Akadēmiķe Baiba Rivža referē simpozijā "Capacity Building Symposium for Policy Makers"

13-04-2016

Laikā no 4. līdz 5. aprīlim Akadēmiķe Baiba Rivža piedalījusies simpozijā  "Capacity Building Symposium for Policy Makers" kas notika COST Action TI 201ietvaros un uzstājās ar referātu  Sievietes zinātnē un izglītībā Latvijā

Pasākumā piedarījās politiķi, ierēdņi un zinātnieki. Galvenais jautājums bija dzimuma līdztiesībā zinātnē un augstākajā izglītībā. Visām ES valstīm jāveido dzimuma līdztiesības attīstības plāni. Dzimuma līdztiesība stingri tiek vērtēta skatot  HORIZONT 2020 projektus. Zviedrijā visās universitātēs ir īpašs prorektors šajos jautājumos un viens referāts bija tieši par šo pieredzi. Spānijā tāpat kā Skandināvijā ir ieviesta kvotu sistēma , kas attiecas uz visām institūcijām. Arī Čehija veido atbalsta pasākumus un sekmējošu vidi jaunajām zinātniecēm, lai būtu iespējams savienot mātes pienākumus ar karjeras izaugsmi.  Tas tiek ieteikts visām ES valstīm. 

Akadēmiķe Baiba Rivža uzsver, ka lai gan vidēji valstī mums bez kvotām un īpaša atbalsta situācija ar sieviešu īpatsvaru zinātnē un augstākajā izglītībā ir samērā laba, tomēr atbalsts jaunajām zinātniecēm ir vajadzīgs. Tāpat nevar noliegt citu valstu referātos minētos faktus, ka sievietes mazāk tiek virzītas dažādiem apbalvojumiem, mazāk ir universitāšu vadībā, mazāk ministres un mazāk pārstāvētas Saeimā.  Šie jautājumi ir rosināti skatīt arī Baltijas Asamblejā, kur tieši Latvija šogad ir prezidentējošā valsts.

Pēdējā atjaunošana 13-04-2016
Powered by Elxis - Open Source CMS