22. novembris, 14(410)

Pasniegtas LR Ministru kabineta 2010. gada balvas

17-11-2010

zv/zv410-1.JPG Akadēmiķi Rafailu Rozentālu
sveic Ministru prezidents
Valdis Dombrovskis.
A. Edžiņas foto
 

Lasīt tālāk...

Čehijas Republikas vēstnieks Tomāšs Pštross apmeklē Latvijas Zinātņu akadēmiju

17-11-2010
zv/zv410-3.JPG 
A.Dravenieces foto
9. novembrī Latvijas Zinātņu akadēmijā viesojās Čehijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā PhD.Tomāšs Pštross.

Pēc izglītības Tomāšs Pštross ir pilsētvides socioloģijas speciālists.

Līdz ar daudziem citiem inteliģentiem parakstot manifestu “Harta 77”, kā arī piedaloties cilvēktiesību kustības aktivitātēs, viņš parakstīja spriedumu arī savai toreizējai karjerai un “pārkvalificējās” par kurinātāju Prāgas metro būvniecības tīklā. To nomainīja pētnieka darbs Lauksaimniecības institūtā, kur Tomāšs Pštross nodarbojās ar kolektivizētās Čehijas un Slovākijas lauksaimniecības ekstensīvās saimniekošanas sociālajiem aspektiem. 

Pēdējā atjaunošana 17-11-2010
Lasīt tālāk...

SVEICAM!

17-11-2010


Rīga, 2010. gada 13. novembrī

Akadēmiķei
Dr. habil. philol. Dacei Markus

Ļoti cienītā Dace Markus!

Latvijas Zinātņu akadēmija sumina Jūs, Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas rektori, profesori, dzimšanas dienā. Reti kam izdodas savā jubilejā apdāvināt sabiedrību. Jums tas ir izdevies. Sadarbībā ar novadnieku Jēkabu Raipuli tapusi grāmata “Radošie malēnieši un viņu valoda”, veltījums bērnības zemei, cieņas apliecinājums tās ļaudīm. Te atklājas dzimtu saknes un personību izaugsme. Skolotāju Gitas un Oto Briediņu ģimenē dzimusī, Ziemeru pakalnu slēpošanas takās rūdītā Dace ieguva enerģiju visam mūžam. Ģimeniskumu, atbildību par uzticēto. Nerimtīgas darbības un pilnveides alkas. Paldies Jums!

No sirds vēlam stipru veselību, izturību un spēku. Lai lēvenis pienākumu neatņem duku jauniem darbiem, ko šķinķot lasītājiem!

Ad multos annos! Daudz laimes dzimšanas dienā!

Patiesā sirsnībā

LZA prezidents Juris Ekmanis
LZA Senāta priekšsēdētājs Jānis Stradiņš
LZA viceprezidents Tālavs Jundzis
LZA HSZN priekšsēdētāja Ilga Jansone

Pēdējā atjaunošana 22-11-2010

Gatavojoties kongresam

17-11-2010


Pilnā sparā rit gatavošanās jau trešajam Pasaules latviešu zinātnieku kongresam. Pirmais kongress noritēja pirms divdesmit gadiem, 1991. gada 12.–17. jūlija, vēl pirms Latvijas neatkarības atjaunošanas starptautiskās atzīšanas. Uz šo kongresu ieradās liels skaits ārzemju latviešu zinātnieku un kongresam bija liela nozīme Latvijas zinātnes saiknes ar pasaules zinātni izveidē. Pēc desmit gadu pārtraukuma, 2001. gada 14.–15. augustā, notika arī II Pasaules latviešu zinātnieku kongress. Un tagad, kad pagājuši ir atkal tieši desmit gadi, ir pienācis laiks III Pasaules latviešu zinātnieku kongresam, kurš šoreiz veltīts tēmai “Zinātne, sabiedrība un nacionālā identitāte”. Apvienojumā ar Letonikas IV kongresu, pasaules latviešu zinātnieki pulcēsies kongresā Rīgā, 2011. gada 24.–26. oktobrī.

Pēdējā atjaunošana 17-11-2010
Lasīt tālāk...

LZA īsteno locekļu kandidāti

17-11-2010


Hologrāfija un lāzergaismas izraisītie procesi vielā

LZA korespondētājloceklis Andris Ozols

Mana zinātniskā darbība (1972–2010) ir bijusi saistīta ar dažādu lāzerstarojuma telplaicisko formu iedarbības izpēti uz gaismas izraisītajiem procesiem vielā ( sārmu halogenīdu kristālos ar F–centriem, elektrooptiskajos fotorefraktīvajos kristālos, amorfo halkogenīdu pusvadītāju (AHP) un azobenzola savienojumu kārtiņās).Galvenā pētījumu metode – hologrāfisko režģu (HR) spektroskopija.

Pēdējā atjaunošana 17-11-2010
Lasīt tālāk...
<< Pirmā < Iepriekšējais. 1 2 Nākamais. > Pēdējā >>
Rezultāti 1 - 9 no 12
Powered by Elxis - Open Source CMS