11.aprīlis, 5(416)

Gada balva – pirmajiem aknu transplantētājiem

8-04-2011
zv/zv416-2.jpg
Jānis Gardovskis 

Šogad Latvijas Zinātņu akadēmijas, a/s “Latvijas gāze” un RTU Attīstības fonda balvas žurijas komisijas locekļiem nebija ilgi jālemj – balva par izciliem sasniegumiem kardioloģijā, kardioķirurģijā un, balvai tālāk attīstoties, - orgānu transplantācijā pelnīti pienācās ārstiem, kuri veikuši pirmo aknu transplantācijas operāciju Latvijā. Pacients trīs nedēļas pēc sarežģītās operācijas, kā teikts žurijai adresētajā ieteikumā, “labā vispārējā stāvoklī tika izrakstīts no stacionāra”.  

Galvenā balva pienācās LZA akadēmiķim, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Ķirurģijas klinikas vadītājam profesoram Dr. habil. med. JĀNIM GARDOVSKIM, izcilam onkoķirurgam, arī Rīgas Paula Stradiņa universitātes rektoram, kura vadībā 13. janvārī tika veikta vienpadsmit stundu garā aknu transplantācija pacientam, kurš slimoja ar hronisku žultsceļu slimību un aknu cirozi. 

Pēdējā atjaunošana 8-04-2011
Lasīt tālāk...

Konkursi

8-04-2011

Latvijas Universitātes Literatūras,
folkloras un mākslas institūts

izsludina konkursu direktora amatam

Lasīt tālāk...

Latvijas Zinātņu akadēmijas Pavasara pilnsapulce 2011. gada 7. aprīlī

8-04-2011

Pārskats par LZA darbību 2010. gadā

LZA ģenerālsekretārs Valdis Kampars

Divi lielākie notikumi LZA dzīvē, kā katru gadu, bija Pavasara un Rudens pilnsapulces.

LZA Pavasara pilnsapulce notika 8.aprīlī un tās dienas kārtībā bija gan tādas tradicionālas lietas, kā LZA ģenerālsekretāra V.Kampara pārskats par LZA darbību 2009.gadā un LZA Uzraudzības padomes priekšsēdētāja P. Zvidriņa ziņojums, gan tādi visus interesējoši jautājumi, kā Latvijas ekonomikas un zinātnes attīstības iespējas. Zinātnes attīstības iespējas un tās finansējums tika analizētas LZA prezidenta J.Ekmaņa runā, atklājot pilnsapulci. Šīs runas galvenās tēzes bija sekojošas:

Pēdējā atjaunošana 8-04-2011
Lasīt tālāk...

Ligita Caune Latvijas Zinātņu akadēmijā

8-04-2011
zv/zv416-4.jpg
LZA prezidents Juris Ekmanis sveic mākslinieci
A.Edžiņas foto
 
 

Gleznotājas, interjera dizaineres un grāmatu dizaina mākslinieces Ligitas Caunes pieteiktais izstādes nosaukums “Mana dzimtene ir Latvija” neatstāja šaubas par to, kas sagaida skatītājus LZA izstāžu telpā 2011. gada 15. martā. Latvijas Mākslinieku savienības biedre (1987), Sēlijas asociācijas goda biedre, Viesītes ev. – luteriskās baznīcas altārgleznas “Ticība, cerība, mīlestība” autore Ligita Caune saka: “Mani gleznojumi patiesībā ir mana atzīšanās mīlestībā – pret mākslu un Latvijas dabu. Varbūt tās ir dabas vīzijas, varbūt cilvēka dvēseles uzplaiksnījumi [..].

Latvijas vasara ar puķu pļavām, pelēkām debesīm un smagiem mākoņiem, saules lēktu un rietu, miglas pielietu pļavu, vai to var nemīlēt? Vai to var negleznot? ”

Patiesi un pārliecinoši.  

I. T.

Pēdējā atjaunošana 8-04-2011

Dejas zibsnis fotoattēlā

8-04-2011
zv/zv416-5.jpg 

24. martā LU Akadēmiskās bibliotēkas zāles sienas ... dejoja. Tika atklāta fotomākslinieces, fotokluba “Rīga” vadītājas EIŽENIJAS FREIMANES fotoizstāde “Dejas vibrācijas”. Dzimusi dejotāju ģimenē (viņas māte ir izcilā balerīna Anna Priede), māksliniece kopš paša sava pirmsākuma izjūt baleta pasauli, jo tikai tik dziļi saprotošs un jūtošs cilvēks spēj paredzēt un tvert mirkļa simtdaļu, fiksējot solisti/tu lēcienā/lidojumā, kad izteiksmīgs ir viss – poza, kustība, mimika, tērps. Ne velti fotogrāfu cunftes seniors Zigurds Mežavilks, kurš kā sporta reportieris vislabāk saprot, ko tas nozīmē, mudināt mudināja Eiženiju Freimani sasparoties uz vienu īsti lielu fotoalbūmu, veltītu mūsu nacionālajai vērtībai - baletam. 

Z. K. 

Pēdējā atjaunošana 8-04-2011
Powered by Elxis - Open Source CMS