24.maijs, 7(403)

Zinātnes Vēstnesis

7 (403) ISSN 1407–1479 2010. gada 24. maijs


Latvijas Zinātnes padomes, Latvijas Zinātņu akadēmijas un Latvijas Zinātnieku savienības laikraksts


Numura saturs  

UNAS VAKANCES

Jaunas L’OREAL stipendiātes 

Parādām godu un cieņu Dītriham Andrejam Lēberam

Vai zinātnieki ir vainīgi, ka nav inovāciju?

Zinātnes popularizēšana sabiedrībā

Folklora nekad nebeidzas

Daugavpils Universitātes rektora vārdā nosaukta jauna vaboļu suga

Eijafjadlajēkudls pīpē

Aizstāvēšana

KONKURSS


Jaunas L’OREAL stipendiātes

21-05-2010
zv/zv403-1.JPG
No kreisās: Elīna Pajuste, Inese Čakstiņa un
Una Riekstiņa
 
Vai viņas izvēlas skaistumkonkursā vai pēc zinātniskiem kritērijiem? Pretēji acīmredza- majam, nākas apgalvot, ka trīs brīnumdaiļās jaunās zinātnieces pasaulsavenās franču kosmētikas firmas L’OREAL Baltijas reģiona pārstāvniecības, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas stingrā žūrija akadēmiķa Jāņa Stradiņa vadībā prestižajai stipendijai “Sievietēm Zinātnē” izraudzīja tikai un vienīgi pēc zinātniskajiem kritērijiem. Bet, ka mūsu zinātnieces nav nekādas zilzeķes ar nemazgātiem matiem un nomītiem kurpju papēžiem, kurām bez zinātnes nekas cits pasaulē neeksistē – pie tā jau sen vajadzēja pierast. Vismaz visas līdzšinējās stipendiātes ir bijušas arī košas sievietes, artistiskas dvēseles, sportistes, lieliskas māmiņas – vārdu sakot, nekas cilvēcisks viņām nav svešs. 
Pēdējā atjaunošana 21-05-2010
Lasīt tālāk...

Parādām godu un cieņu Dītriham Andrejam Lēberam

21-05-2010
zv/zv403-4.JPG 

7. maijā Hospitāļu ielā 22 pie nama, kurā no 1923. gada līdz vācbaltiešu repatriācijai 1939. gadā dzīvojis vēlākais ievērojamais jurists, Latvijas Zinātņu akadēmijas ārzemju loceklis un mecenāts profesors Dr. iur., Dr.h.c. Dītrihs Andrejs Lēbers (Loeber) (1923 – 2004), tika atklāta tēlnieka, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda locekļa Jāņa Strupuļa darināta piemiņas plāksne ar bareljefā veidotu profesora portretu.  

Grūti tagad būtu iedomāties Latvijas neatkarības atgūšanas tiesisko dokumentu izstrādāšanu, Satversmes atjaunošanu un autentisku liecību sagādāšanu par Molotova – Rībentropa 1939. gada pakta slepenajiem protokoliem, ja tur klāt nestāvētu sirmais, elegantais, vienmēr enerģiskais kungs, patiess Latvijas patriots.

Pēdējā atjaunošana 21-05-2010
Lasīt tālāk...

Vai zinātnieki ir vainīgi, ka nav inovāciju?

21-05-2010

Vecu vecā tēma, par kuru ir runāts daudz un dikti – Latvijas nākotne ir inovācija, kuru vajadzētu radīt zinātniekiem kopā ar uzņēmējiem. Taču – kaut kā īsti nesanāk.

Var jau būt, ka es kļūdos, taču es biežāk redzu un dzirdu uzņēmēju negatīvo attieksmi pret zinātni, ka tā nedod pietiekami daudz jaunu risinājumu. Savukārt zinātnes pārstāvji nebūt tik slikti neizsakās par uzņēmējiem, drīzāk kritiku velta valsts institūcijām, kuras savas darbības vai bezdarbības rezultātā kavē zinātnes sadarbību ar uzņēmējiem.

Lasīt tālāk...

Zinātnes popularizēšana sabiedrībā

21-05-2010

14. maijā LZA Mazajā zālē notika LZA FTZN organizēta sēde “Zinātnes popularizēšana sabiedrībā”. Par Astronomijas gada rezultātiem Latvijā un pasaulē referēja Dr.sc. comp. Mārtiņš Gills.

Par Astronomijas gada rezultātiem Latvijā un pasaulē 

Pēdējā atjaunošana 21-05-2010
Lasīt tālāk...

Folklora nekad nebeidzas

21-05-2010

zv/zv403-3.JPG “Stāsts, ko man pastāstīja vecāmamma. Apmēram pirms 10 gadiem netālu no manām mājām Avotiņiem ir nosēdies citplanētiešu kuģis. Viņš tur bišķīt pastāvējis un aizvirzījies uz Lestenes pusi.” To ir uzrakstījusi Raimonda Strautmane no Džūkstes vidusskolas 7. klases 2003. gadā. Savukārt Aira Jostiņa no 6. klases atklājusi, ka “Džūkstē notiek daudz interesantu un baisu lietu. Arī lieta par mistiskajiem apļiem ir ļoti baisa. Kādu dienu, kad es no rīta piecēlos, uz uzartā lauka bija uzvilkts milzīgs aplis, kurā iekšā bija iezīmēti apļi. Arī uz manas draudzenes lauka bija uzzīmēts tieši tāds pats aplis. Mēs domājām, ka varbūt tur ir nolaidies “lidojošais šķīvītis”. Varbūt tā arī ir.” 

Lasīt tālāk...
Powered by Elxis - Open Source CMS