vairs nevarēs nekad. Tas tikai savilksies ciešāk, un ietekme no pasaules tuvākajiem  un tālākajiem nostūriem pastiprināsies".

Monogrāfijas aprakstošajā daļā autore uzsvērusi, ka „modernajā sabiedrībā politiskās un ekonomiskās vajadzības uztver kā pašas par sevi saprotamas, bet tiesības uz filozofiju un vajadzību pēc kultūras nākas pierādīt. Patiesībā būtu jābūt otrādi - vissaprotamākā ir vajadzība pēc kultūras kā cilvēciskas dzīves pamata. Cilvēciskā darbība ir jēgveidojoša un balstās uz vērtībām. To atklāj humanitārās zinātnes un filozofija. Filosofija nonāk vistuvāk cilvēciskās pasaules avotiem, jo spēj runāt jābūtības valodā."

Zinātniskās monogrāfijas 1. un 2. daļa izstrādāta LZP projektā „Fenomenoloģiskie pētījumi", uzmanību veltot filozofijas, humanitāro zinātņu, fenomenoloģijas un hermeneitikas aktualitātēm. Zinātniskās monogrāfijas 3. daļa „Vērtības" izstrādāta Valsts pētījumu programmas „Letonika: Latvijas vēsture, valodas, kultūra, vērtības" projektā Nr.6 „Vērtību aspekti Letonikā".

Powered by Elxis - Open Source CMS