Grāmatas atvēršanas svētki 5. jūnijā

25-05-2009

Latvijas Akadēmiskajā bibliotēkā Rūpniecības ielā 10 piektdien, 5. jūnijā plkst. 16.00 atvērs Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķes, LLU profesores Baibas Rivžas biobibliogrāfiju. Dzīves un zinātniskās darbības kopainu.

Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķe, LLU profesore Dr. habil. oec. Baiba Rivža izpelnījusies sabiedrības atzinību gan ar darbošanos savas profesijas noteiktajā laukā, gan vadot LR Augstākās Izglītības padomi, gan pildot sarežģītos un nebūt ne vieglos LR Izglītības un zinātnes ministres, vēlāk 9. Saeimas deputātes pienākumus.

Pazīstot profesori kopš 90. gadu paša sākuma, atļaušos izteikt dažas savas atziņas par Baibas Rivžas profesionālajām un arī cilvēciskajām īpašībām, kādas tās atklājušās Latvijas Zinātņu akadēmijas un vēlākajās aktivitātēs.

Sabiedrības attīstības procesu izpratne. Aktīva Latvijas Zinātņu akadēmijā kopš ievēlēšanas par LZA korespondētājlocekli (1995), akadēmiķi (1999), vēlāk arī par LZA Senāta locekli. Zināmā mērā viņas iniciēta, izveidojās Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmija, vēlāk - tāda paša nosaukuma nodaļa LZA sastāvā. Baibai Rivžai piemīt sabiedrībā notiekošo procesu asa uztvere un spēja veidot rīcības plānu. Ekonomikas studijas, zinātniskais darbs ir devuši viņai spēju izprast šībrīža aktualitātes. Kaut vai mazo uzņēmēju „iedrošināšana” uzsākt biznesu, saņemot nelielu aizdevumu. Lauku sieviešu mikrokredītu kustība pavēra iespēju iesaistīt sievietes uzņēmējdarbībā, ierosināt viņas sociāli aktīvai dzīvei. Te jāatzīmē arī iestāšanās par matemātikas, fizikas un ķīmijas adekvātu apguvi vidusskolās, ko iepriekšējie ministri bija atstājuši novārtā, lai absolventiem būtu plašākas iespējas Latvijai vajadzīgu profesijas izvēlē. Situācija, kad vairāk nekā puse studentu apgūst sociālās zinātnes, turklāt 85% par tām maksā, bet inženierzinātnēs pat neaizpildītas paliek budžeta vietas, ir jākoriģē. Studiju kredīta un studentu sociālā kredīta problēmu loka risinājums, lai iespējami vairāk jauniešu varētu studēt. Un mūžizglītība kā nemitīga pilnveidošanās iespēja pilsētās un laukos, visos sabiedrības slāņos, visās vecumu grupās.

Enerģija, personības harisma. Tā ir būtiska, viegli pamanāma Baibas Rivžas rakstura īpašība, kas dod spēku paveikt visu darāmo.

Izdarība un izcilība. Baiba Rivža ir medaļniece – savulaik ar medaļu absolvēta Jelgavas 2. vidusskola, ar izcilību Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLA) Ekonomikas fakultāte. Izskatās, ka ieradums padarīt visu teicami ir saglabājies cauri gadiem un Baibas rīcībā izpaužas arī šodien. Tāpēc var ticēt profesores teiktajam, ka visus uzticētos darbus viņa centīsies paveikt pēc labākās sirdsapziņas.

Kontaktu iedibināšanas un uzturēšanas prasme. Tā Baibai Rivžai ir nevainojama. Katrs, kurš saskāries ar profesori Rivžu un baudījis viņas uzmanību, to apliecinās. Būdama LR Izglītības un zinātnes ministre, Baiba Rivža paguva daudzpusīgi uzkrāt pieredzi, veidojot kontaktus gan ārpus Latvijas, gan apmeklējot skolas un augstskolas Latvijā. Mēs priecājamies, ka Baiba ir ievēlēta par prezidenti UEAA (Union of European Academies for Science Applied to Agriculture, Food and Nature), gan Krievijas, Lietuvas, Zviedrijas un Georgofili (Itālija) akadēmijās – viņu ciena un vērtē arī tālu ārpus dzimtenes. Baiba Rivža ieguvusi valsts un kolēģu atzinību. Dzimtene Baibu Rivžu ir pagodinājusi ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Pateicība dzīvē nozīmīgiem cilvēkiem. Cieņa un atzinība saviem skolotājiem zinātnē, koleģiāla attieksme pret darba biedriem – tās ir stipra un godīga cilvēka īpašības. Baiba Rivža allaž ar pateicību ir pieminējusi savus skolotājus, rosinājusi iemūžināt sava zinātniskā vadītāja profesora Benjamiņa Treija piemiņu, kurš to patiešām pelnījis.

Ieklausīšanās, labākā varianta izsvēršana un rīcība. Uzteicama, bet ne visiem lieliem vadītājiem raksturīga īpašība - izpētīt lietas apstākļus, ieklausīties citos – gan piekritējos, gan oponentos, tad apsvērt labāko variantu un rīkoties.

Gluži sievišķīgas lietas – mīl ziedus un literatūru, it īpaši, ja ar tiem var kādu iepriecināt. Profesores apbrīnojamā atmiņa daudziem sagādājusi prieku, svētkos saņemot ziedus un apsveikumu ar trāpīgi izvēlētām dzejas rindām. Kad iznāk Baiba Rivža, gaidām ziedus – tas jau kļuvis par refleksu, un to saka ne jau ironiskā nozīmē, tā ir viņas būtība.

Izglītots, nesavtīgs un progresīvs cilvēks – par Baibu Rivžu saka viņas pazinēji. Latviju mīloša zinātniece, kurai Latvija nav tikai Rīga, bet arī Zemgale un Sēlija, arī senā Jelgava, mūsu skaistie un daudzveidīgie novadi.

Baiba Rivža ir uzkrājusi patiešām teicamu zinātnisko un sabiedriski – politiskās pieredzes „kapitālu”, lai turpmākā darbība jebkurā jomā – zinātnē, augstskolā, politikā būtu sekmīga un „par labu” Latvijai. Arī Eiroparlamentā. To garantē profesores profesionālo un tīri cilvēcisko īpašību apvienojums. Dots devējam atdodas – tā varam raksturot mūsu zinātnieku sabiedrības attieksmi pret Baibu Rivžu.

LZA Senāta priekšsēdētājs akadēmiķis Jānis Stradiņš

Pēdējā atjaunošana 4-06-2009
Powered by Elxis - Open Source CMS