Humanitāro un soc.zin.nod.

HUMANITĀRO UN SOCIĀLO ZINĀTŅU NODAĻA

Akadēmijas laukumā 1, Rīga, LV 1050
Tel.: 67225889. Fakss: 67821153. E pasts: humana@lza.lv

Nodaļas padome

Nodaļas priekšsēdētāja Raita KARNĪTE
Nodaļas priekšsēdētāja vietnieks Juris URTĀNS
Zinātniskās sekretāres p. i. Vera HOHLOVA

Padomes locekļi

Saulvedis CIMERMANIS, Māra GRUDULE, Tatjana KOĶE, Oļģerts KRASTIŅŠ,
Juris KRŪMIŅŠ, Maija KŪLE, Dace MARKUS, Guntis ZEMĪTIS

Nodaļa apvieno 151 LZA locekli, t.sk. 49 īstenos, 47 goda, 34 ārzemju un 32 korespondētājlocekļus. Ar nodaļas darbu saistīti 34 LZA goda doktori.


Ekspertu konsīliji (doc)


Dokumenti

Nodaļas nolikums (pdf)

Nodaļas 2020. gada darba plāns (pdf)


Latviešu folkloras krātuvei - 90!

7-12-2014

2.decembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) norisinājās pasākums veltīts Latvijas folkloras krātuves 90. gadadienai. Krātuve tagad radusi jaunu mājvietu - jaunās bibliotēkas telpās, līdzās Dainu skapim.

Lasīt tālāk...

Sanda Laimes nakts raganas viesojas Valmierā

7-12-2014

4. decembrī LZA HSZN akadēmisko lasījumu programmas ietvaros Vidzemes augstskolā Valmierā notika LZA korespondētājlocekļa Sanda Laimes lekcija par nakts raganām. Klausītāju vidū bija Vidzemes augstskolas studenti - topošie gidi, pasniedzēji, Valmieras Valsts ģimnāzijas audzēkņi un citi interesenti. Lekcija klausītājiem patika - par to liecināja lektoram uzdotie jautājumi. Studentu rokās bija redzama Sanda Laimes monogrāfija „Raganu priekšstati Latvijā: Nakts raganas" (Rīga, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts, 2013), studentu vidū bija tādi, kuri paši bija pievērsušies mitoloģisku parādību izpētei.

Gads iet uz beigām, bet HSZN akadēmisko lasījumu programma turpinās. Jāsecina, ka vislielākā interese un sekmīgākie pasākumi ir notikuši tieši sadarbībā ar Latvijas augstskolām ārpus Rīgas.

Skat. arī šeit .


Iznākuši rakstu krājumi „Kultūras krustpunkti", „Arheologu pētījumi Latvijā 2012 - 2013" un V.Hausmaņa grāmata „Laimonis Siliņš un Sanfrancisko mazais teātris"

7-12-2014

Iznācis rakstu krājums „Kultūras krustpunkti"

Latvijas Kultūras akadēmijas Zinātniskās pētniecības centrs (turpmāk tekstā - LKA ZPC) laidis klajā izdevumu „Kultūras krustpunkti" (6. laidiens), kurā iekļauti  2013. gada 1.-2. novembra starptautiski zinātniskās konferences „Kultūras krustpunkti" referentu sagatavotie materiāli.

Pēdējā atjaunošana 7-12-2014
Lasīt tālāk...

Daugavpilī klausās stāstu par nakts raganām

25-11-2014

2014. gada 21. novembrī Daugavpils Universitātē notika kārtējais LZA HSZN akadēmisko lasījumu programmas pasākums - LZA korespondētājlocekļa kandidāta Sanda Laimes lekcija par nakts raganām. Autors stāstīja ilgstoša folkloras materiāla pētījumu rezultātā gūtās atziņas - kas ir raganas, kas ir nakts raganas, kur tās sastopamas visbiežāk, un kā tās jāuztver.

Lasīt tālāk...

"Laika krustceles"- Gunāra Kroļļa darbi Latvijas Zinātņu akadēmijā

25-11-2014

No 29. novembra Latvijas Zinātņu akadēmijā atvērta grafiķa, profesora emeritus Gunāra Kroļļa izstāde "Laika krustceles", kurā aplūkojami darbi no pēdējā laika nozīmīgākajiem cikliem oforta tehnikā -  "Livonija krustcelēs" un "Rīga gadsimtos".

Pēdējā atjaunošana 25-11-2014
Lasīt tālāk...
Powered by Elxis - Open Source CMS